Main Content

HISTÓRIA: Pohár EURÓPSKYCH NÁRODOV 1960 - posledná IV. časť

sobota, 4. december 2010 16:44 | Autor: Lukáš Vráblik

HISTÓRIA: Pohár EURÓPSKYCH NÁRODOV 1960 - posledná IV. časť
HISTÓRIA: Pohár EURÓPSKYCH NÁRODOV 1960 - posledná IV. časť | zdroj: google.com

Prvým finalistom sa teda stal Sovietsky zväz a zo súboja Francúzsko – Juhoslávia mal vzísť jeho súper vo finále. Tréner Francúzov Batteux sa musel zaobísť bez skvelého útočného tria Piantoni – Kopa – Fontaine.

Nečítali ste predchádzajúce časti ? Prečítajte si ich tu...
I. časť histórie Pohára národov 1960
II. časť histórie Pohára národov 1960
III. časť histórie Pohára národov 1960

 

Juhoslovania poslali na trávnik mladú zostavu. Mala vekový priemer 22 rokov. Francúzi verili napriek zdravotným rošádam vo víťazstvo. V 11.minúte im ale zamrzol úsmev na tvárach, keď napriahol ľavačkou Galić a lopta sa zatrepotala v sieti bezmocného Lamiu. O minútu už bolo vyrovnané, juhoslovanského brankára prekonal Vincent. Navyše, dve minúty pred koncom prvého polčasu strhol skóre na francúzsku stranu góolom Heutte. Po prestávke sa opäť lepšie chytili Francúzi – v 52.minúte prestrelil Wisnieski Šoškiča. O chvíľu skorigoval na 3:2 Žanetić, no keď sedemnásť minút po prestávke dal gól opäť Heutte, každý veril, že Francúzi to dotiahnu do finále. Na trávniku sa ale rozpútalo hotové peklo, ktoré vôbec nikto nečakal. Juhoslovania roztočili okolo francúzskych obranných hradieb ofenzívny kolotoč. Mladý balkánsky tím predviedol, aký je rýchly a skvele technicky vybavený. Najskôr znížil Knez na 4:3 a potom skvelý kanonier Jerković strelil dva góly! Juhoslovania viedli 4:5 a odvtedy boli veľmi aktívni. Mali ešte ďalšie šance, a hoci už gól nedali, postúpili do finále. V Parku princov, ako sa prezýva parížskemu štadiónu, sa zrodila radosť Juhoslovanov. Vo finále sa stretne Juhoslávia so Sovietskym zväzom.

O TRETIE MIESTO: Francúzsko - Československo

Deň pred finálovým zápasom sa odohral súboj o bronzovú medailu. Nastúpili v ňom tímy domáceho Francúzska a Československa. Francúzska verejnosť bola sklamaná z toho, že ich miláčikovia sa neprebojovali do finále. Táto skutočnosť sa odrazila aj v návštevnosti na tomto stretnutí. Na zápas Československa s Francúzskom bolo na marseillskom štadióne Stade Velodrome zvedavých iba desaťtisíc divákov. Zatiaľ čo francúzsky tréner urobil viacero zmien v zostave, Vytlačil iba dve. Namiesto útočného dua Kvašňák – Moravčík nasadil do bojov s robustnými Francúzmi rýchlonohého Pavloviča a Molnára.

    Prvý polčas bol nezaujímavý, skončil bez gólov. V 58.minúte vyslal Šafránek krížny pas, spracoval si ho Dolinský, odcentroval, našiel hlavu nikým nekrytého Bubníka a Československo viedlo 1:0! Hra sa odohrávala medzi dvoma šestnástkami. Dve minúty pred koncom sa dostal k strele Pavlovič a prekonal francúzskeho brankára Taillandera.  Zápas bol nudný. Fanúšikovia verili, že vo finálovom zápase uvidia krajší futbal.

L´Equipe: „Československí futbalisti boli fyzicky zdatnejší, lepšie zohraní a hoci hrali veľmi pomaly, udržiavali si prevahu. Francúzi sa nevedeli dostať do tempa a ohroziť súperovu bránu.

FINÁLE: ZSSR - JUHOSLÁVIA

Finále sa uskutočnilo v nedeľu. Oba tímy vybiehali na trávnik pod dozorom svojich kapitánov za daždivého počasia. Sovietsky tréner Kačalin dal dôveru jedenástke, ktorá nastúpila proti ČSSR. Naopak, dvaja juhoslovanskí tréneri, Čirić a Tirnanić spravili hneď niekoľko zmien. V bráne nastúpil namiesto Šoškiča Vidinić, v obrane nahradil Zebca Miladinović a pravý krídelník Knez prenechal miesto debutantovi, Željkovi Matušovi.

Juhoslovania začali aktívnejšie. Ich útočníci boli veľmi aktívni. Neustále sa prebíjali cez neistú sovietsku obranu a keby niet skvelého brankára Leva Jašina, odchádzali by po prvom polčase so zdrvujúcou porážkou do šatní. Ešte v prvej polovici stretnutia sa dostali Juhoslovania do vedenia. Stopér Masľonkin reklamoval u anglického rozhodcu Ellisa aut. Ten na jeho protesty nereagoval a Jerković si zobral loptu. Masľonkin viac myslel na prehováranie rozhodcu ako na bránenie, preto cez neho Jerković poľahky prešiel. Jerković sa dostal až k bránkovej čiare, odcentroval a... Lopta sa poodrážala v šestnástke a skončila v Jašinovej sieti. Jedni pripísali gól Galičovi, ďalší Jerkovičovi a niektorí mali za to, že to bol vlastný gól kapitána Sovietov Igora Netta. Nech už to bolo akokoľvek, Juhoslávia po polčase vyhrávala nad pasívnymi Sovietmi 1:0. Po prestávke Sovieti ožili, ako keby ich niekto oblial vedrom vody a odmenou za ich úsilie útočiť bolo ovocie v podobe vyrovnávajúceho gólu. Valentin Ivanov vyslal z diaľky strelu na Vidiniča, tomu lopta vypadla z náručia a Slava Metreveli zakončil. Gól! 1:1!

