Main Content

PREMIER LEAGUE: Nováčikovia a ich kroky na transferovom trhu

štvrtok, 25. november 2010 13:58 | Autor: Lukáš Vráblik

PREMIER LEAGUE: Nováčikovia a ich kroky na transferovom trhu
PREMIER LEAGUE: Nováčikovia a ich kroky na transferovom trhu | zdroj: SITA

Newcastle United, West Bromwich Albion a FC Blackopol sú tri nové kluby v tomto ročníku anglickej Premier League. Prinášame vám článok, v ktorom sa dozviete všetko podstatné o týchto nováčikoch, o ich aktivitách na transferovom trhu a taktiež o ich kľúčových hráčoch...

NEWCASTLE UNITED
Celý názov: Newcastle United Football Club
Prezývka: The Magpies
Založený: 1892
Štadión: St. James´ Park ( kapacita 52 000 divákov)
Majiteľ: Mike Ashley
Hviezdy súčasného kádra: Hatem Ben Arfa, Sol Campbell, Fabricio Coloccini, Andy Carroll

Slávne mužstvo, ktorému sa tiež prezýva aj „Straky“ sa snaží dlhodobý návrat do Premier League. Z najvyššej anglickej súťaže vypadli na konci predminulej sezóny. Odchod z prvoligovej scény neodvrátila ani veľká legenda nielen bielo-čiernych, ale aj svetového futbalu – Alan Shearer. Po neúspešnom ročníku prišiel výrazný rez v kádri. Klub prevzal manažér Chris Hughton a zbavil sa všetkých prebytočných hráčov, najmä zahraničných. Preč išli ale aj futbalisti, ktorí sú veľmi známi vo futbalovom svete a boli oporami Newcastlu – Obafemi Martins, Michael Owen (hoci bol večne zranený), Sebastien Bassong, Damien Duff... Prestúpili do všetkých kútov sveta. Naopak, prišli výrazné posily, ktoré hneď v prvej sezóne vrátili hrdý klub späť. Tam, kde svojou históriou patrí. Kľúčovými hráčmi sa stali Mike Williamson a Wayne Routledge. Podarilo sa im postúpiť. Pred sezónou na štadión St. James´ Park zamierili napríklad Cheick Tioté (z holandského Twente, po tom, čo sa celkom v dobrom svetle predviedol na juhoafrických majstrovstvách sveta) a na hosťovanie talentovaný Francúz Hatem Ben Arfa z Olympique Marseille. Tomu ale nedávno De Jong riadne „upravil“ nohu a je otázne, kedy sa vráti späť na zelený trávnik. Borci z Newcastlu sa ale zatiaľ držia neohrozene na desiatom mieste. Záujem vraj majú o také mená, ako Amr Zaki či Luis García, naopak budú mať vraj veľké starosti s udržaním ľavého obrancu či stredopoliara Jonása Gutiérreza (interes má Barcelona). Žiadaným „zbožím“ je Steven Taylor, ktorého by si vo svojom tíme vedel predstaviť David Moyes (Everton) aj Roy Hodgson (Liverpool FC). Veľkým prekvapením je vysoký útočník Andy Carroll, ktorý si svojimi výkonmi vypýtal už aj pozvánku Fabia Capella na reprezentačné stretnutie.

Kľúčový hráč: ANDY CARROLL

Zakončovateľ s číslom deväť na drese má iba dvadsaťjeden rokov. Narodil sa šiesteho januára 1989 v malom mestečku Gateshead. Je odchovancom Newcastlu United. V sezóne 2007/2008 si odskočil na hosťovanie do slávneho Prestonu North End. Bilancia ale bola veľmi mizerná – iba jeden gól v jedenástich zápasoch. Talentovaný mladík sa ale veľmi zlepšil. V tomto ročníku stihol už osem gólov a zuby na neho už cerí londýnska Chelsea...

  • Náš tip: Udržanie sa v Premier League, konečné umiestnenie v pokojnom strede.

