Main Content

Gunners, Rossoneri a Citizens už mimo hry? V LM je možné všetko

utorok, 11. marec 2014 14:46 | Autor: Jakub Mihálik

Gunners, Rossoneri a Citizens už mimo hry? V LM je možné všetko
Gunners, Rossoneri a Citizens už mimo hry? V LM je možné všetko | zdroj: © TASR

Dnes a zajtra nás čaká ďalšia porcia vzrušujúcich zápasov v rámci najkvalitnejšej klubovej súťaže na svete. Hoci sa zdá byť po úvodných dueloch vo viacerých osemfinálových dvojiciach rozhodnuté, vôbec tomu tak nemusí byť.

Komentár Jakuba Mihálika

Pred troma týždňami to mali byť tri najvzrušujúcejšie duely v rámci osemfinálového programu. O titul bojujúci Arsenal privítal Bayern, slávne AC Miláno privítalo čierneho koňa súťaže, Atlético Madrid, majster Španielska cestoval na pôdu vicemajstra z Anglicka. Po prvých zápasoch však všetky tri domáce tímy museli prehltnúť horkú pilulku po tom, čo ich ich súper vyškolil a ani jeden z nich nedal ani len gól. 

V najhoršej pozícii je zrejme Arsenal. Na pôde Bayernu Mníchov sa v tejto sezóne góly nestrieľajú ľahko a ešte horšie sa zmazáva dvojgólové manko na štadióne, na ktorom v tejto sezóne vyhralo len jedno mužstvo. Bayern hrá zápas od zápasu lepšie, no ako nadpis hovorí, v Lige majstrov je možné všetko.

Dva zvyšné tímy však nebudú mať o nič jednoduchšiu úlohu. AC Miláno zažíva vskutku otrasnú sezónu. Ak nezvládnu dvojzápas proti Atléticu, môže  to byť na dlhú dobu ich posledné vystúpenie v pohárovej Európe, keďže v domácej súťaži sú na míle vzdialení postupu do niektorej zo súťaží pod hlavičkou UEFA. Napriek tomu boli v prvom zápase na San Sire lepším tímom. Hrot útoku, Mario Balotelli, perfektne spolupracoval s vysunutými stredopoliarmi Kaká a Adel Taarabtom. Rossoneri súpera tlačili, dvakrát opečiatkovali konštrukciu brány a ich výkonu naozaj chýbal len gól. Simeoneho zverenci sú však majstri v čakaní na jedinú príležitosť, ktorú bez váhania premenia. Svoju jedinú šancu na San Sire aj naozaj premenili, čo ich pred odvetou posadilo na koňa. Na domácom ihrisku nemusia vychádzať zo svojej perfektne organizovanej formácie, môžu sa opäť spoliehať na útoky a čakať, že si Milánčania opäť aspoň raz za zápas vyberú chvíľku na tradičnú siestu. Ak chcú Rossoneri uspieť, musia opatrnú taktiku Atlética narušiť hneď na začiatku. Vysoký pressing pri rozohrávke domácich, rýchla hra po zemi a životný výkon od všetkých na ihrisku, môžu spôsobiť prekvapenie pre tím, ktorý už sezónu stratil a prakticky už ani nemá viac čo stratiť. 

Hoci to môže znieť neuveriteľne, ale najväčšiu šancu spomedzi prvozápasových porazených má Manchester City. Áno, napriek tomu, že sa postaví proti Barcelone. Áno, napriek tomu, že doháňa manko 0:2. Áno, napriek tomu, že sa zápas odohrá na Camp Nou. Manchester City v prvom zápase nebol horším tímom a na tomto fakt budú Pellegriniho zverenci stavať. Barcelona je momentálne vo veľko kŕči, keď po prvom zápase proti Citizens prehrali dva ligové zápasy a Almeriu pokoroili len s vypätím všetkých síl. Citizens síce takisto prehrali svoj víkendový zápas, no s náhradníkmi v zostave a značne podceneným prístupom, nie svojou aktuálnou formou. Prehra a šetrenie opôr proti Wiganu znamená, že sú opory City čerstvé a môžu naháňať strnulú Barcelonu. Do súboja môže zasiahnuť už aj Sergio Aguero, najlepší hráč City v tejto sezóne a hráč, ktorý to na Barcelonu vie, keďže im počas pôsobenia v Atléticu Madrid strelil celkovo šesť gólov. Jeho usilovné naháňanie obrancov súpera môže na Barcelončanov platiť, keďže ani Mascherano, ani Pique nezažívajú svoju životnú formu. 

City v Barcelone nastúpi bez tlaku. S víťazstvom na ihrisku favorita už nikto nepočíta, čo je situácia nápadne pripomínajúca skupinové boje, v ktorých City po drvivej porážke doma od Bayernu ako jediný tím v tejto sezóne dokázali poraziť Guardiolovcov na ich vlastnej pôde. City idú do zápasu oddýchnutí, s navrátilcom Aguerom v zostave, bez tlaku, s imperatívom útočiť, čo im ide najlepšie v celej Európe. A hoci stále hovoríme o Barcelone na jej vlastnom ihrisku, v Lige majstrov je možné všetko. ..