Main Content

Slovan – Trnava: Ide predovšetkým o futbal, kto z koho?

nedeľa, 16. marec 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Slovan – Trnava: Ide predovšetkým o futbal, kto z koho?
Slovan – Trnava: Ide predovšetkým o futbal, kto z koho? | zdroj: © TASR

V nedeľu o 17:00 sa začne už 126. najväčšie slovenské derby. Favorizovaný Slovan privíta trápiacu sa Trnavu, lenže v derby sa môže stať všetko. Pôjde predovšetkým o futbal, čo môžeme od vývoja zápasu čakať?

Momentálna situácia

SLOVAN: Belasí kráčajú za titulom, keď si svoj šesťbodový náskok stále držia. Do jarnej časti vstúpili dvoma víťazstvami. Najprv porazili nepríjemnú Banskú Bystricu 2:0 a Dukla následne proti Senici potvrdila, že proti nej sa bude hrať ťažko. V Nitre si Slovan situáciu sťažil sám, keďže v prvom polčase domácim nezlomil zápasový väz, aj keď mal na to šancí dosť. Urobil to až Žofčák v nedlho pred koncom zápasu, už za stavu 1:1.

TRNAVA: Bíli andeli začiatok jarnej časti nezvládli. Mali ideálnu príležitosť sa dotiahnuť na pohárové priečky, veď hrali dvakrát doma a za súperov mali posledné dve mužstvá súťaže. No získali iba chudobný bod, čo im prinieslo prepad v tabuľke. Nitre, ktorá ešte dva dni pred zápasom nevedela s kým bude hrať, nedokázali dať gól a s Dunajskou Stredou prehrala Trnava gólom z úplného záveru.

Prednosti

SLOVAN: Najlepší káder v súťaži a navyše v každom zápase dokáže zabrať iný hráč, preto sa súperi nemôžu sústrediť iba na jedného, hlavne v strede poľa. Silnou stránkou Slovana je aj psychika, čo sa ukázalo v zápasoch, v ktorých mohol Slovan stratiť pozíciu, lenže práve v nich vyšperkoval svoj výkon. A netreba zabúdať ani na štandardné situácie, ktoré má najlepšie v súťaži a pravidelne z nich dáva góly, pritom je zaujímavé, že ani raz to nebolo z pokutového kopu, pretože Slovan, ako jediný v lige, nekopal v tejto sezóne penaltu.

TRNAVA: Bude to cudzie prostredie v kombinácii s tým, že Trnave neveria ani jej fanúšikovia, preto nebude pod veľkým tlakom, čo jej iba vyhovuje. Trnavčania totiž pod tlakom výsledku hrať nevedia, čo ukázali aj prvé dve jarné kolá. A tiež dynamika hráčov, ktorá sa môže ukázať práve teraz, keď Trnava nebude hrať do zatiahnutej obrany.

Slabiny

SLOVAN: Hra po strate lopty. Slovan má problém ak stratí zbytočne loptu, pretože návrat hráčov v belasých farbách do obrany nie je prepracovaný, chýba v tom organizácia a ešte k tomu sa nie vždy vrátia všetci, aby doplnili obranu. Práve po takýchto situáciách dostáva Slovan najviac gólov.

TRNAVA: Horúce hlavy. V Trnave je futbalové prostredie, no zároveň aj zbytočne horúce. Preto jej hráči nevedia udržať nervy na uzde a reagujú na každé rozhodnutie rozhodcu, pričom si sústavne myslia, že im škodí, no škodia si tak iba sami sebe, nie rozhodca im. Ale aj keby sa plne koncentrovali, tak hlavne v strede obrany by boli diery. Samostatnou kapitolou je zakončenie, ale s tým majú problém takmer všetky naše kluby.

Hviezda tímu

SLOVAN: V kádri Slovana je ich viac, dokonca aj jeho náhradníci by boli inde za hviezdy. Ale najväčším esom je Róbert Vittek, hoci po zranení ešte nie je úplne v pohode, čo ukázal zápas v Nitre. Ale na trnavský stred obrany by mal platiť.

TRNAVA: Trnava sa spolieha hlavne na Romana Procházku, z ktorého urobili už aj kapitána. Je to veľký srdciar, ale tiež patrí medzi horúce hlavy. Za Weissa sa dostal aj do reprezentácie, ale teraz hrá viac v centrálnej zóne.

Zápasové eso

SLOVAN: Slovan ich môže vytiahnuť viac. Ale v tomto zápase by ním mal byť Seydouba Soumah. Na jar hrá dobre a práve teraz môže prísť zlomový zápas preňho. Ak zažiari v tomto zápase iba na ihrisku, bude v kariére o hodný kus ďalej.

TRNAVA: Ján Vlasko. V minulej sezóne sa práve v zápase Slovan-Trnava dostal do pozornosti a odrazil sa vďake nemu vyššie. Teraz by opäť niečo také potreboval a schopnosti na to určite má.

Možné komplikácie

SLOVAN: Pondelkový zápas v Nitre nedohral Halenár, na nosidlách museli odniesť Bagayoka a otázny je stále Milinkovič. To že nemôže hrať Fořt, je známe dlhšie. A hoci má Slovan najsilnejší káder a náhradu takmer na každý post, tak je aj tak rozdiel, či hrajú menovaní hráči, alebo nie.

TRNAVA: Trnava má početnejšie straty a keďže nemá na lavičke dostatočnú kvalitu, bude mať problém poslať na trávnik jedenásť konkurencie schopných hráčov, čo sa týka hráčskej kvality.

Predpokladané zostavy

SLOVAN:

Perniš
Bagayoko Gorosito Niňaj Josimov
Kladrubský Grendel
Žofčák Soumah Peltier
Vittek

TRNAVA:

Kneževič
E.Sabo  Banovič  Mar.Tóth  Ciprys

Kuračka  Procházka
Schranz  Vlasko  Mikovič
Hodek

V diskusii sa vyjadrite, aký očakávate výsledok?