Do konca zápasu už nepadol žiadny gól a hneď v prvom finále európskych šampionátov sa predlžovalo. Sedem minút pred koncom nadstavenia nahral Bubukin Vojnovovi, ten nahral Meschimu, ktorý poslal center pred juhoslovanskú bránu. Do lopty sa vložil Ponedeľnik a z pádu pomedzi obrancov vyslal loptu do siete! Sovieti vyhrali 2:1!

Prvým majstrom Európy za rok 1960 sa stali futbalisti Sovietskeho zväzu!

Najlepší hráči EURO 1960 vo Francúzsku

1. Lev Jašin  (Sovietsky zväz) - prečítajte si jeho profil
2. Dragoslav Šekularac (Juhoslávia) - prečítajte si jeho profil tu
3. Ján Popluhár (Československo) - prečítajte si jeho profil tu

Najlepší strelci EURO 1960 vo Francúzsku:

2 góly: Ivanov, Ponedeľnik (Sovietsky zväz), Heutte (Francúzsko), Galić (Juhoslávia)

ZOSTAVY ŠTYROCH NAJLEPŠÍCH TÍMOV:

ZSSR: Jašin, Maslachenko – Apukhtin, Ivanov, Bubukin, Chokheli, Kaloyev, Kesarev, Kovalyov, Krutikov, Masľonkin, Meschi, Metreveli, Netto, Ponedeľnik, Tsarev, Vojnov

JUHOSLÁVIA: Vidinić, Šoškić – Crnković, Durković, Galić, Jerković, Jusufi, Šekularac, Knez, Kostić, Matuš, Miladinović, Mujić, Nikolić, Perušić, Žanetić, Zebec, Čebinac

ČSSR: Schrojf, Javorek – Popluhár, Novák, Šafránek, Dolinský, Buberník, Bubník, Kvašňák, Masopust, Molnár, Moravčík, Novák, Pavlovič, Pluskal, Tichý, Vacenovský, Vojta

FRANCÚZSKO: Lamia, Taillandier – Chorda, Douis, Ferrier, Herbin, Heutte, Jonquet, Marcel, Muller, Rodzik, Sauvage, Siatka, Stievenard, Vincent, Wendling, Wisnieski.

VÝSLEDKY

Predkolo:
Írsko – Československo 2:0, 0:4

I.kolo:
ZSSR – Maďarsko 3:1, 1:0
Francúzsko – Grécko: 7:1, 1:1
Rumunsko – Turecko 3:0, 0:2
Nórsko – Rakúsko 0:1, 2:5
Juhoslávia – Bulharsko 2:0, 1:1
NDR – Portugalsko 0:2, 2:3
Poľsko – Španielsko 2:4, 0:3
Dánsko – Československo 2:2, 1:5

Štvrťfinále:

Francúzsko – Rakúsko 5:2, 4:2
Portugalsko – Juhoslávia 2:1, 1:5
Rumunsko – Československo 0:2, 0:3
ZSSR – Španielsko 3:0, 3:0 (kontumačne)

Semifinále:

Československo – ZSSR 0:3 (0:1), 6.7.1960 v Marseille
Československo: Schrojf – Šafránek, Popluhár, L.Novák – Buberník, Masopust – Vojta, Moravčík, Kvašňák, Bubník, Dolinský
ZSSR: Jašin – Čocheli, Masľonkin, Krutikov – Vojnov, Netto – Metreveli, Ivanov, Ponedeľnik, Bubukin, Meschi

Francúzsko – Juhoslávia 4:5 (2:1) 6.7.1960 v Paríži
Francúzsko: Lamia – Wendling, Herbin, Rodzik – Marcel, Ferrier – Heutte, Muller, Wisnieski, Stiévenard, Vincent.
Juhoslávia: Šoškić – Durković, Zebec, Jusufi – Žanetić, Perušić – Knez, Jerković, Galić, Šekularac, Kostić

O 3.miesto:

Francúzsko – Československo 0:2 (0:0) 9.7.1960 v Marseille
Francúzsko: Taillandier – Rodzik, Jonquet, Chorda – Marcel, Siatka – Heutte, Douis, Wisnieski, Stiévenard, Vincent.
Československo: Schrojf – Šafránek, Popluhár, Novák – Masopust, Buberník –  Vojta, Pavlovič, Molnár, Bubník, Dolinský

Finále:

ZSSR – Juhoslávia 2:1 (0:1, 1:1) po predĺžení 10.7.1960 v Paríži
ZSSR: Jašin - Čocheli, Masľonkin, Krutikov – Vojnov, Netto – Metreveli, Ivanov, Ponedeľnik, Bubukin, Meschi
Juhoslávia: Vidinić – Durković, Miladinović, Jusufi – Žanetić, Perušić – Matuš, Jerković, Galić, Šekularac, Kostić.