Main Content

Analýzy 17. kola Premier League: Doplnená analýza Man U - Arsenal

pondelok, 13. december 2010 08:05 | Autor: Sport7 sk

Analýzy 17. kola Premier League: Doplnená analýza Man U - Arsenal
Analýzy 17. kola Premier League: Doplnená analýza Man U - Arsenal | zdroj: SITA

Novým lídrom anglickej Premier League sa stal po 16. kole Arsenal Londýn. Ten má pred Manchesterom United jednobodový náskok, no "Fergusonovci" majú jeden zápas k dobru. Hernú krízu zažíva Chelsea, ktorá stratila veľmi sľubný náskok z úvodu sezóny a momentálne je "len" tretia. Čaká nás ďalšia porcia zaujímavých zápasov, tradične ku všetkým stretnutiam sme pripravili našu analýzu. Budeme radi, keď sa podelíte o tipy v diskusií pod článkom :)


Sobota


Aston Villa - West Brom, 16:00

Villania nezvíťazili v posledných piatich zápasoch Premier League, zatiaľčo Baggies idú do tohto derby zápasu nabudení víťazstvom 3:1 nad Newcastlom, snáď po ich najlepšom výkone v doterajšom priebehu sezóny.

Aston Villa v pondeľňajšej dohrávke na Anfield Road podala žalostný výkon a podľahla rozdielom triedy 3:0. Gerard Hollier na druhý deň žiadal o trpezlivosť zo strany fanúšikov. Posledné vzájomné súboje tejto dvojice vyzneli výrazne v prospech tímu z Villa Parku. Od sezóny 2002/2003 sa stretli osemkrát a Villania ani raz neprehrali. Štyrikrát sa tešili z víťazstva a štyrikrát sa body delili. Nasledujúci duel by sa vzhľadom na formy oboch tímov mohol tentokrát skončiť v prospech hostí, v ktorých útoku hrá vo výbornej forme Nigérijčan Peter Odemwingie. Spolu so záložníkom Jamesom Morrisonom by práve táto dvojica mohla domácim robiť výrazné problémy.

Everton - Wigan, 16:00

Bolo by veľkým omylom považovať Everton v tomto zápase za favorita. Áno, Everton ukázal svoje svetlé stránky v druhom polčase na Stamford Bridge a odniesol si bod za remízu, ale treba mať na pamäti, že stále má v kolónke výhier po 16.odohratých kolách len 3 víťazstvá, z toho dve na domácom trávniku (Liverpool a Stoke). Pre stávkujúcich, ktorí by si predsa chceli staviť na výhru domácich uvedieme pozitívum, že Wigan má na trávnikoch súperov tretiu najhoršiu defenzívu. Zverenci manažéra Roberta Martineza sú taktiež ťažko predvídateľní. Domácim bude výrazne v strede poľa chýbať Mikel Arteta, preto sa nám zdá byť kurz na domáce víťazstvo Evertonu bez hodnoty. Samozrejme, Toffees pôjdu za víťazstvom, ale zvolili by sme radšej stávku na istotu a to, že domáci v zápase skórojú.

Fulham - Sunderland, 16:00

Sunderland vydoloval uplynulý víkend víťazstvo 1:0 nad West Hamom a tento výsledok ich vyniesol až na 7.miesto tabuľky Premier League. Výsledky Čiernych mačiek je ťažké odhadnúť, od ich vysokej prehry na St.James Parku 5:1 je to s nimi ako na hojdačke (výhra, remíza, výhra, remíza, prehra, výhra). Vo víťaznom zápase nad Hammers hrali po prvýkrát bok po boku v útoku Darren Bent a Asamoah Gyan a ich spolupráca by mohla byť pre Sunderland úžitočná. Fulham je iba jedno miesto nad zónou zostupu, ale Mark Hughes nemôže svojich hráčov viniť, že by sa na trávniku nesnažili.

Aj Arsenal musel na Emirates Stadium šliapnuť na plný plyn, aby Fulham zdolal. Hlavným problémom Fulhamu je strielanie gólov, veď od 11.septembra v zápase nestrelili viac ako gól! Aj vzájomné súboje týchto súperov veľa gólov nepriniesli, v posledných 4 zápasoch padli iba 2 góly. Sústredíme sa na tip, že v zápase padne pod 2,5 gólu, pre odvážnejších pod 1,5 gólu.

