Main Content

Futbal: West Bromwich príde pre Anelkove gesto o sponzora

pondelok, 20. január 2014 17:05 | Autor: TASR

Londýn 20. januára (TASR) - Anglický futbalový klub West Bromwich Albion príde o dôležitého sponzora. Spoločnosť Zoopla v pondelok oznámila, že po konci sezóny Premier League odstúpi od zmluvy. Dôvodom je údajné rasistické správanie sa útočníka Nicolasa Anelku pri oslave gólu v ligovom zápase s West Hamom United (3:3).

Bývalý reprezentant krajiny "galského kohúta" použil gesto, ktoré považujú za obrátený nacistický pozdrav. Pri geste známom vo Francúzsku pod názvom "quenelle" smeruje jedna natiahnutá ruka dolu k zemi a druhá ruka sa jej cez prsia dotýka na remene. Začal ho používať komik Dieudonné M'bala M'bala, ktorý je známy svojimi antisemitskými názormi. Prípad vyšetruje aj anglická Futbalová asociácia (FA).

"Zoopla úzko spolupracuje s klubom a miestnou komunitou celé dve sezóny. Všetky svoje záväzky si ešte bude plniť po zvyšok tohto rončníka," cituje agentúra dpa stanovisko spoločnosti, ktorú vlastní židovský podnikateľ Alex Chesterman a ktorej názov nosia hráči na dresoch. Chesterman dokonca požiadal klub, aby Anelku vynechal z pondelkového zápasu proti FC Everton.