Main Content

DEMOKRATICKÁ REPUBLIKA KONGO - Malá reprezentácia s veľkými menami

štvrtok, 2. december 2010 06:40 | Autor: Lukáš Vráblik

DEMOKRATICKÁ REPUBLIKA KONGO - Malá reprezentácia s veľkými menami
DEMOKRATICKÁ REPUBLIKA KONGO - Malá reprezentácia s veľkými menami | zdroj: SITA

Pozrite si prvý diel našej série – malé reprezentácie s veľkými hviezdami. Budeme sa postupne venovať tým štátom, z ktorých pochádzajú svetoznámy futbalisti, no vďaka získaniu národnosti (väčšinou) európskych krajín reprezentujú iné štáty. Začíname Demokratickou republikou Kongo.

Človek, ktorý nemá v najpopulárnejšej hre sveta veľký prehľad, si myslí, že Demokratická Republika Kongo nemá vo futbale žiadne miesto. Veľmi sa mýli. V tejto krajine sa narodilo veľa kvalitných futbalistov, alebo odtiaľ pochádzajú ich predkovia.

Najznámejší z hráčov odtiaľto pochádzajúcich je asi Claude Makélélé. Svojej doby bol považovaný za jedného z najlepších defenzívnych záložníkov planéty. A čo má spoločné s Kongom? Narodil 18.februára 1973 v Kinshase, vtedy hlavnom meste Zairu. Rozhodol sa reprezentovať Francúzsko, kde vyrastal, nie Kongo. Pred niekoľkými mesiacmi ukončil reprezentačnú kariéru a ešte teraz hráva za Paris Saint Germain. V drese galského kohúta odohral 71 zápasov, čo stihol za 13 rokov pôsobenia v L´Equipe tricolore (prezývka francúzskej reprezentácie).

Makélélé ale nie je jediný známy futbalista, ktorý pochádza z Konga. Možno poznáte Steve Mandandu. Je to výborný brankár a keďže bráni svätyňu francúzskeho majstra Olympique Marseille, o jeho nesporných kvalitách sa mohli vo vzájomných konfrontáciach presvedčiť i hráči našej Žiliny. Narodil sa 28.marca 1985 v Kinshase. Svoju futbalovú kariéru začal v klube Le Havre. Odtiaľ prestúpil do Marseille. Chytal aj za francúzsky výber do 21 rokov. Za Francúzsko debutoval 5.februára 2008 práve proti Demokratickej republike Kongo. A aby tých zaujímavostí nebolo málo, práve v tom zápase sa ocitol v bráne súpera jeho brat, Parfait Mandanda (pre ktorého to bol tiež debut).

Ďalší futbalista nemá spojitosť s Francúzskom, ale s Anglickom. Volá sa Leroy Lita, narodil sa 28.decembra 1984 v Anglicku. Má ale korene z Konga. Za národný tím Anglicka ešte nehral, no nastúpil za výber Anglicka do 21 rokov. Stále je ale možnosť, že nastúpi za Kongo.   

DR Kongo má ešte nádej, že si za ich národný tím zahrá Charles N'Zogbia. Narodil sa síce vo Francúzsku, ale má aj konžské občianstvo. Začínal v Le Havre, potom prestúpil do Newcastle United. Odtiaľ ho vykúpil Wigan Athletic. Za francúzsku reprezentáciu ešte nehral, hral len za ich výber do 21 rokov. Ak nedostane šancu vo francúzskej reprezentácii, môže sa stať, že ho uvidíme hrať v mužstve jeho predkov.

Zaujímavý je príbeh futbalistu menom Rio Antonio Mavuba. Jeho otec reprezentoval Zair na MS 1974 a matka je z Angoly. Kvôli vojne tento pár nastúpil na loď, ktorá išla do Európy. Cestou na mori sa im narodil syn Rio Mavuba. Keď si pozriete jeho miesto narodenia, vidíte tam „na lodi“. Bol prakticky bez občianstva. Tréner DR Kongo ho lákal, aby hral za krajinu svojho otca. Odmietol to. 18.augusta 2004 debutoval v drese Francúzska v zápase proti Bosne a Hercegovine.
 
Nájde sa ale aj ďalší futbalista, u ktorého stále žije nádej, že si zahrá za DR Kongo a nie za Francúzsko. Je to Arnold Mvuemba. Hráva na poste záložníka v anglickom klube Portsmouth. Nikdy ale nenastúpil za reprezentáciu galského kohúta. Narodil sa vo Francúzsku, no má ako ostatní, má konžské korene. Uvidíme, pre ktorú krajinu sa rozhodne.

Je ešte veľmi veľa futbalistov z DR Kongo, ktorí reprezentujú inú krajinu. Z tej veľkej plejády spomeniem tých najlepších. Peguy Luyindula, Kazenga Lua Lua, Blaise Kufo, Richard Sukuta-Pasu, Vincent Kompany či Mohamed „Meme“ Tchité.

Ešteže zväz Demokratickej republiky Kongo presvedčil niektorých hráčov, aby bojoval pod ich vlajkou. Napríklad Hérita Ilunga, Shabani Nonda, Youssouf Mulumbu, Lomana Tresor Lua Lua alebo Christopher Samba.
 
Keby zväz mal lepších spolupracovníkov najmä vo Francúzsku, o takýchto hráčoch by vedeli dávno predtým, ako by si ich všimli vo francúzskej reprezentácii. Preto môžeme smelo povedať, že DR Kongo si nechalo prekĺznuť výbornú generáciu pomedzi prsty. K hráčom Ilunga, Nonda, Mulumbu, Lomana Lua Lua, Samba pridajte týchto – Lita, Makelele, Mandanda, Mvuemba, Luyindula, Kufo, Sukuta-Pasu, Kazenga Lua Lua, Tchité, Kompany – čo meno, to hviezda. Pokiaľ by Konžania disponovali takýmto tímom, celkom iste by urobili do sveta veľkú dieru. 

VIZITKA REPREZENTÁCIE DEMOKRATICKEJ REPUBLIKY KONGO

Názov zväzu: FECOFA
Dátum založenia: 1919
Vstup do FIFA: 1962
Vstup do CAF: 1963
Prezident federácie:
Omari Selemani
Konfederácia: CAF

Štadión: Stade de Martyrs
Kapacita: 80 000 miest
Miesto vo FIFA rankingu: 124. priečka

Prvý zápas: Belgické Kongo – Severná Rodézia 3:2 (1948)
Najvyššia výhra: Demokratická republika Kongo – Zambia 10:1 (22. novembra 1969)
Najvyššia prehra: Juhoslávia – Zair 9:0 (18. jún 1974, Majstrovstvá sveta)
Účasť na Majstrovstvách sveta: 1 – 1974
Účasť na Africkom pohári národov: 15 – (prvé v roku 1965), titul v rokoch 1968 a 1974

Slávni tréneri v histórii reprezentácie:
Otto Pfister (1985 – 1989, Nemecko), Claude de Roy (2004 – 2006, Francúzsko)

Hviezdy reprezentácie:
Hérita Ilunga (West Ham United)
Lomana LuaLua (Omonia Nikózia)
Shabani Nonda (Galatasaray)
Christopher Samba (Blackburn Rovers)