Main Content

Penaltová derby nedeľa, rozhodcovia (ne)pomohli futbalu

pondelok, 17. marec 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Penaltová derby nedeľa, rozhodcovia (ne)pomohli futbalu
Penaltová derby nedeľa, rozhodcovia (ne)pomohli futbalu | zdroj: © TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma, alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého

V Corgoň lige je už iba veľmi málo skutočných derby zápasov, na ktoré by sa mohli fanúšikovia tešiť. Inter a Petržalka behajú po bratislavskom vidieku, Lokomotíva Košice odpojila rušeň, Prešov nedávno vypadol, a tak veľa tradičných klubových značiek už nemáme. A hoci si veľmi vážim prácu v kluboch ako Žilina, Trenčín, Ružomberok, Senica atď., pravdou je to, že v súčasnosti nedokážu nahradiť atraktivitou spomínané kluby. Veď tie bratislavské sú vždy červeným súknom pre zvyšok Slovenska a na východe boli ľudia vždy zvedaví na svoje derby, čo ukazovali návštevy na zápasoch Prešov-Košice, respektíve na košickom derby, ktoré bolo aj minulú sezónu v rámci Slovnaft cup-u a návšteva sa hneď vymykala priemeru.

V minulosti sa totiž vytvorila rivalita, ktorá zotrváva dodnes. Áno, Žiline sa darilo ostatnú dekádu vo veľkom, Ružomberok bol tiež majster a Trenčín so Senicou sa ukazujú v súčasnosti, lenže rivalitu nevytvoríte za pár rokov, na to treba čas. Možno o 30 rokov bude aj zápas Slovan-Žilina braný ako derby, ale to iba za predpokladu, že dovtedy budú obaja stále hrať o titul, čiže ľudia sa to naučia brať ako niečo viac. V súčastnosti je jediným veľkým derby zápasom v Corgoň lige iba ten medzi Slovanom a Trnavou.

A jeho 126. pokračovanie vyšlo na zaujímavý dátum, keďže v ten istý deň sa hralo aj najväčšie anglické derby. Dalo sa tak porovnávať neporovnateľné. Väčšie peniaze sú v anglickom futbale, preto je tam logicky aj väčšia kvalita, lenže zas až taký veľký rozdiel to nebol. Všetci hráči totiž cítili to chvenie, aké dokážu vyvolať práve takéto zápasy a dali do toho všetko, čo v danom momente v nich bolo. Preto sme videli veľké nasadenie na ihrisku nielen v Manchestri, ale aj v Bratislave a presne toto sa ľuďom páči. Vtedy odpustia aj nedostatky, ktorých bolo tiež v oboch zápasoch dosť.

Ďalším spoločným menovateľom oboch zápasov, bol vplyv rozhodcov. Teraz nehovorím o tom, že by ovplyvnili stretnutia v tom smere, aby určili víťaza, pretože vyhrali zaslúžene kvalitnejšie tímy, ale ich naštartovali. Prvé góly totiž padli z pokutových kopov a po nich boli zápasy úplne iné, a to lepšie. Kým dovtedy sa nebolo moc na čo pozerať, potom to dostalo všetko iný ráz.

Ale by som to nevyznelo tak, že rozhodcov chválim, tak musím povedať, že hlavne v anglickom derby sa rozhodcovi zápas v závere vymkol z rúk, pretože sa bál pokračovať vo svojom trende. A na základe toho majú hráči ManU slušne povedané zlý pocit. V pohode mohol odpískať aj viac pokutových kopov, hoci dovoliť si odpískať už tri a dokonca proti domácim chcelo guráž, no opakujem, mal v tom pokračovať.

Ale aj toto prináša derby, preto sú také pútavé. Zaujímavosťou je, že práve teraz sa Slovan dočkal prvého pokutového kopu v tejto sezóne Corgoň ligy, ako posledný zo všetkých. Ale aspoň sa bude o čom hovoriť, budú vášnivé diskusie, a to nielen v Anglicku, ale aj u nás. Ako sa ukázalo, derby sú vlastne rovnaké všade vo svete, fanúšikovia ich milujú, len u nás by sa ich zišlo viac.

V diskusii sa vyjadrite, čo hovoríte na derby?