Main Content

Bayern síce postúpil, ale Guardiola potrebuje celkové víťazstvo

streda, 12. marec 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Bayern síce postúpil, ale Guardiola potrebuje celkové víťazstvo
Bayern síce postúpil, ale Guardiola potrebuje celkové víťazstvo | zdroj: © TASR

Obhajca ušatej trofeje, Bayern Mníchov, sa dostal v tomto ročníku už medzi osem najlepších klubov Európy. Ale ešte stále musí prejsť cez tri prekážky. Zvlásť po tom túži Gurdiola, pre ktorého je to obrovská výzva.

Komentár Filipa Chudého

Po minulej skvelej sezóne, ktorú Bayern Mníchov zavŕšil historickým treble sa s napätím očakávalo, čo ukáže nemecký gigant v tejto sezóne. Strojca týchto úspechov Jupp Heynckes totiž odišiel v správnom čase. Iba veľmi málo trénerov si môže povedať, že skončili na vrchole a tento rodák z Mönchengladbachu sa k nim zaradil. Bavori hrali bez pochýb najlepší futbal svojej klubovej histórie, ktorú majú bohatú ako málokto. Na uvoľnené miesto prišiel dovtedy dovolenkujúci Pep Guardiola, ktorý zatúžil po ďalšej a zrejme ešte väčšej trénerskej výzve.

V Barcelone dosiahol s tamojším FC tiež asi najlepšie okamihy histórie klubu, ale nemecké dobrodružstvo aj tak odhalí o jeho schopnostiach viac. V katalánskom klube bol totiž odchovaný, poznal tam dôverne všetkých od prezidenta až po upratovačky a hlavne mal v krvi tamojší štýl futbalu, do ktorého mohol pridať iba zopár svojich nápadov, inak ho v žiadnom prípade zásadne meniť nemusel. Lenže v metropole Bavorska je to o inom, Nemci majú inú mentalitu ako Španieli, sú odchovaní na inom štýle futbalu a sú natoľko hrdí, že by nepripustili, aby ich chcel niekto zmeniť.

Guardiola sa tak musel prispôsobiť Bayernu, nie naopak. A španielsky tréner to urobil brilantne. Nemcom sa síce prispôsobil, zachoval víťazný štýl Bayernu z predchádzajúcej sezóny, veď by bol blázon keby menil dokonalý futbal, ale aj tak do toho všetkého zakomponoval niečo zo seba. Svojich hráčov neustále núti k držaniu lopty. Ak sledujete trochu jeho vyjadrenia po zápasoch, tak vám nemohla ujsť neustála nespokojnosť. Naposledy cez víkend, keď síce Bayern naložil Wolfsburgu 6:1, bol Guardiola nebol spokojný s držaním lopty, ktoré bolo mimochodom 65%. A to z toho dôvodu, že vraj toto by na Arsenal nestačilo...

Španiel vie, že hlavne cez Ligu majstrov bude hodnotená jeho práca. Bayern domácu konkurenciu zlikvidoval, kúpil od najväčších konkurentov najlepších hráčov, a tak domáce double je povinnosťou. Dortmund môže aspoň hriať, že na začiatku sezóny vyhral národný Superpohár, čím znemožnil hneď v zárodku dokonalú sezónu pre Bayern. Ten následne vyhral európsky Superpohár a MS klubov, ale to sú iba doplnkové trofeje, ktoré by sa mali započítať minimálne z polovice aj Heynckesovi.

Vyhrať domáce double bude síce pre Bayern pekné, ale nikoho to nenasýti, zvlásť nie Guardiolu. Ten potrebuje úspech v Lige majstrov, potom sa na jeho prácu bude hľadieť s väčším rešpektom. Zatiaľ sa totiž môže povedať, že vedenie Bayernu mu odstavilo domácu konkurenciu a on vlastne „iba“ nepokazil dokonalú prácu od Heynckesa. Ale ak by bol trénerom prvého mužstva, ktoré obháji v nasledujúcej sezóne trofej Ligy majstrov, do histórie klubu by sa zapísal nezmazateľným písmom. Čakajú ho ešte tri kroky, dokáže to?

V diskusii sa vyjadrite, vyhrá Bayern s Guardiolom Ligu majstrov?