Main Content

Nemanja Matić prestupuje do Chelsea. Potrebujú ho?

štvrtok, 16. január 2014 11:37 | Autor: Jakub Mihálik

Nemanja Matić prestupuje do Chelsea. Potrebujú ho?
Nemanja Matić prestupuje do Chelsea. Potrebujú ho? | zdroj: © TASR

Stredopoliar Benfiky Lisabon Nemanja Matić v stredu skompletizoval svoj prestup do Chelsea. Pre srbského reprezentanta pôjde už o druhé pôsobenie na Stamford Bridge. Bude mať čo ponúknuť tímu Josého Mourinha?

Nielen medzi nestrannými pozorovateľmi, ale aj medzi fanúšikmi Chelsea sa v uplynulých dňoch strhla debata o tom, či je pre Chelsea správnym krokom angažovanie, respektíve znovuangažovanie srbského stredopoliara, Nemanju Matića. Prvé zdvihnuté obočie je spôsobené faktom, že v súčasnosti je pravdepodobne najmenšou starosťou v rámci jednotlivých línií práve tá záložná. Druhé zdvihnuté obočie je spôsobené prestupovou sumou.

Tá sa vyšplhala v Matićovom prípade na takmer 25 miliónov eur. Pred tromi rokmi Chelsea toho istého hráča, ktorý mal vtedy 22 rokov a nebol teda neodskúšaným ucháňom, predala za približne 4 milióny. Spravili v Chelsea chybu v úsudku vtedy alebo teraz? Spravili vôbec chybu?
Je jasné, že prestupová suma za defenzívneho stredopoliara, ktorý už raz na Britských ostrovoch neuspel, je privysoká. Nemanja je vskutku kvalitný hráč, no Chelsea ide do rizika, pretože portugalská ligová súťaž sa s tou anglickou nedá porovnávať. No kto neriskuje, nevyhráva. V Chelsea sa od Mourinhovho príchodu do klubu presadil nejeden hráč z portugalskej ligy a Matić ani nemusí ďaleko pozerať, veď v tíme sa stretne s Davidom Luizom, či Ramiresom, ktorí v minulosti hrali práve v Benfike Lisabon. Spolupráca s týmito hráčmi môže Matićovi pomôcť. Ak teda s nimi bude spolupracovať.

Obaja hráči sú totižto konkurentami bývalého hráča Košíc v boji o základnú zostavu. David Luiz v posledných zápasoch naskakoval na pozícii štítového stredopoliara a pre Ramiresa je to pôvodný post, hoci sa čoraz častejšie posúva viac dopredu. Nie sú však jedinými konkurentmi, pretože káder Chelsea číta nespočet stredopoliarov, schopných zahrať na akomkoľvek poste. 

Aj to je jedna z otázok, ktorú si kladú fanúšikovia Chelsea. Potrebovali sme tak vysokú sumu vyhodiť za post, ktorý môžeme pokryť inými hráčmi? Pri pohľade na súpisku sa nám ponúka možno až päť či viac mien, ktoré by mohli na pozícii defenzívneho stredopoliara nastupovať. Michael Essien je však už za zenitom, Frank Lampard už dávno prešiel viac do ofenzívy, podobný prerod čaká spomenutého Ramiresa, Davida Luiza je škoda preonačovať, van Ginkel je veľká neznáma, stabilne hrá len John Obi Mikel. Ďalším do partie je McEachran, nádejný produkt domácej akadémie, ktorého by tak radi mnohí videli v základe Chelsea, no ktorý opäť prichádza z hosťovania v nesprávny čas a opäť bude musieť prepustiť miesto viac ako 20-miliónovej posile.

Matić má niečo, čo ostatní spomenutí nemajú. Útočné chúťky minimalizuje, defenzíva mu vyhovuje, je vysoký, silný, nevyčerpateľný. Presne ten typ, ktorý lemuje každé Mourinhovo pôsobisko. 

Nemanja Matić tak pravdepodobne dostane svoju príležitosť, určite si ju dopredu poistil a nešiel bezhlavo druhýkrát do Londýna s vidinou lavičky. V Mourinhovom dvojštítovom systéme si zahrá až-až. Keďže sa pri návrate portugalského lodivoda Abramovič zaviazal rozviazať Mourinhovi ruky pri vytúžených prestupoch, musí ísť momentálne stranou fakt, že Matić je zbytočne drahý, že prichádza ako posila do formácie, v ktorej má Mourinho najviac možností, že dostáva prednosť pred ďalším talentom z vlastných zdrojov, ktoré sa ešte pred pár rokmi Chelsea rozhodla preferovať (ostalo pri slovách) a aj to, že Srb nebude môcť klubu pomôcť v bojoch Ligy majstrov. Uvidíme, či sa ďalší z Morinhových naoko nepochopiteľných krokov premení na zlatú baňu.