Main Content

United of Manchester – amatér, či nádejný profesionál?

nedeľa, 16. marec 2014 11:20 | Autor: Silvia Petrašková

United of Manchester – amatér, či nádejný profesionál?
United of Manchester – amatér, či nádejný profesionál? | zdroj: © TASR

Najúspešnejší, najslávnejší, najpopulárnejší a jeden z najlepších klubov v anglickej Premier League, toto je Manchester United. Klub, ktorý netreba žiadnemu futbalovému fanúšikovi bližšie predstavovať. Vedeli ste však, že tím z Old Trafford má aj svoje klubové dvojča? Nie, nehovoríme o mestskom rivalovi City, ale o poloprofesionálnom anglickom futbalovom klube so sídlom v Bury.

United of Manchester je klub, ktorý vznikol v roku 2005. Založili ho práve fanúšikovia Manchestru United z dôvodu nespokojnosti prevzatia klubu do rúk amerických oligarchov – rodiny Glazerovcov. Klub fanúšikov United si zvolil do svojich štruktúr za hlavného manažéra Karla Marginsona. Klubové farby United of Manchester sú typickými farbami Manchestru United červená, biela a čierna. Znak klubu obsahuje hlavné prvky mesta Manchester. Loď ako symbol priemyselného odvetvia a tri pruhy, tie predstavujú tri rieky, ktoré mestom pretekajú.

Po týchto oficiálnych povinnostiach prišiel klub s hlavnou no zároveň najťažšou úlohou, vybrať do svojho tímu tých najlepších. Prvotný záujem bol obrovský. Na výberovú skúšku sa prihlásilo až neuveriteľných 900 záujemcov. Možnosť hrať za tím fanúšikov slávneho klubu z Old Trafford malo nakoniec len 17 vyvolených. Oficiálny názov, realizačný tím, silné zoskupenie hráčskeho kádra, to všetko pri štartovacích podmienkach vzniku klub splnil, no chýbalo už len jedno, peniaze. Žiadny profesionálny, či poloprofesionálny klub totiž nemôže existovať bez potrebných finančných injekcii. Na veľké potešenie všetkých zainteresovaných osôb sa do klubovej pokladnice od jeho priaznivcov vyzbieralo na úvod dostatočné množstvo financií.

Vybudovať nový futbalový klubu od základov je skutočne náročná úloha. S typickými začiatočnými ťažkosťami sa musel potácať aj tento anglický nováčik na futbalovej scéne. Chýbalo mu to hlavné - štadión. Od svojho vzniku nemal United of Manchester vlastný a svoje „domáce“ zápasy tak musel hrávať na cudzích štadiónoch. Domovom sa mu na istý čas stal štadión Gigg Lane v Bury. Vedenie klubu však s touto alternatívou do budúcna nepočítalo a ani nepočíta a od roku 2010 začal klub s výstavbou svojho vlastného domovského stánku Moston Community Stadium s kapacitou päťtisíc miest v Newton Heath na mieste bývalej klubovej adresy Manchesteru United.

To, že United of Manchester nie je žiaden „béčkový“ futbalový klub svedčí aj jeho početná základňa skalných fanúšikov. Tí sa svojou podporou miestneho klubu nijak netaja, práve naopak. Sú povestní najmä svojou širokou škálou piesni a skutočne početnou návštevnosťou na ligových zápasoch. Len pre zaujímavosť, ich rekord dosiahla viac ako šesťtisícová divácka kulisa na jednom zápase. Ďalšiu dávku potrebnej futbalovej profesionality dodáva tomuto futbalového klubu aj existencia jeho ženského tímu, ktorý funguje už druhý rok. Vo svojom premiérovom ročníku dosiahli dámy z United of Manchester druhé miesto v domácej lige a to hneď za hráčkami zo City.

Za svojim nežnejším zastúpením klubu nijak nezaostáva ani jeho hlavný a to mužský káder. V sezóne 2005/2006 patril tím do North West Counties League - Division Two, čo je v poradí desiata najvyššia anglická súťaž. V jej samom závere vďaka suverénnemu prvému miestu putoval klub o súťaž vyššie. Podobný scenár predviedol aj dve nasledujúce sezóny. Od sezóny 2008/2009 pôsobí United of Manchester v siedmej najvyššej anglickej súťaži v Northern Premier League - Premier Division. V aktuálnom ročníku 2013/2014 im po 34. kole s počtom bodov 65 patrí slušná piata priečka ligovej tabuľky. V klubovej vitríne tohto sympatického anglického klubu žiari už teraz niekoľko cenných trofejí a to najmä z domácich súťaži.

Ako každý futbalový klub, aj tento má vo svojej početnej plejáde fanúšikov časť neprajníkov. V jeho prípade je však o to zaujímavejší fakt, že sa jedná práve o priaznivcov Manchestru United. Nie všetkým fanúšikom „red devils“ sa totiž páči, že sa na futbalovej scéne objavil zo dňa na deň klub, ktorý si v podstate prepožičal značku svojho slávnejšieho dvojčaťa na svoju vlastnú propagáciu.

Svojho času bol zástancom tohto názoru aj samotný bývalý manažér Manchestru United Sir Alex Ferguson. Ten ostro kritizoval ich lojalitu tvrdením, že klubu United of Manchester už vôbec nejde o dobro samotného Manchestru United, ale o obohatenie seba samého.

VIDEO: Dokument o klube