Stoke - Blackpool, 16:00

Ian Holloway, manažér Blackpoolu, sledoval výkon Stoke v uplynulom kole proti Wiganu, nakoľko zápas jeho tímu s Manchestrom United bol pre poveterostné podmienky odložený. Blakpool mal aj počas tohto týždňa problém s nájdením vhodnej hracej plochy pre tréningový proces tímu. Hráči sa skôr venovali behom a dvíhaniu závaží, preto by po hre s loptou mohli byť viac hladní. Posledných desať súbojov medzi Stoke a Blackpoolom prinieslo až 3,6 gólový priemer na zápas. Vysokú hodnotu má taktiež tip, že hosťom sa podarí skórovať v oboch polčasoch, bolo to pravidlom v posledných štyroch z piatich zápasov. O Stoke je známe, že v prvých polčasoch im to príliš nejde, zaberať začínajú až v tom druhom.

West Ham - Manchester City, 16:00

Citizens bude chýbať pre žlté karty najlepší strelec, Carlos Tevez, no aj napriek tomuto handicapu by pre nich nemalo byť problémom odniesť si z Upton Parku všetky body. V útoku by sa o strelecký zápis mohol uchádzať Mario Balotelli, no pre nás sa do pozornosti dostáva aj obranca Pablo Zabaleta, ktorý v posledných troch zápasoch naháňa góly. Skóroval vo Fulhame a v každom zápase dokazuje svoje útočné chúťky, kurz na jeho strelecký zápis je preto veľmi cenný.

Newcastle - Liverpool, 18:30

V krátkosti si zhrňme výkony Liverpoolu, výhrou 3:0 nad Aston Villou ukázali svoju krajšiu tvár, Roy Hodgson sa dokonca odvážil spomenúť miesto medzi prvou štvorkou, výkonnosť The Reds u súperov sa musí však výrazne zlepšiť. Z posledných 27 zápasov si od súperov iba päťkrát viezli plný počet bodov. Do zostavy Newcastlu sa vrátia kľúčoví hráči Kevin Nolan a Joey Barton, navyše na lavičke s novým manažérom sa výkony mužstva neraz zvyknú výrazne zmeniť už počas prvého týždňa. Newcastle totiž minulý víkend v zápase proti West Brom veľa vody nenamútil a podľahol 1:3. Chrisa Hughtona nahradil Alan Padrew. Nepresvedčivo zahrala hlavne defenzívna rada, ak Sol Campbell zopakuje predošlý výkon, Fernando Torres si z neho spraví trhací kalendár. Zápas zrejme bude bohatý na góly, súperi by si mohli body podeliť.

 


Nedeľa


Bolton - Blackburn, 14:30

Fanúšikovia Boltonu si takú eufóriu okolo svojho klubu už dávno nepamätajú. Bolton sídli na 6.mieste priebežnej tabuľky Premier League a pomýšľa na miestenku zaručujúcu účasť v budúcoročnej edícii Europa League.

Pod vedením Owena Coyla predvádzajú hráči Trotters sebavedomé výkony a ich herný prejav má svoju tvár. Do Boltonu cestuje Blackburn, na ktorého lavičke sedí Sam Allardyce, ktorý prostredie na Reebok Stadium z predchádzajúceho pôsobenie v Boltone veľmi dobre pozná. Rovers sú vonku nepresvedčiví, vždy u svojho hostiteľa inkasovali minimálne jeden gól, v živej pamäti majú ešte debakel spred dvoch týždňov, Manchester United im nastrielal na Old Trafford 7 gólov, z toho sám Bulhar Berbatov päť.

Víťazstvo na Reebok Stadium by preto bolo z ich strany zázrakom. Bolton doteraz na vlastnom trávniku v tejto sezóne prehral len raz a v jeho útoka hrá vo fantastickej forme Johan Elmander. Trotters v minulom kole prehrali na Eastlands s Citizens najtesnejším rozdielom 1:0 a táto prehra by nemala zanechať výrazné stopy na ich hre v nedeľnom popoludňajšom zápase.

Blackburn môžu pred zápasom tešiť akurát štatistiky z uplynulej sezóny, kedy Bolton v oboch prípadoch zdolali, do tretice to však platitť nebude a domáci si pripíšu do tabuľky ďalšie tri body. Kurz na ich víťazstvo je navyše veľmi zaujímavý.

Wolverhampton - Birmingham, 14:30

V tomto prípade pôjde o lokálne derby West Midlands. Nepovieme nič nové, ak pripomenieme, že derby zápasy sú vyrovnané a majú zvlášť v Anglicku tvrdý náboj. V prípadoch Wolverhamptonu a Birminghamu pravidlo o derby platí, z posledných 10 vzájomných meraní síl, sa päťkrát body delili.

Birmingham je v tejto sezóne špecialistom na remízy, po 16.kolách ich má na konte až deväť. The Blues je ťažké poraziť, no ani oni sami však nemajú silu v útoku na to, aby rozhodovali zápasy vo svoj prospech. Wolverhampton má po 16.kolách na konte iba 17 strelených gólov, čo znamená, že ani domáci Wolves siete za brankármi svojich súperov netrhajú. Logicky nám tento zápas vychádza na remízu, prípadne na počet strelených gólov pod 2,5.

Tottenham - Chelsea, 17:00

Kurz na víťazstvo domácich sa nedá prehliadnuť. Chelsea zaznamenala počas posledných 8 zápasov ( z toho 6 v Premier League ) najhoršie výsledky za posledné roky. Iba dve víťazstvá ( z toho 1 v Premier League ) sú na obhajcu titulu skutočne málo. Každá séria má svoj koniec, preto sa dá uvažovať aj týmto smerom, ale na Chelsea čakajú po Spurs najťažší súperi a rivali v boji o titul - Manchester United a Arsenal. Ancelotti nešetril počas týždňa v Marseille ani najväčšie hviezdy, Chelsea aj napriek tomu prehrala 1:0. Už na White Hart Lane by sa mohol v zostave objaviť Frank Lampard, čo by bolo v momentálnej situácii pre majstra vykúpením. Chelsea má problémy aj so strielaním gólov, navyše jej defenzíva je ľahšie prekonateľná. Tottenham má kvalitu na to, aby Chelsea na White Hart Lane porazil, Gareth Bale, Leighton Baines, Jermain Defoe sú dostatočne skúsení a vedia spoluhráčov strhnúť až k heroickému výkonu. Taktiež Rafael van der Vaart, či Michael Dawson by mohli byť do zápasu pripravení zasiahnuť, čo ešte výraznejšie zvýši silu Spurs. Z posledných štyroch vzájomných zápasov až v troch odchádzali po záverečnom hvizde z trávnika ako víťazi hráči Tottenhamu, my si myslíme, že zvíťaziť by mohli aj teraz. Výhodný sa zdá byť aj tip, že oba tímy sa v zápase gólovo presadia.

 


Pondelok


Manchester United - Arsenal Londýn, 21.00

Vojna pred zápasom kola sa začala už počas týždňa, keď Patrice Evra si o tíme Arsenalu dovolil povedať, že ich považuje iba za akési "tréningové centrum" a nie za konkurenta v boji o titul. Boss Gunners Arsene Wenger sa nenehcal zatiahnuť do slovných naťahovačiek a diplomaticky odpovedal, že jeho tím nepotrebuje byť do zápasu na Old Trafford extra motivovaný, hráči vedia, na čo majú a nabitý program cez Vianoce sám napovie o sile mužstva.

Z pohľadu fanúšika sa Premier League musí vyvíjať k jeho spokojnosti, veď žiaden z tímov Chelsea, Manchester United, Arsenak, či Manchester City od svojich konkurentov bodovo neodskočil, bodové rozdiely sú minimálne a prvé miesto okupuje každú chvílu iný tím.

Aj Sir Alex Ferguson sa zapojil do diskusie, dodajúc, že Arsenal je v roku 2010 viac vyspelým mužstvom, hráči zrejú, fyzicky sú silní a schopní získať aj titul za víťazstvo v Premier League. My s názorom Fergusona súhlasíme, Arsenal hrá oku lahodiaci futbal a skvelé individuality, kde hrá momentálne hlavnú rolu Samir Nasri, ktorý skóroval v doterajšom priebehu sezóny osemkrát, dvakrát v Carling Cupe a dvakrát aj v Champions League.

V novembri Kanonieri utrpeli dve prehry, v lige na Emirates Stadium od Tottenhamu a v Lige majstrov v portugalskej Brage. Tým, ktorým sa zdalo, že Arsenal by sa mohol dostať do výsledkovej krízy, hráči Gunners odpovedali šnúrou štyroch víťazstiev v rade. Šancu na Old Trafford majú, motivuje ich aj negatívna bilancia s The Red Devils, pokúsia sa na ich trávniku zvíťaziť na piaty pokus.

Wayne Rooney a spol nepredajú svoju kožu lacno, budú sa snažiť udržať si domácu neporaziteľnosť aj v ôsmom zápase pred vlastnými fans a vylepšiť domáce skóre 24:6.

Arsenal hrá vonku veľmi presvedčivo a sebavedome, čo dokazuje aj 5 doterajších víťazstiev, 2 remízy a len jediná prehra, so skóre 15:8. Gunners by mohli slová Sira Alexa v tomto prípade naplniť.

Väčšie šance v tomto dueli aj my dávame práve hosťom, víťazstvo na Old Trafford by pre nich bolo veľkým povzbudením. Menej odvážnym tipujúcim odporúčame dvojtip na mužstvo Gunners.


Ďalšie víkendové analýzy


Primera Division
1. Bundesliga