Main Content

Mourinho sa konečne vracia do formy, pre futbal iba dobre

sobota, 1. február 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Mourinho sa konečne vracia do formy, pre futbal iba dobre
Mourinho sa konečne vracia do formy, pre futbal iba dobre | zdroj: © TASR

Portugalský tréner Jose Mourinho sa vracia do svojej fazóny, keď po dlhom čase opäť zaujal na seba pozornosť. Po príchode do Chelsea pripomínal krotkého baránka, no začína sa postupne meniť na starého Mourinha, pre futbal iba dobre.

Komentár Filipa Chudého

Rok 2013 bol pre portugalského trénera veľmi nešťastný. V Reale Madrid bol v posledných mesiacoch na druhej koľaji, na čo nebol zvyknutý. Predtým si vedel svoje ovečky zahnať do vlastného košiara, no v Madride sa mu rozutekali všetkými smermi. Dovtedy vždy ťažil zo súdržnosti svojho tímu, ktorý za ním stál za každých okolností. No v Reale za ním stála už snáď iba lukratívna zmluva. Značná časť kádra ho mala plné zuby, s vedením sa rozhádal a preč ho posielala aj španielska verejnosť. A tak neprekvapilo, keď sa vrátil tam, odkiaľ ho tiež svojho času vyhnali, no vtedy to bolo iba na popud Abramoviča, všetci ostatní za ním div že neplakali.

Čakalo sa, že v Londýne sa rýchlo vráti do starých koľají, lenže to sa nestalo. Kým predtým sa Mourinho prepieral v médiách snáď každý deň, tak po návrate do Chelsea o ňom nebolo takmer počuť. Žiadne „special one“ vyhlásenia, proste nič „mourinhovské.“ Samozrejme, v Reale Madrid ľahšie získate pozornosť, no to by tento Portugalčan dokázal snáď všade. Skôr za tým bolo to, že nechcel pútať pozornosť. Anglické médiá museli zostať aj sklamané, lebo predtým im predával výtlačky každý deň.

Za tých pár rokov, čo bol mimo Britských ostrovov, sa anglická liga zmenila. Predtým mohol „oslovovať“ rovnocenných náprotivkov Fergusona, či Benitéza, teraz mu zostal už iba Wenger, ktorý nikdy nebol na jeho slovné hry. Možno preto ani nemal chuť sa púšťať do svojich prestreliek, ktoré zabávali svet. Mourinho najviac zaujal snáď iba tým, že viedol skôr porazenecké reči, keď za jasného a jediného kandidáta na titul označil Manchester City. Hodiť takto ťarchu na súpera je síce občas rozumné, no takýmto štýlom slabocha?

„Citizens“ po týchto jeho slovách ešte spevnili krok, vyhrávajú kade chodia a hlavne dávajú góly na požiadanie. Mourinhovi sa teda táto hra nepodarila, preto mu už zostáva iba jedna možnosť, vrátiť sa k svojmu štýlu, pri ktorom sa rozháda aj s upratovačkami. V stredajšom zápase boli jeho zverenci jasne lepší, držanie lopty 72%:28%, strely 38:1, no aj tak iba bezgólovo remizovali s West Hamom. V tom istom čase Manchester City rozstrieľal Tottenham 5:1 na jeho pôde. City sa dostali na čelo, pričom je možné, že to je rozhodujúci bod sezóny. Pre Chelsea už prichádza asi iba jedna šanca, a to v pondelok práve na pôde Manchesteru City.

To si uvedomuje aj Mourinho, preto „konečne“ vybuchol. Hru West Hamu označil ako z 19.storočia, čo je nehodné súčasnosti a ďalej hovoril niečo o zaparkovaných autách pred pokutovým územím, zaparkovaný autobus nespomínal... Kouč hostí Sam Allardyce sa mu s úsmevom na perách na to vy.ral.

Takéto kultúrne predstavenia futbalu a la Mourinho chýbali. Zdvorilosť sa hodí do divadla, pri futbale chce človek vidieť aj trochu emócií a napätia. Preto treba veriť, že portugalský fenomén sa rozbieha. Veď začína ísť do tuhého, prichádza priamy zápas o titul, Liga majstrov už klope na dvere a povedzme si pravdu, bez jeho tradičných slovných hier by to nebolo ono.

V diskusii sa vyjadrite, či vám „mourinhovky“ chýbali, a chcete ich späť?