Main Content

Analýzy 16. kola Premier League: Doplnený nedeľňajší program

nedeľa, 5. december 2010 11:41 | Autor: Sport7 sk

Analýzy 16. kola Premier League: Doplnený nedeľňajší  program
Analýzy 16. kola Premier League: Doplnený nedeľňajší program | zdroj: SITA

Anglická Premier League pokračuje cez víkend zápasmi 16. kola. Odohrá sa netradične len 9 duelov, keďže sobotňajší večerný zápas Blackpoolu s Manchesterom United bol odložený pre nevyhovujúce počasie (mrazy). Prinášame vám analýzu ku všetkým stretnutiam, budeme radi, keď sa s nami podelíte o vaše tipy v diskusií pod článkom.


Sobota


Arsenal - Fulham, 16:00

Čo sa týka konečného tipu na tento zápas, nemyslíme si, že Cottagers na Emirates Stadium prekvapia, nad Arsenalom sa Fulhamu nepodarilo zvíťaziť na ich pôde už dlhých 106 rokov! Gunners síce už počas tejto sezóny na domácej pôde trikrát prehrali, avšak v londýnskom derby sa podobné zaváhanie od nich neočakáva. Kurz na víťazstvo domácich nemá pre väčšinu tipujúcich hodnotu, preto svoju pozornosť opäť zameriavame na gólové štatistiky Gunners. Dvanásť z 15 gólov Arsenalu v zápasoch Premier League bolo dosiahnutých počas posledných 10 minút. 10 z nich dokonca počas posledných piatich minút. Tieto štatistiky veľa napovedajú a preto sme sa rozhodli ísť práve touto cestou.

Birmingham - Tottenham, 16:00

Harry Redknap po víťazstve Tottenhamu na Emirates Stadium neskrýval radosť. Výkon jeho zverencov mu dodal sebavedomie a Redknapp dokonca vyhlásil, že Spurs sú v priebehu najbližších dvoch sezón schopní vyhrať Premier League. Pravdou je, že Tottenham má silnú ofenzívu, ale stále okienka v defenzíve. Iba v jednom z doterajších odohratých  kôl si jeho gólman udržal čisté konto, a to hneď v úvodnom kole. Jednou z možností na tento zápas je zvoliť tip, že oba tímy sa strelecky presadia. Do úvahy by mohla prichádzať aj remíza, Birmingham počas posledných 14 mesiacov doma iba jedenkrát prehral, ale pre nás má väčšiu hodnotu práve tip na minimálne po jednom góle na každej strane.

Blackburn - Wolves, 16:00

Wolves sa vonku vôbec nedarí, z 21 bodov, ktoré mohli v doterajšom priebehu na trávnikoch súperov získať, sa im podarilo priviezť si iba jeden. Blackburn hrá doma v solídnej forme, pod vedením Sama Allardycea prehrali Rovers na svojej pôde počas posledných dvoch rokov iba šesťkrát.

Menším prekvapením pre nás bolo, že Fulhamu, tak ako aj Sunderlandu sa podarilo u Rovers v tejto sezóne uchmatnúť si po bode. Bude zaujímavé sledovať, ako sa Blackburn dokáže pozviechať z debaklu 7:1 na Old Trafford a ako Wolves nadviažu na víťazstvo z posledného kola nad Sunderlandom, ktoré potrebovali už ako soľ. Z ponuky strelcov v tomto zápase prichádza do úvahy David Dunn, vracajúci sa po zranení, ktorý dokáže rozhodovať podobné zápasy.

