Main Content

Futbal: Francúz Champagne sa bude uchádzať o post šéfa FIFA

pondelok, 20. január 2014 14:05 | Autor: TASR

Londýn 20. januára (TASR) - Francúz Jerome Champagne v pondelok v Londýne oficiálne oznámil svoj úmysel uchádzať sa v budúcoročných voľbách o post prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

"Budem kandidovať," povedal pre agentúru dpa 55-ročný funkcionár, ktorý je bývalou pravou rukou súčasného šéfa FIFA Seppa Blattera. Champagne bol zastupujúcim generálnym sekretárom FIFA v rokoch 2002 až 2005, pričom pracoval ako medzinárodný futbalový konzultant v problematických regiónoch, akými sú Kosovo, Palestína, Izrael a Cyprus. V roku 2010 však štruktúry najvyššieho futbalového orgánu po jedenástich rokoch opustil.

V roku 2012 sa Champagne prezentoval svojim 20.000-slovným dokumentom "Aká bude FIFA v 21. storočí?", v ktorom sa snažil prezentovať svoj pohľad na budúcnosť medzinárodnej federácie. Jeho hlavným cieľom zostáva zvýšenie počtu členov Výkonného výboru FIFA, chce vrátiť miesta vo vedení šéfom národných asociácií a urobiť FIFA otvorenejšou a transparentnejšou organizáciou.

Champagne je prvou osobou, ktorá oficiálne oznámila kandidatúru. O podpore zo strany jednotlivých federácií zatiaľ hovoriť nechce. "Je ale pre mňa česť môcť oznámiť, že mám podporu Pelého," povedal Champagne na margo listu, ktorý mu adresovala brazílska futbalová legenda.

Aktuálny prezident FIFA Blatter uviedol, že sa najneskôr do začiatku kongresu v Sao Paule (10.-11. júna) rozhodne, či bude opäť kandidovať. Čoskoro 78-ročný švajčiarsky funkcionár stojí na čele strešnej inštitúcie svetového futbalu nepretržite od roku 1998. Vo funkcii vystriedal Joaa Havelangea, ktorý bol prezidentom FIFA 24 rokov.

Prezidentskú kandidatúru zvažuje aj ďalší Francúz - súčasný šéf Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini.