Main Content

PRÍBEH: Philippe Coutinho - muž, ktorý si podmanil Anfield

sobota, 8. február 2014 15:47 | Autor: Jakub Vaverka

PRÍBEH: Philippe Coutinho -  muž, ktorý si podmanil Anfield
PRÍBEH: Philippe Coutinho - muž, ktorý si podmanil Anfield | zdroj: © TASR

Brazílsky reprezentant Philippe Coutinho počas minuloročného zimného prestupového okna zmenil taliansky Inter Miláno za anglický Liverpool. Tradičný klub zo Serie A nahradil ešte tradičnejší z Premier League. The Reds sú tímom, v ktorom sa z hráčov stávajú legendy a práve to je jedným z cieľov ambiciózneho a sympatického brčkavého mladíka.

Keď sa hráčovi darí v jeho prvej sezóne v novej lige, snaží sa nemeniť rituály, pracovať na sebe ešte viac a po konci zápasu sa hneď sústrediť na ďalší. Ľudia sa však časom začínajú pýtať, či hráč dokáže dobré výkony dokazovať zápas, čo zápas, alebo sa uspokojí s určitou úrovňou. Je ťažké, aby si hráč udržal svoj lesk v druhej sezóne, ktorá býva niekedy ťažšia ako tá prvá. Rovnakým prípadom je aj Philippe Coutinho z Liverpoolu. Brazílčan, ktorý prišiel na Anfield Road  z Interu Miláno si svojím sympatickým vzhľadom automaticky podmanil fanúšikov The Reds a keď k tomu pridal futbalový um, nový obľúbenec Červených bol na svete.

Coutinho je v Liverpoole vyše roka. Do klubu z mesta Beatles prišiel počas minuloročného zimného prestupového obdobia, keď opustil milánsky Inter. V druhej polovici minulého ročníka mu Brendan Rodgers poskytoval dostatok príležitostí a mohol sledovať, ako sa pomaly zlepšuje. 21- ročný rodák z krajiny Samby disponuje rýchlymi nohami, predvídavosťou, širokou škálou prihrávok, či šikovným odpútaním sa od obrancu.

V úvodu tohto ročníka sa však brčkavému mladíkovi nedarilo podľa predstáv. Nehral vyslovene zlé, no nielen on cítil, že by to mohlo byť z jeho strany lepšie. Postihol ho akýsi syndróm „druhej sezóny“, s ktorým sa museli svojho času vyrovnať aj Papiss Cisse (Newcastle), či Michu (Swansea). Súperi ho už poznali a Coutinho sa musel vyrovnať s tým, že väčšina jeho strážcov naňho používala aj menej férove praktiky.

„Hrá ako chlapec z ulice s chuťou a zapálením, no podáva výkony ako vyspelý muž.“
Brendan Rodgers, tréner Liverpoolu

Súperi ho okopávaju a rovnako tak pozornejšie strážia priestor, do ktorého by mohol vymyslieť geniálnu prihrávku. Avšak Coutinho to, ako sa zdá, dokázal vstrebať. Úspešnosť jeho prihrávok činí v tomto ročníku zhruba 79 %, čo je o 5 % viac ako v minulej sezóne. Odchovanec Vasco de Gama bol konkurenciou donútený hrať jednoduchšie a naučil sa herné situácie riešiť rýchlejšie. Zranenia pleca ho vyradilo z hry od septembra do novembra, čo Brazílčanovi na pohode príliš nepridalo. Ako to však býva v podobných prípadoch zvykom, hráč sa nevzdal, zamakal na sebe, absolvoval rehabilitácie a o po dvoch mesiacoch sa liverpoolska desiatkavrátila do hry v ešte lepšej kondícií.  

Coutinhovi pri návrate istotne pomohlo, že Liverpoolu sa herne darí a stále bojuje o účasť v budúcoročnej sezóne Ligy majstrov. Práve Champions League je aj pre tohto šikovného záložníka motiváciou, ktorá sa ani nedá popísať. Liverpoolske číslo 10 sa nevyhýba herným krízam, no už ich dokáže riešiť s väčším prehľadom, ako pár mesiacov po svojom príchode do Premier League. Svojimi výkonmi sa „Cou“ niekedy blíži k Davidovi Silvovi z Manchestru City, no španielsky reprezentant má o sedem rokov skúseností viac.

Philippe sa zlepšil aj v defenzívnej činnosti, na ktorej si kouč Rodgers zakladá. Na svojej pozícii toho veľa nabehá a často je vystriedaný v priebehu duelu, aby sa zbytočne nepresilil.  Niekto by možno mohol tomuto Brazílčanovi vyčítať, žes strieľa málo gólov, no i keď Coutinho netrhá tabuľky strelcov ako jeho spoluhráč Luis Suarez, jeho prínos pre tím je neodškriepiteľný.

Prvý rok má brrazílsky futbalista v anglickej futbalovej džungli už za sebou. Okrem futbalových daností sa zlepšil aj v jazyku  a s dohovorením sa v jednom z najslávnejších britských miest už nemá problém. Má stále len 21 rokov, preto je takmer isté, že sa bude rapídne zlepšovať. Kouč Rodgers verí, že to bude práve v jeho mužstve, pretože zoznam záujemcov o Coutinha je poriadne dlhý.