Main Content

Bývalá bašta nášho hokeja je už takmer na dne

sobota, 8. marec 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Bývalá bašta nášho hokeja je už takmer na dne
Bývalá bašta nášho hokeja je už takmer na dne | zdroj: © TASR

Začína sa play-off hokejovej Extraligy, ktoré určí nového víťaza súťaže. Ale ešte predtým sa pozrime v krátkom pohľade na základnú časť, ktorá zaujala snáď iba tým, že bývalá bašta nášho hokeja, Dukla Trenčín, je už takmer na dne.

Komentár Filipa Chudého

Po základnej časti hokejovej Extraligy sme od funkcionárov počuli už toľko ód na ňu, že by sme tomu mohli aj uveriť. Ich úlohou je síce robiť dobrý produkt, ale nemali by to robiť tak, že si iba slovne budú zohrievať nedochutenú polievočku. Návštevnosť býva dobrým lakmusovým papierikom, a tá nedosiahla v priemere ani dve tisícky. Že je to klesajú trend, hádam netreba zdôrazňovať. Fanúšikovia tak vlastne týmto spôsobom zareagovali na to, ako sa im páčili boje od septembra do marca.

Ale už pred sezónou bolo jasné, že žiadne zázraky čakať nemôžeme. Veď veľmi dlho bolo záhadou, či niektoré kluby sa vôbec prihlásia do súťaže. Nakoniec sa síce prihlásili všetky, no treba dodať, že keby fungovali jasné pravidlá a dbalo sa na ich dodržiavaní, tak by niektoré kluby nemohli byť pripustené do súťaže.

Najväčším plusom sezóny malo byť to, že priestor dostanú mladí hráči. Na jednej strane je to dobré pre budúcnosť, lenže mladí hráči sa šance vôbec nechytili. Nech sa nikto z nich neurazí, ale aby sa ani jeden mladík z celej Extraligy neukázal v žiari reflektorov, je veľká hanba nielen pre nich, ale aj pre celú výchovu mládeže na Slovensku. Ak budete študovať štatistiky po základnej časti časti, tak medzi najlepšími nájdete v pohode štyridsiatnikov, ale mladíkov nie, pretože 24-roční hráči už nie sú mladíci.

Nie je to ešte tak dávno, čo v Trenčíne vychovávali pre Slovensko množstvo hviezd, lenže tie časy sú už preč. A je iba na funkcionároch klubu či sa niekedy aj vrátia, no tí by museli pracovať výrazne inak. Z hviezdych odchovancov sa v klube výrazne angažoval v minulosti Pavol Demitra, dokonca sa hovorilo, že keď ukončí kariéru, tak on bude tou hlavou pákou v pozícii prezidenta klubu. Jemu na Dukle veľmi záležalo, zrejme najviac zo všetkých odchovancov klubu v NHL, keď do nej investoval aj veľa vlastných peňazí. Preto sa teraz musí v hrobe obracať, kam až jeho srdcovka spadla.

Na štadióne, ktorý nesie jeho meno sa odohrala asi najhoršia sezóna v histórii, ale čo je ešte horšie, tak prevláda nad tým alibizmus a nenachádzajú sa skutočné dôvody neúspechu. Vraj za zlú sezónu môže (iba) primátor Trenčína Richard Rybníček, ktorý preferuje futbal. Je to odôvodnené od toho, že jeho brat Róbert je manažérom AS. Len dobre nechápem, ako by to reálne dokázal. Trenčín je totiž jedno z najzadĺženejších miest na Slovensku, preto vydáva financie iba na najnutnejšie veci a platenie profesionálnych športovcov medzi ne asi nepatrí. Futbalový štadión nedostal licenciu UEFA a kto na ňom aspoň raz bol, vie prečo. Je to totiž rozpadávajúca sa kopa kamenia a ak nebude v dohľadnom čase rekonštruovaný, ťažko sa na ňom bude môcť hrať. Aj zimný štadión je v zlom stave, no keby nebolo mesta, tak už by sa na ňom nemohlo hrať.

Dukle Trenčín prekáža hlavne to, že nedostáva od mesta peniaze na športovú činnosť dospelých, na čo boli v minulosti vo veľkom zvyknutí. Ale ak na to peniaze v mestskom rozpočte nie sú, tak jednoducho nie sú. Preto by si to mali v Dukle konečne uvedomiť. Rozdiel medzi futbalom a hokejom v Trenčíne je hlavne ten, že futbal má nejakú víziu, nie, že mu je naklonený primátor. Hokej nemá zrejme žiadnu.

V diskusii sa vyjadrite, aký máte názor na základnú časť Extraligy a Duklu Trenčín?