Main Content

Zaslúži si Lionel Messi sochu na Camp Nou?

streda, 22. január 2014 10:14 | Autor: Jakub Mihálik

Zaslúži si Lionel Messi sochu na Camp Nou?
Zaslúži si Lionel Messi sochu na Camp Nou? | zdroj: © TASR

Prezident FC Barcelona, Sandro Rosell, pri tlačovej konferencii, na ktorej Barcelončania odhalili plán preinvestovať 600 miliónov eur do novej podoby štadióna, prijal návrh na postavenie sochy súčasnej hviezde FC Barcelona, Lionelovi Messimu, a označil ho za dobrý nápad. Zaslúži si Lionel Messi sochu na novom štadióne?

Komentár Jakuba Mihálika

Tak nejak prirodzene mnohí z nás prijali informáciu o tom, že by mala najväčšia hviezda FC Barcelony mať miesto na novom megalomanskom štadióne Barcelony v podobe vlastnej sochy. Len málo z nás sa však zamyslelo nad tým, či je tento návrh, ktorý je zatiaľ len v rovine teórie, dobrým nápadom.

Lionel Messi je jedným z najlepších futbalistov na svete, ak nie tým úplne najlepším. Minimálne za ostatných päť rokov, z ktorých až štyrikrát vyhral trofej pre najlepšieho futbalistu sveta. Prekonal snáď všetky rekordy, je najlepším strelcom barcelonskej histórie, vyhral všetky možné individuálne i kolektívne ocenenia. Je prakticky symobolom klubu už takmer jedno desaťročie. O tom niet pochýb. Aj preto by mnohí Messimu sochu na novom štadióne postavili. Ja však nie.

Lionel Messi takmer každý zápas dvíha fanúšikov zo sedadiel. Vrátane mňa. Prakticky ovládol svet futbalu. No na druhej strane treba povedať, že len za obdobie posledných piatich rokov, keďže v mladom veku len zbieral skúsenosti popri omnoho slávnejšom Ronaldinhovi, hoci už aj v tej dobe žiaril. Aj vám sa zdá päť rokov na vrchole príliš krátko na to, aby niekomu stavali sochy na jednom z najobdivovanejších futbalových miest na svete? Mne rozhodne. Spýtajte sa napríklad Ryana Giggsa. Tiež by asi mal názor.

Len jednej postave barcelonskej histórie sa dostalo tej cti, že mu na štadióne Camp Nou postavili sochu. Je ňou bývalý futbalista so slovenskými koreňmi, Ladislav Kubala. Prečo Kubala môže mať sochu na Camp Nou a Messi nie, hoci ho Argentínčan už pred dvoma rokmi predbehol v počte nastrieľaných gólov? Kubala je symbolom klubu, ktorý pôsobil v Barcelone v čase, keď svetu dominoval Real Madrid, preferovaný aj u španielskej elity, no napriek tomu sa mu podarilo Barcelonu priviesť k mnohým titulom. Kubala bol vyhlásený za barcelonského futbalistu storočia. No aj tak sa mu tejto cti dostalo až po smrti. Nie na konci kariéry,a tobôž nie v jej polovici. A to Kubala reprezentoval Španielsko, neskôr ho trénoval, a dokonca reprezentoval aj neoficiálny tím Katalánska.

Més que un club. Výročie tohto výroku si barcelonskí fanúšikovia pripomínali len pre pár dňami a dnes pri mojej úvahe je opäť aktuálne. FC Barcelona nie je len futbalovým klubom. Je to odraz národnej identity, dôvod hrdosti, dbanie na tradíciu. Hoci Lionel Messi strávil v Barcelone už 15 rokov a je jej odchovancom (tým najlepším), nie je Katalánčanom a dokonca ho nebudete počuť ani rozprávať katalánčinou, na ktorej si miestni veľmi zakladajú, hoci jej rozumie. 

Nie je to veľmi reálne, no čo, ak by sa Messiho kariéra vyvinula tak, že by v istom bode svojej kariéry prestúpil? Vítala by ho pri návrate v drese súpera jeho socha? 

Postavenie sochy, či iného pamätníka považujem za odmenu za celoživotný prínos pre futbal. Lionel Messi je jedným z historicky najväčších propagovateľov najpopulárnejšej hry na svete. Messiho kariéra je však približne v polovici, a tak netreba predbiehať udalosti. Som si istý, že po skončení kariéry bude dostatok príležitostí na to, aby sa Lionel dočkal podobnej pocty. A ak vyhrá svetový šampionát, určite mu jednu postavia aj v Buenos Aires, či rodnom Rosáriu.

O fakte, že na Messiho sochu nie je FC Barcelona ešte pripravená, svedčí aj to, že tento nápad musel prezidentovi klubu vnuknúť jeden z novinárov. Takto to vyzerá ako chopenie sa príležitosti zo strany Rosella, ktorý v súčasnosti chce s Messim podpísať nový kontrakt. 
V žiadnom prípade nechcem znevažovať Lionela Messiho. Za „niečo veľké“ som ho považoval už v čase, keď nastúpil na svoj prvý zápas v A tíme Barcelony a Ronaldinho ho zásoboval svojimi geniálnymi prihrávkami. Zdá sa mi však, že vo veku 26 rokov je predčasné stavať ľuďom, futbalistom, sochy. Leo, od prírody utiahnutý človek, na ňu ešte má dostatok času.