Main Content

Strelecké preteky, aké sme tu ešte nemali

utorok, 18. marec 2014 13:05 | Autor: Jakub Mihálik

Strelecké preteky, aké sme tu ešte nemali
Strelecké preteky, aké sme tu ešte nemali | zdroj: © TASR

Európske súťaže nám pomaly finišujú, no súboj najlepších strelcov ešte len začína. Tento rok nás ostrostrelci bavia ako nikdy predtým.

Ešte nikdy nebola súťaž o kráľa strelcov Európy tak napätá. Áno, Lionel Messi a Cristiano Ronaldo sa od prestupu Portugalčana každý rok predbiehali v neuveriteľných gólových počtoch, no nikto ďalší s nimi nedokázal držať krok. Pokusy boli, veď napríklad Radamel Falcao dlho oboch ohrozoval ešte v drese Atlética Madrid, no nevydržal celú sezónu, nevydržal vo všetkých súťažiach.

Tento rok je situácia iná. Neuveriteľné gólové preteky opustili linku Barcelona-Madrid a rozšírili sa do viacerých líg. Cristiano Ronaldo 25 gólov, Zlatan Ibrahimović 25 gólov, Luis Suarez 25 gólov,  Diego Costa 23, a to sa mohutne doťahuje 18-gólový Messi. Do konca ligových súťaží nám ostáva odohrať ešte štvrtina programu a možno sa tak prvýkrát v histórii dočkáme stavu, keď sa v súťaži o Zlatú kopačku pre najlepšieho európskeho strelca dostanú cez bájnu 30-gólovú hranicu až 5 strelci z TOP 5 európskych futbalových súťaží. 

Všetci spomínaní strelci udivujú fanúšikov v tejto sezóne a právom sú zaraďovaní medzi najlepších futbalistov súčasnosti, hoci ešte pred pár mesiacmi by sme to rozhodne nepovedali o takom Diegovi Costovi. A hoci môžete namietať, že individuálne štatistiky neurčujú najlepších hráčov na svete, tento súboj na diaľku je určite zaujímavý pre všetkých zainteresovaných, lebo práve útočníci sú asi jediným postom, na ktorom sa naozaj môžu porovnávať hráči naprieč ligovými súťažami. 

Nielen ligové súťaže však pútajú pozornosť svojimi streleckými pretekmi. Prihorieva aj v Lige majstrov. V nej po prvom zápase proti Schalke získal vedenie Cristiano Ronaldo s 11 presnými zásahmi. Na chrbát mu dýcha Zlatan Ibrahimović, ktorý nastrieľal súperom 10 gólov, bez šance na primát pre najlepšieho strelca Ligy majstrov nie je ani Messi s 8, či Costa so 7 gólmi. Vzhľadom na náskok prvých dvoch a vďaka postupu do ďalšej fázy sú najväčšími favoritmi Cristiano Ronaldo a Zlatan Ibrahimović. O tom, že nejde o súťaž, ktorú by obaja hráči ignorovali, svedčí viacero faktov. Zlatan Ibrahimović v odvetnom zápase proti Bayeru Leverkusen nervózne gestikuloval pri každej spálenej šanci seba samého, či jeho útočného partnera, Edinsona Cavaniho, a to napriek tomu, že Parížania mali postup jasný už snáď v polčase prvého stretnutia. 

Ešte väčší dôkaz o tom, že hráčov strelecké preteky nenechávajú ľahostajnými potom ponúkol Cristiano Ronaldo. Napriek tomu, že Real deklasoval Schalke na ich pôde v pomere 1:6, a napriek tomu, že Carlo Ancelotti dá v domácej odete priestor hráčom druhého sledu ako Morata, Jesé, Isco, či Illaramendi, jeden hráč sa na vlastnú žiadosť na ihrisku objaví. Cristiano Ronaldo sa nechce šetriť pred veledôležitým El Clásicom, ktoré sa uskutoční cez víkend, narozdiel od Benzemu, Balea, či Modriča. Proti Schalke sa rozhodol nastúpiť, možno preto, aby zvýšil náskok na čele tabuľky strelcov Ligy majstrov. 

Nečudo, pre oboch hráčov, ako Cristiana, tak aj Zlatana, je individuálna trofej z najlepšej futbalovej súťaže sveta otázkou prestíže. Cristiano by prípadným víťazstvom vyrovnal trojnásobný triumf Lea Messi, po tom, čo triumfoval v rokoch 2008 a 2011. Pre Zlatana je to naopak možno posledná príležitosť na ovládnutie niektorej z individuálnych európskych trofejí veľkej prestíže. A hoci tvrdí, že trofeje nepotrebuje na to, aby vedel, že je najlepší, s nimi vo vitríne by mu jeho slová verili viacerí. 

Vzrušujúce strelecké súboje tak vstupujú do svojho záveru. Bude pútať nielen súťaž o Zlatú kopačku pre najlepšieho ligového strelca Európy, ale aj súboj v Lige majstrov. Sme pripravení na súboj ťažkej váhy Cristiano Ronaldo vs. Zlatan Ibrahimović, Round 2. A to sme si už mysleli, že po baráži o MS máme víťaza...