Main Content

Grécke deja-vu z Old Traffordu. Nájde sa opäť spasiteľ?

streda, 19. marec 2014 12:18 | Autor: Jakub Mihálik

Grécke deja-vu z Old Traffordu. Nájde sa opäť spasiteľ?
Grécke deja-vu z Old Traffordu. Nájde sa opäť spasiteľ? | zdroj: © TASR

Futbalisti Manchestru United stoja pred stredajším odvetným zápasom Ligy majstrov pred priam heraklovskou úlohou. Podarí sa nájsť hrdinu, ktorý anglický tím posunie cez tvrdú grécku prekážku?

Komentár Jakuba Mihálika

Podobnú situáciu sme už zažili. Nebolo to síce na klubovej úrovni, no aj tak sa mi hneď vyrojili spomienky na október 2001. Hrdá anglická futbalová reprezentácia privítala na Old Trafforde Grékov, ktorým sa predtým nedávali veľké šance. Angličania potrebovali na postup na MS 2002 aspoň bod. Aj to dalo Albionu sebavedomie na to, aby proti podceňovaným Grékom vstúpili do zápasu bezstarostne. Gréci však na Old Trafforde nepostavili futbalistov, ale achillovské, odysseovské a ďalšie mýtické preľudy tretieho tisícročia. Angličanom zasadili dve gólové rany a hrozilo, že jeden z najsilnejších tímov tej doby sa nedostane ďalej – na MS. Angličanov zachránil hrdinsky až domáci hráč Manchestru United, David Beckham, v tom zápase kapitán, ako inak, priamym kopom z nadstaveného času.

Dnes je Manchester United na Old Trafforde v podobnej situácii. Silný tím je blízko vyradeniu, vďaka dvom gréckym gólom. United čelia tlaku podobnému tomu, ktorý zažili Angličania v kvalifikácii na MS 2002. Ak United zlyhajú, sezóna je stratená, kouč je stratený a možno aj niekoľko hráčov bude musieť hľadať nové pôsobisko kompasom. Moyes už nemá toľkú dôveru, koľkú pred niekoľkými týždňami a ak dnes nepostúpi, nemusia mu pomôcť ani úspešné výsledky z dvoch nasledujúcich zápasov na pôde West Hamu a proti Citizens. Situácia je teda vážnejšia ako kedykoľvek predtým v kariére skúseného Škóta.

Zlyhanie je neprípustné, napriek tomu, že grécki bohovia budú tlačiť tých svojich. Kvalitou je káder United podobný tomu anglickému spred 13 rokov, ak nie lepší. Je však otázne, či vo svojom strede nájdu podobného Prométea, ktorý sa vzoprie gréckemu Olympu, ako tomu bolo v prípade Davida Beckhama.

United potrebujú útočiť od prvej minúty. Potrebujú si veriť. Potrebujú ukázať svoju kvalitu na ihrisku, nie len na papieri.Aby sa Divadlo snov po dlhom období opäť na poslednú chvíľu vyhlo gréckej tragédii.