Chelsea - Everton, 16:00

Pohľad do krátkej minulosti vás zrejme prekvapí. Everton si ako jediný tím Premier League počas posledných štyroch sezón viezol zo Stamford Bridge vždy bod za remízu. Podarí sa mu to aj po piatykrát v rade? Šance Evertonu by mohla zvýšiť nepresvedčivá forma obhajcu titulu, ale aj Everton má svoje problémy. Pre trest mu bude chýbať Mikel Arteta, strelecky sa trápi Jermaine Beckford a posledná prehra 1:4 na domácej pôde s nováčikom z West Brom zanechá stopy na psychike hostí. Everton je navyše len krôčik od pásma zostupu. Do tohto zápasu sa neoplatí investovať, Chelsea by vyhrať mala, ale pri súčasnej forme oboch klubov je lepšie sa tomuto stretnutiu vyhnúť.

Manchester City - Bolton, 16:00

Domáci Citizens nepodávajú stabilné výkony a preto my, ako tipujúci, sa na nich len veľmi ťažko môžeme spoliehať. Ako príklad uvedieme presvedčivé víťazstvo vo Fulhame 4:1, no následné zakopnutie na pôde Stoke a remíza 1:1. Súperi ako Bolton robia Citizens najväčšie problémy. Birmingham a Blackburn už na Eastlands remizovali, aj preto má Manchester City v konečnom dôsledku na svojom konte zo 7 domácich zápasov len 3 víťazstvá.

Bolton hrá vo výbonej forme, Johan Elmander dokonca v životnej, preto hostia šance na Eastlands rozhodne majú. City navyše odohrali počas týždňa zápas Europa League, preto by sa mohla prejaviť aj únava. Remíza, dokonca aj výhra Boltonu nie je v tomto zápase vylúčená, Elmander by mohol pridať ďalší gólový zápis, Švéd skóroval 6 zo svojich 8 gólov na trávnikoch súperov.

Wigan - Stoke, 16:00

Fanúšikovia sa zrejme veľa gólov v tomto stretnutí nedočkajú. Wigan v 8 domácich stretnutiach napol sieť za chrbtom hosťujúceho gólmana iba šesťkrát, zatiaľčo Stoke dokázalo v doterajších 7 zápasoch u súperov streliť iba 7 gólov. Posledné tri vzájomné stretnutia na trávniku Wiganu sa skončili výsledkami 1:1, 0:0 a 0:1, preto nevidíme dôvod hľadať iný tip na tento zápas. Wiganu navyše chýba najlepší strelec Hugo Rodallega, pykajúci za vylúčenie.

Blackpool - Manchester United, 18:30

TENTO ZÁPAS BOL ODLOŽENÝ PRE NEVYHOVUJÚCE POČASIE !

Prehra Manchestru United počas týždňa v Upton Parku s West Hamom v pohárovom zápase zaplnila titulky všetky denníkov nielen v Británii. Sir Alex Ferguson však urobil v základnej zostave až 10 zmien, ktoré mu ukázali, že na lavičke ešte zrejme nemá hráčov pripravených na takéto zápasy. Káder Manchestru prešiel obmenou, je výrazne omladený, aj preto má United na konte až 7 remíz, no v kolonke prehier svieti stále nula a Manchester dokonca už vedie ligový pelotón. Očakávame víťazstvo Manchestru, oplatí sa venovať pozornosť aj gólovo potentnému Berbatovovi, na gólovú vlnu by sa mohol vrátiť aj Wayne Rooney. Blackpool má pred anglickými veľkoklubmi priveľký rešpekt a ten mu zväzuje nohy. Od Arsenalu inkasoval šesť gólov, od Chelsea štyri a tri aj od Manchestru City. V tomto prípade by aj United minimálne tri góly streliť mali. Náš tip: víťazstvo Manchestru United


