Main Content

Príbeh Georga Besta skončil pred piatimi rokmi (Profil+Video)

štvrtok, 25. november 2010 16:35 | Autor: M M

Príbeh Georga Besta skončil pred piatimi rokmi (Profil+Video)
Príbeh Georga Besta skončil pred piatimi rokmi (Profil+Video) | zdroj: SITA

Zabával davy, ľudia po ňom šaleli, bol nenapodobiteľný a doteraz je považovaný za jedného z najlepších futbalistov všetkých čias. George Best, futbalový básnik z Belfastu, odišiel do večných výšin 25. novembra 2005.

George Best sa narodil v povojnovom roku 1946. Bol prvým z piatich detí rodičov Anny a Dickia. Vyrastal vo svojom rodisku v severoírskom Belfaste.

Vo veku 15 rokov si ho na jednej z pracovných ciest všimol skaut Manchestru United Bob Bishop. Klubu sa ho podarilo získať a mladý talent bol odvtedy farbám najslávnejšieho manchesterského klubu verný aj s menšou prestávkou nasledujúcich trinásť rokov. V rokoch 1961 – 1963 prešiel mládežníckymi kategóriami. Členom hlavného mužstva sa stal od novej sezóny 1963/64.

Debut za A-mužstvo absolvoval 14. septembra 1963 proti West Bromwichu Albion. Prvý zápas s mladým, iba 17-ročným talentom mužstvu vyšiel (1:0). Keďže bol veľmi mladý, logicky nedostával toľko možnosti k pravidelnému nastupovaniu v ostrých zápasoch. Na druhý štart si musel počkať až do 28. decembra. Tu strelil aj prvý gól v zápase proti Burnley (5:1).

VIDEO: George Best - najlepšie z jeho kariéry

Potom už kariéra mladého futbalistu závratne stúpala, v zápasoch nastupoval pravidelne. V sezóne 1963/64 klub skončil síce druhý, štyri body za Liverpoolom, ale nič to neubralo z nádejí, ktoré sa doňho vkladali. V nasledujúcom roku, už ako stabilná súčasť základnej zostavy slávil s mužstvom majstrovský titul. A to mal len 19 rokov.

Ľudí ohromoval svojimi rýchlymi kľučkami, fintami a súperovým hráčom motal hlavy. Traduje sa jedna historka, podľa ktorej ho protihráč po zápase oslovil s prosbou či sa mu môže pozrieť do tváre. Udivený Best sa spýtal, že prečo. On mu na to: „Celý čas som ti videl len chrbát.“

V ďalšej sezóne 1965/66 ostali v pamäti najmä dva góly, ktoré strelil slávnej Eusébiovej Benfike Lisabon. Portugalské média ho označili za piateho člena Beatlesu. Vďaka svojim vlasom, na tú dobu pre futbalistu netradične dlhým, a pre jeho životný štýl celebrity. Popularita bola na vrchole.

S Manchestrom United získal ešte raz ligový titul, a to v roku 1967. V nasledujúcej sezóne dokázalo mužstvo okolo slávneho trénera Matta Busbyho triumfovať aj v Pohári európskych majstrov. Vo finálovom súboji zvíťazil Manchester nad Benfikou 4:1 po predĺžení. Best skóroval víťazným gólom v 3. minúte predĺženia. Ako povedal, vždy sníval, že strelí taký gól, kde oklame brankára do takej miery, že si ľahne na zem a loptu z bránkovej čiary pošle hlavou do brány. Tu sa mu to málom podarilo. Pre Besta to bol posledný veľký tímový triumf v kariére, no pre Manchester United otvoril bránu historicky prvého titulu v tejto klubovej súťaži.

V tomto roku, keď získal Pohár európskych majstrov (1968) bol zvolený aj za najlepšieho európskeho hráča. Úspech slávil aj mimo ihriska. Mal vlastnú cestovnú kanceláriu, značku oblečenia a takisto aj nočné kluby. Do roku 1969, pokiaľ bol pri kormidle Červených diablov Matt Busby, bola kariéra génia z Belfastu neohrozená.

Potom však prišla zmena trénera, no hoci sa Busby ešte na pár mesiacov vrátil, potom odišiel definitívne. A v roku 1972 Best nečakane ohlásil koniec kariéry. K mužstvu sa predsa len ešte raz vrátil, od septembra 1973 do januára 1974, no po hádke s manažérom Tommym Duchertym definitívne odišiel.

Jeho futbalová dráha rapídne klesala, už nikdy nenastúpil za veľký klub. A mal len 28 rokov! Okrem nižších anglických súťaží hral aj v Austrálii, či v Severoamerickej lige.

Osud futbalového génia mohol byť rozhodne veselší. Best si však sám vybral cestu zábavy, hýrenia, žien, alkoholu... Jeho najpamätnejším výrokom ostáva veta, kde vraví, že peniaze míňal len na pijatiku, ženy alebo rýchle autá. A zvyšné len tak rozhadzoval. Jeho výroky neboli nijako obmedzené, napríklad povedal, že už nepije, ale to len keď spí. Odvrátenú stranu života belfastského rodáka dokumentujú aj tieto slová: „V roku 1969 som skončil so ženami i s pitím. A bolo to najhorších 20 minút môjho života.“

VIDEO: George Best - Belfast Boy

Nekládol si servítku pred ústa ani po skončení kariéry. Na adresu Davida Beckhama sa vyjadril, že nevie hrať ľavou nohou, nevie hlavičkovať, nechodí do súbojov a nedáva góly. Ale inak je to vcelku dobrý futbalista.
Každopádne Best ostáva jedným z najlepších produktov svetového futbalu. U niektorých je na prvom mieste, aj pred Pelém či Diegom Maradonom. Napríklad u Johna Gilesa, bývalého spoluhráča. Dennis Law, ďalší bývalý spoluhráč, si myslí, že George Best nikdy neukázal svoj plný potenciál. Ako vraví, on už v 28 rokoch prakticky nehrával vrcholne futbal a to sú roky, kedy hráč je v najproduktívnejšom štádiu. Napriek tomu ho radí medzi 6 najlepších futbalistov tejto planéty.

Životná kniha sa Georgovi Bestovi uzatvorila pred piatimi rokmi. Česť jeho pamiatke!