Main Content

Záver prestupového obdobia ako z knihy prianí pre Slovákov v NHL

štvrtok, 6. marec 2014 12:30 | Autor: Jakub Mihálik

Záver prestupového obdobia ako z knihy prianí pre Slovákov v NHL
Záver prestupového obdobia ako z knihy prianí pre Slovákov v NHL | zdroj: © TASR

Prestupové obdobie v NHL je za nami. Prinieslo neuveriteľnú aktivitu aj pre slovenských hokejistov. Polepšili si?

Asi každý hokejový fanúšik zachytil rozruch, ktorý sa okolo slovenských hokejistov v NHL spustil za uplynulý týždeň. Viacero z nich sa ocitlo na vysokých priečkach v rámci prestupových špekulácií, otázne nebolo, či zmenia kluby, ale, či si polepšia, alebo naopak. 

Odštartoval to Jaroslav Halák. Mnohých fanúšikov rozosmutnilo, že sa pobral do najslabšieho tímu NHL, no už vtedy sme to nevideli až tak čierno. Nakoniec sezónu bude dohrávať v tíme Washingtonu Capitals, nie Buffale. To, či si v pomere k St. Louis polepšil, ukáže čas. Už teraz však môžeme povedať, že Halákova pozícia v bráne sa posilnila. V kádri Blues nebol tak výraznou jednotkou a Elliot za ružinovského odchovanca nasadený vždy, keď Jaro pustil dva-tri góly. Brankár potrebuje stabilitu a tej sa možno konečne Halák po štáciách v Montreale a St. Louis dočká. Holtby by predsa len mal plniť pozíciu dvojky tímu. 

Jaro navyše môže opäť dokázať svoje schopnosti, keď mnoho (večných) pochybovačov pripisovalo jeho výborné čísla kvalitnej obrane Blues.
 
Washington je ambiciózny tím, ktorý bude na Stanley cup útočiť nielen v tejto sezóne, ale aj v každej, do ktorej Halák v ich bráne nastúpi. Jaro navyše už v minulosti ukázal, že Východná konferencia mu sedí. Určite so svojim novým pôsobiskom nemôže byť nespokojný.

Druhý najskloňovanejší Slovák v súvislosti s prestupmi bol Marián Gáborík. Blue Jackets ho nechceli už prakticky pár zápasov po trejde z New Yorku Rangers, a tak pre nášho snajpera je dobré, že si môže opäť povedať, že má dôveru svojho tímu. V Columbuse sa spoliehajú čisto na tímové poňatie hry a individuality nemajú veľa priestoru ukázať sa, a tak prechod do Los Angeles môže Trenčanovi pomôcť. Kings sú síce takisto skôr defenzívne ladeným tímom, no Gáborík na západné pobrežie cestuje s jasným mandátom od Kings – strieľať góly. A to on vie predsa najlepšie. Zaradenie k Anžemu Kopitarovi a Jeffovi Carterovi môže byť skvelým impulzom na reštart Gáborikovho gólostroja. Kings takisto útočia na najvyššie priečky, majú vyvážený tím, do ktorého strelec typu Gáborík výborne zapadne.

Tretím do partie „vymenených“ je Andrej Meszároš. Ako na hojdačke prebiehala pre považskobystrického rodáka táto sezóna. Viacbodové zápisy v stretnutiach striedal s pobytom na tribúne. Sťahuje sa do Bostonu. Minimálne vo zvyšku sezóny by mal nastupovať so Zdenom Chárom a to je impulz, ktorý môže opäť zaradiť Andreja medzi najrešpektovanejších bekov v NHL. Keď začínal v Ottawe, bola to práve spolupráca s reprezentačným kolegom, ktorá Andreja vystrelila do povedomia fanúšikov. Andrej popri Chárovi vyrástol na obojsmerného obrancu s výbornými číslami. Po dvoch rokoch trápenia zaradenie do prvej formácie spolufavorita na titul je výbornou správou pre nášho reprezentanta.

Dobrých správ nie je nikdy dosť, a tak som uvítal aj novinku o tom, že Marko Daňo podpísal s Columbusom. Nemám nič proti Slovanu, no štvrtá formácia v jednom z najslabších celkov ligy, ktorý viac bráni ako útočí, nemôže nášmu proklamovanému talentu pomôcť v ničom. Preto je jeho odchod do Zámoria dobrou správou. Marko nebude hrať hneď za prvý tím Columbusu. V AHL však Falcons útočia na prvé miesto vo svojej konferencii a play-off už majú dávno zabezpečené. Ťažké zápasy v Zámorí môžu mladíkovi len a len pomôcť v jeho ceste za snom hrať v NHL. 

Neviem, ako vás, ale mňa všetky štyri prestupy slovenských hokejistov nadchli. Prakticky všetci si polepšili, hoci to v mnohých prípadoch nevyzeralo dobre. Slovákom v NHL tak svitá na lepšie časy a my, ako fanúšikovia, sa z toho môžeme len a len tešiť.