Main Content

MS 2014: Power ranking 3 mesiace pred začiatkom turnaja

streda, 12. marec 2014 15:33 | Autor: Jakub Mihálik

Do začiatku MS 2014 ostávajú presne 3 mesiace. 12. júna sa naplno rozbehnú boje o trofej pre majstrov sveta. Ako sú na tom jednotliví účastníci tri mesiace pred?

32. - 21. miesto


32. Irán

Už to nie je tá skalopevná obrana, ktorá zverencom Carlosa Queiroza pomohla poľahky postúpiť z ázijskej kvalifikácie. Iránci naposledy prehrali s Guineou a 3 mesiace pred začiatkom turnaja pôsobia ako jednoznačne najslabší celok, ktorý sa predstaví v Brazílii.

31. Austrália

Socceroos môžu už asi len spomínať na MS 2006, na ktorých väčšina ich vtedajších opôr hrala na vrchole svojich schopností. Dnes sa nemôžu spoľahnúť na to, že umenie Viduku, Kewella, či Cahilla ich dotiahne do vyraďovacích bojov. Austrália v nedávnom medzinárodnom zápase viedla nad Ekvádorom 3:0, no vylúčnie brankára Langeraka a prehra v pomere 3:4 ukázala, že súčasná generácia Socceroos bude hrať na MS druhé husle.

30. Honduras

Prekvapivo dominantne pôsobil Honduras v kvalifikácii CONCACAF. Futbal v tejto stredoamerickej krajine je na vzostupe, o čom svedčia aj výsledky mládežníckych reprezentácií, a to sa musí v istom bode prejaviť aj u seniorov. Honduras naposledy porazil nepríjemnú Venezuelu a problémy bude robiť aj na šampionáte.

29. Alžírsko

Alžírčania sa v súčasnosti musia zaobísť bez svojej hviezdy, Feghouliho, no ani to im nebránilo v tom, aby minulý týždeň porazili silných Slovincov. Do zostavy sa pomaly prepracováva mladá hviezdička Tottenhamu, Nabil Bentaleb, inak je alžírsky tím tímom no-name hráčov, o to však oddanejších tímu a defenzívnej taktike, ktorú predvádzali už na minulom šampionáte v JAR.

28. Kamerun

Nevedno, či to je spormi medzi reprezentačnými oporami, alebo len jednoducho poklesom kamerunského futbalu, no kamerunské levy sa prepadávajú čoraz nižšie a nižšie v rámci afrického a svetového futbalu. Stále síce disponujú menami ako Eto´o , Assou – Ekotto, či Alex Song, no Eto´o v reprezentácii nikdy nehral to, čo v klube a zvyšní sú bez formy. Kamerun je najnižšie v rebríčku FIFA zo všetkých účastníkov MS a prehra s Portugalskom v pomere 5:1 to len podčiarkla.

27. Kostarika

Káder Kostariky tvoria hráči MSL a latinsko-amerických súťaží, no zdá sa, že nehviezdny tím vie pracovať pre úspech reprezentácie. Kostaričania naposledy porazili Paraguaj a dúfajú, že v Brazílii obnovia slávu, ktorú im roky prinášal Paulo Wanchope.

26. Ekvádor

Ekvádor proti Austrálii vyrukoval s improvizovanou zostavou a nebyť vylúčenia v radoch našich protinožcov, Ekvádor mohol odchádzať s debaklom. Výkony v kvalifikácii však ešte stále radia rovníkový štát pomerne vysoko.

25. Ghana

Príliš dlho a príliš veľa sa Black Stars spoliehajú na starnúceho Asamoaha Gyana. Minulý týždeň v Podgorici od začiatku nenastúpil a Ghana podľahla Čiernej Hore, keď nedokázala streliť ani gól. Otázniky vyvoláva forma Essiena, či Muntariho, Adyemang-Badu, Ayew, či nitriansky Mensah pravdepodobne Ghanu na MS spasiť nedokážu. A to bola Ghana dlho určovaná za tím, ktorý by mohol konečne Afrike priniesť úspech.

24. Grécko

Antifutbal sa nedá hrať večne a akýkoľvek šikovný tím musí slabých Grékov roztrhať na kusy. Tento dohad potvrdili Kórejci, keď v minulotýždňovom zápase nedali defenzívnemu štýlu kouča Santosa žiadnu šancu. Nakoniec boli radi, že prehrali len 0:2. Mitroglu, Samaras a spol. však sú vyslovene turnajovými hráčmi a podceňovať Grékov sa už viackrát nevyplatilo.

23. Mexiko

Mexičania pred niekoľkými týždňami dostali zlú správu zo Španielska, keď sa ešte stále pomerne mladý Vela rozhodol, že na šampionáte štartovať nechce. Pre El Tri je to veľká škoda, pretože v drese San Sebastianu sa rozohral k výborným výkonom a mohol tak doplniť talentovanú ofenzívu s Dos Santosom, Chicharitom. Takto sa musia Mexičania spoliehať na brankárske umenie Ochoa viac, ako na svoj útočný talent.

22. USA 

Ich večný rival, futbalisti USA, podľahol naposledy nášmu súperovi v kvalifikácii na ME 2016, Ukrajine, v pomere 2:0. Klinsmannovci však predtým neprehrali viac ako pol roka, Altidore a spol. hrajú v slušnej forme, preto ich radíme vyššie ako spodnú desiatku 32-členného menoslovu.

21. Južná Kórea

Neúnavní Kórejci sa čoraz viac presadzujú v európskych ligách a vidieť to aj na ich medzinárodnom prejave. V spomínanom zápase proti Grékom ukázali svoju útočnú invenciu i pozorné bránenie fyzicky vyspelejších Grékov, a čo je dôležité, konečne začali skórovať, čo z nich pred MS robí výraznú hrozbu.