Main Content

V ideálnej zostave roka nikto z Premier League! Dôkaz jej úpadku?

štvrtok, 16. január 2014 11:41 | Autor: Jakub Mihálik

 V ideálnej zostave roka nikto z Premier League! Dôkaz jej úpadku?
V ideálnej zostave roka nikto z Premier League! Dôkaz jej úpadku? | zdroj: © TASR

Najlepšia zostava futbalistov za rok 2013 síce bola vyhlásená už v pondelok, no predsa len sa ešte treba vrátiť k jednému zaujímavému faktu. Ani jeden z jedenástich „vyvolených“ futbalistov nepochádza z anglickej Premier League! O čom to svedčí?

Nominácia najlepšej futbalovej jedenástky sveta za rok 2013 uzrela svetlo sveta už v pondelok. Ani ona sa nezaobišla bez viacerých otáznikov, tak, ako snáď každá anketa hodnotiaca kvalitu futbalistov. Viaceré mená sú otázne. Ľuďom kole oči napríklad Sergio Ramos, no priznajme si, veľa lepších stopérov v súčasnosti nenájdete. A to vrátane červených kariet, s ktorými Ramos môže vykladať pasiáns (pre digi-generáciu Solitaire). Ďalším kontroverzným menom v zostave, ktorú FIFA ohlásila, je Dani Alves. Keď sa však spýtame záľudnú otázku, kto by na pozícii pravého beka mal byť miesto neho, väčšina fanúšikov vydá zvuk podobný zvuku oznamujúcemu uplynutie časového limitu vo vašej obľúbenej vedomostnej súťaži. Len skutoční futbaloví fajnšmekri začnú súkať mená Zabaleta, Alaba (rošáda s Lahmom). Tŕňom v oku je aj Xavi, no a prižmúrenými oboma očami a zhasnutým svetlom môžeme odobriť aj jeho nomináciu.

Čo však najviac svieti, je fakt, že do výberu 11 najlepších hráčov sa nedostal ani jeden zástupca Premier League! Ani jeden z najlepších hráčov nepochádza z, podľa mnohých, najlepšej súťaže sveta! Čím to je? Je to prejavom znižujúcej sa kvality súťaže? Je to prejavom toho, že anglické kluby nevychovávajú dostatok talentov? Nie je v Anglicku dostatok kvalitných hráčov?

V prvom rade treba povedať, že hlasujúci sa pri nomináciách nechávajú ovplyvniť najmä veľkými turnajmi. Tento rok vyhral jediný väčší medzinárodný turnaj tím Brazílie, preto má v kádri dvoch zástupcov. Na klubovej úrovni púta najväčšiu pozornosť Liga majstrov a v tej anglické kluby nemali medzi štyrmi semifinalistami ani jeden tím. O dôležitosti tohto faktu svedčí to, že až 9 futbalistov z FIFPro jedenástky hralo semifinále tejto súťaže. Ani jeden z anglických hráčov sa nepribližíl k Zlatej kopačke, ani Zlatej lopte. Je to ale znamením, že v Anglicku nehrajú top hráči? Nie!

„Problémom“ anglickej súťaže je jej vyrovnanosť. Ak chcete nájsť vedúcu osobnosť francúzskej ligy, poviete Zlatan Ibrahimović, Falcao, Cavani. Ak to isté spravíte s nemeckou ligou, prídu vám na um hráči Bayernu, Borussie, maximálne Schalke. V Španielsku je to Ronaldo, Messi, Iniesta, Xavi. No v Anglicku začnete pochybovať. Je to Suarez? Je to van Persie? Rooney? Hazard? Či Aguero? Touré? Bol to Bale? Ponúka sa vám nespočet mien, z ktorých žiadne príliš nevyčnieva nad ostatných. A preto je aj náročnejšie pri zostavovaní najlepších určiť hráča z anglickej súťaže.

Ďalším možným dôvodom „neúspechu“ hráčov z anglických klubov môže byť prestupová politika klubov. Zatiaľ, čo sme si pred pár rokmi vedeli klub zosobniť na základe jeho hráčov, dnes toho schopní nie sme. United boli kedysi klubom Giggsa, či Scholesa. Dnes sú klubom koho? Rooneyho, ktorý každé tri roky „odchádza“, či van Persieho, ktorý ešte len prišiel? A čo Chelsea, ktorá mení hráčov zápas od zápasu, nieto ešte sezónu od sezóny. Citizens? „Prídi a odíď“ je až pričasté. Arsenal je vekovo primladý, Liverpool nestály a tak ďalej. Klubové ikony hľadáme čoraz ťažšie a keď si spomenieme na Gerrarda, či Lamparda, zistíme, že na ich poste poznáme iných, lepších. Trendom je neustále nakupovanie zahraničných posíl a ich kontinuálna výmena v rámci klubov. A keď už nejaká tá hviezda ostane, nejakým spôsobom sa jej klub zbaví predajom do zahraničia, lebo konkurenciu posilniť netreba.

Nie, nie je všetko v poriadku s anglickým futbalom. Či už je to výchova domácich hráčov, predražené nákupy cudzincov, neustála fluktuácia hráčov, nedostatočné výsledky v Európe. Napriek tomu však v Anglicku stále hrá dostatok hviezd svetového futbalu. Bez ohľadu na to, či sa objavili v ideálnej zostave roku 2013, alebo nie.