Main Content

Analýza Primera División: Zápas "El Clásico" FC Barcelona - Real Madrid

pondelok, 29. november 2010 12:26 | Autor: Sport7 sk

Analýza Primera División: Zápas "El Clásico" FC Barcelona - Real Madrid
Analýza Primera División: Zápas "El Clásico" FC Barcelona - Real Madrid | zdroj: SITA

Na tému najlepšej ligy sveta by sa dalo diskutovať dlhú dobu. No o tom, ktoré klubové stretnutie je najatraktívnejším na svete existuje len jedna odpoveď: El Clásico.

Barcelona a Real reprezentujú to najlepšie čo môže španielsky futbal ponúknuť a ich vzájomné meranie síl je tou pravou situáciou, kedy si môžeme sadnúť a vychutnávať futbal ako nikdy predtým. Azda väčším klubovým podujatím by mohlo byť len finále Ligy Majstrov, ktorého hlavnými aktérmi by boli práve tieto dva tímy.

Čo tento zápas odlišuje od všetkých ostatných? Nielen kultúrne a historické pozadie vzájomnej rivality týchto tímov, ale hlavne kvalita podporovaná stratégiou dvoch najúspešnejších trénerov sveta.

To, čo sme videli v podaní majstrov sveta Španielov (7 hráčov Barcy, 3 hráči Realu) v Južnej Afrike v spoločnosti Lionela Messiho a Cristiana Ronaldo uvidíme aj v pondelok na Nou Campe. Kvalita sprevádzaná kvalitou.

Ak k tomu pridáme ešte Daniho Alvesa, tak na rozlohe 105m x 68m si pozrieme 10 hráčov z celkového počtu 23 nominovaných na Zlatú Loptu 2010. V ten deň možno najdrahší kúsok pôdy na svete.



Napriek tejto hviezdnej konštelácii svetových hráčov a ich gólovej potentnosti však máme pocit, že v tomto zápase sa vrece s gólmi nerozsype. Aj keď oba tímy uštedrili svojim protivníkom v posledných týždňoch zo dvadsať gólov.

V posledných dvoch sezónach práve El Clásico rozhodlo o tom, kto vyhrá La Ligu, a aj preto sa v pondelok večer môže kľudne stať, že aktéri jednoducho stornujú akékoľvek gólové snahy súpera.

Samozrejme je potrebné rozlišovať medzi El Clásicom na Nou Campe a jeho náprotivkom na Santiago Bernabeu, pretože Barcelone ako viac tvorivému mužstvu vyhovuje zápas v Madride, kde majú Merengues zodpovednosť útočiť a nielen brániť.

V obidvoch predchádzajúcich zápasoch v bašte Katalánska Real odolával Barce, až napokon prehral gólmi v druhých polčasoch (2:0 resp. 1:0). Otázne je akým Realom je teraz Real pod vedením Mourinha, narozdiel od jeho predchodcov Juande Ramosa a Manuela Pellegriniho.

Práve Mourinho a jeho Inter dokázali potlačiť útočnú silu zverencov Pepa Guardiolu ešte v minulej sezóne v semifinále Ligy Majstrov.

Samozrejme nechceme povedať, že zápas bude nudný a neprinesie pri taktickej hre mužstiev šance. To nie. Len je potrebné povedať, že v tak sledovanom zápase sa aj pološance budú javiť ako stopercentné ,,tutovky“. No a je jasné, že ak aj po prvotnom vzájomnom ,,oťukávaní“ zostane bezgólové skóre, len ťažko sa potom budú tímy správať neopatrne. A podľa nás spomínané vyčkávanie vydrží minimálne prvý polčas. Čo sa stane potom je otázne.


Na druhej strane netreba zabúdať aj na možných strelcov gólov. Najväčšia pozornosť bude v tomto smere zameraná samozrejme na dvoch najlepších hráčov planéty. Odignorovať Messiho a Ronalda je nemožné.

Čo sa týka Messiho (kurz 1,9 na bwin.com na strelenie gólu) ten ešte proti Mourinhovi neskóroval a to až v ôsmych meraniach síl. Jeho náprotivok Ronaldo (kury 2,1 na bwin.com), ktorý má tendenciu vo veľkých zápasoch pútať všetku pozornosť na seba v predchádzajúcich piatich zápasoch proti Barcelone taktiež neskóroval, no na konte ma aj jednu zahodenú penaltu.

Určite však netreba zabúdať ani na útočné delá obidvoch mužstiev. David Villa a Gonzalo Higuaín sú ako stvorení pre takéto zápasy. Nuž uvidíme...

Nuž vidíme sa od 21-hodiny pri televízných obrazovkách. Budeme radi, keď napíšete váš tip dolu do diskusie pod článkom...