WEST BROMWICH ALBION
Celý názov: West Bromwich Albion Football Club
Prezývka: The Baggies
Založený: 1878
Štadión: The Hawthorns (kapacita 28 000 divákov)
Majiteľ: Jeremy Peace
Hviezdy súčasného kádra: Scott Carson, Pablo Ibaňéz, Gabriel Tamas, Peter Odemwingie

Hoci sa aktuálne topia na pätnástom mieste, majú lepší káder ako v sezóne 2008/09. Pritom na nových hráčov nemíňali veľké čiastky. Pravda, nie pre každého je tých dvanásť miliónov libier maličkosť. Posily prišli väčšinou za „bagateľ“, taký rumunský žulovitý stopér Gabriel Tamas stál niečo do milióna libier. Veľmi rýchlo sa presadil Peter Odemwingie. Fanúšikovia Lokomotivu Moskva ho neznášali kvôli čiernej pleti, ale po úvodných zápasoch v Premier League všetkých prekvapil. Prišiel aj bojovník Paul Scharner (zadarmo), technický kamerunský stredopoliar Somen Tchoyi, francúzsky útočník Marc-Antoine Fortuné z Celticu či Pablo Ibaňéz z Atlética Madrid. Celkom slušné, čo poviete? Manažéra Roberta Di Mattea ale určite mrzí, že odišli dve opory zo stredu poľa. V oboch prípadoch sa navyše uplatnilo Bosmanove pravidlo (po vypršaní platnosti kontraktu mohol prestúpiť do druhého bez nároku toho kmeňového na odstupné). Bol to Jonathan Greening a Robert Koren, ktorí posilnili Fulham FC a Hull City. Do tímu by si ale Di Matteo prial ešte jednu veľkú posilu – dánskeho útočníka Nicklasa Bendtnera z Arsenalu Londýn.

Kľúčový hráč:
PETER ODEMWINGIE
 
Syn ruskej matky a nigérijského otca prišiel na svet 15. júla 1981 v Taškente, hlavnom meste dnešného Uzbekistanu. Zo začiatku nevyzeral na nejakého parádneho hráča. Ukázal sa ale v Lille. Hral tam tri roky, s francúzskym klubom sa prebojoval do Ligy Majstrov. Potom odišiel do Lokomotivu Moskva, ale mal tam vyššie spomínané problémy. Vo West Bromwich Albion sa mu darí. Nastupuje na pozícii krídla alebo útočníka.

  • Náš tip: Dokážu vybojovať záchranu, ale budú to mať veľmi nahnuté.

FC BLACKPOOL
Celý názov: Blackpool Football Club
Prezývka: The Seasiders
Založený: 1887
Štadión: Bloomfield Road
Majiteľ: Owen Oyston, Valeri Balokon
Hviezdy súčasného kádra:
Charlie Adam, Marlon Harewood

Najviac odpisovaný novic z tejto trojice. Pravda, finančné možnosti tomuto klubu nedovoľujú veľké nákupy, ale manažér Ian Holloway dokázal priviesť do svojho mužstva niekoľko futbalistov, ktorí majú skúsenosti z Premier League za lacnú cenu. Jedným z nich je mladý, iba dvadsaťdvaročný severoírsky stredný obranca Craig Cathcart, ktorého získal z Manchestru City. Prekvapujúco, zalovil aj v českých vodách. Podpísal zmluvu s bývalým hráčom Mladej Boleslavy, Ludovicom Sylvestrom. Blackpool si nemôže dovoliť rozhadzovať na všetky strany, čo sa týka aj platov. Maximálny plat je na hranici tých 12-15 libier týždenne na jedného hráča, čo je napríklad v Chelsea alebo Manchestri City mzda hráča rezervy, ktorý sedí na striedačke... Holloway siahol najhlbšie do kapsy, keď chcel francúzskeho útočníka Elliota Grandina z CSKA Sofia. Vraj to bolo okolo 1,3 milióna libier, čím vytvoril rekord klubu v maximálnej cene za prichádzajúceho hráča. Napriek príchodom čerstvých síl sa Blackpool tipoval na jasného vypadávajúceho. Ale darí sa im, sú na dvanástom mieste. Uvidíme, či vydržia celú sezónu.

Kľúčový hráč:
CHARLIE ADAM

Je produktom mládežníckej akadémie Glasgowu Rangers, hoci sa narodil v Dundee. Chodil po hosťovaniach, bol napríklad v St. Mirren, Ross County, ale i v Blackpoole. Minulý rok tam prestúpil natrvalo a teraz je kapitánom a ťahúňom mužstva. Škoda, že mu väčší priestor nedajú v škótskej reprezentácii (iba šesť štartov za tri roky).

  • Náš tip: Snažia sa a ak im to vydrží, zachránia sa. Musia ale zbierať body.