Nedeľa


West Brom - Newcastle, 14.30

Najlepšie dva tímy uplynulej sezóny v Championship sa tentokrát stretnú ako nováčikovia Premier League. S účinkovaním medzi anglickou elitou môžu byť oba kluby spokojné. West Brom v poslednom kole prekvapujúco a vysoko vyhral na pôde Evertonu, avšak počas týždňa naopak prekvapil nepríjemne, v Carling Cupe vypadol s Ipswichom po prehre na jeho trávniku. Roberto Di Matteo však poslal na trávnik až 9 nových mužov. Newcastle naposledy zapôsobil remízou v St James Parku s majstrovskou Chelsea. Kluby v tabuľke nazbierali rovnako po 19 bodov a všetko v tomto zápase nasvedčuje remízovému koncu. West Brom bude chýbať Youssouf Mulumbu pre trest, preto defenzíva Newcastle nebude pod takým veľkým tlakom. Na strane hostí môže byť nebezpečný nováčik v reprezentácii Anglicka Andy Carroll, ktorý je horúcim adeptom na gól v tomto stretnutí, veď v posledných piatich vystúpeniach ich strelil až štyri.

Sunderland - West Ham, 17.00

West Ham dosiahol v poslednom kole výhru, na ktorú Kladivári predlho čakali. Víťazstvo West Hamu určite pomôže a jeho výsledky ho začnú v tabuľke posúvať nahor. Počas týždňa navyše vyradili z Carling Cupu Manchester United po výsledku 4:0, Manchester neospravedlňuje ani to, že nastúpil s hráčmi z lavičky. Na Stadium of Light si West Ham cestuje po víťazstvo. Black Cats chýbajú kľučoví obrancovia Michael Turner a Titus Bramble a v defenzíve im to skutočne škrípe. Útočník West Hamu Carlton Cole by mohol mať preto dostatok priestoru na to, aby sa strelecky presadil. Manažér hostí Avram Grant by sa určite potešil dvom premierligovým víťazstvám v rade a situácia v klube by sa výrazne upokojila.


Pondelok


Liverpool - Aston Villa, 21.00

Pre Liverpool je očividnejšie prednejšia domáca ligová súťaž ako Europa League. Domáci manažér nechal v súboji so Steauou Bukurešť oddychovať Dirka Kuyta, Raula Meirelesa, Fernanda Torresa, Paula Koncheskyho, Glena Johnsona a Maxi Rodrigueza, tí do Rumunska vôbec necestovali. Do pondeľňajšieho súboja už budú k dispozícii, tak ako aj po zranení sa vracajúci Joe Cole. Oporu defenzívy Jamieho Carraghera nahradí grécky zadák Sotirios Kyrgiakos. V záložnej formácii bude ešte minimálne týždeň absentovať kapitán Steven Gerrard. Pre Liverpool je táto sezóna naozaj zlá. Až šesť prehier už po 15.odohratých kolách kazí fanúšikom náladu a predsezónne plány skončiť v prvej štvorke sú už len snom. Výsledky Liverpoolu však nie vždy zodpovedali predvedenej hre v zápasoch, veď aj v tom poslednom si The Reds minimálne remízu na White Hart Lane zaslúžili. Martin Škrtel tak ako svojim fanúšikom radosť spravil, tak aj pokazil.

Napriek všetkému, Anfield Road je stále ťažko dobyteľný, Liverpool počas siedmich domácich predstavení štyrikrát vyhral, dvakrát remizoval a raz prehral. Hosťujúceho manažéra Gerarda Houlliera čaká na Anfield Road búrlivé privítanie, veď Francúz počas šiestich rokov pôsobenia v Liverpoole prežíval krásne časy. Počas 90 minút sa však na sentimentálne okamihy ohľad neberie. Houllierovi by sa body zišli, veď Villania zvíťazili v prebiehajúcej sezóne na trávniku súpera iba raz a počas týždňa vypadli aj z Carling Cupu, vyradil ich mestský rival Birmingham City, preto cestu do pohárovej Európy majú výrazne skomplikovanú. Myslíme si, že domáci s Torresom v dobrej forme a s Kuytom, ktorý je už zdravotne fit, môžu Aston Villu zraziť na kolená aj vyšším gólovým rozdielom. Reálny by v tomto prípade mohol byť aj tip s handicapom na víťazstvo The Reds.


Ďalšie víkendové analýzy


Premier League
1. Bundesliga

Primera Division