Main Content

Prestupové šialenstvo sa týka aj slovenských talentov

sobota, 11. január 2014 10:25 | Autor: Filip Chudý

Prestupové šialenstvo sa týka aj slovenských talentov
Prestupové šialenstvo sa týka aj slovenských talentov | zdroj: © TASR

So začiatkom januára sa opäť spustil prestupový kolotoč, ktorý sa týka ja našich futbalistov. Vo veľkej miere je záujem hlavne o našich najtalentovanejších hráčov. Tým sa z toho môže zamotať hlava, čo môže byť začiatkom ich konca!

Komentár Filipa Chudého

Pri pohľade na skutočný futbalový trh, nemyslím zbohatlícke kluby a tie ktoré „musia“ nakupovať čo najdrahšie pre svoje ego, zistíme, že aj na ňom sa prejavuje ekonomická kríza. Kluby v minimálnej miere kupujú hotových hráčov, pretože si to už nemôžu dovoliť. Preto sme svedkami čoraz väčšieho počtu angažovania voľných hráčov. Má to svoje výhody, lebo klub nemusí za hráča platiť odstupné. Ak kluby kupujú nejakých hráčov, tak sú to mladé talenty, ktoré môže neskôr speňažiť a predať väčším rybám za viac peňazí.

V Corgoň lige je veľmi veľa talentovaných hráčov, ktorí dostávajú veľa šancí a tým sa ukazujú svetu. A keďže všetci dobre vieme, že naše kluby sú na tom finančne čoraz horšie, tak zahraničné kluby chodia na Slovensko ako supy, lebo vedia, že dostanú kvalitný tovar za nízke ceny. Pre zahraničie sme vysnívanou krajinou, ale takéto transfery nie sú dobré pre náš futbal.

Najnovšie zaujal prípad košického stredopoliara Ondreja Dudu. Pred sezónou som ho zaradil na druhé miesto medzi hráčmi, ktorí môžu patriť medzi objavy sezóny, čo svojimi výkonmi naplnil. Odohral všetkých 19 jesenných zápasov s bilanciou 5+3. Predtým mal na svojom konte iba 14 odohraných zápasov bez bodového zápisu. Výkonmi upútal pozornosť Legie Varšava, ktorú zaujalo aj to, že zmluva mu končí už v lete. Duda zrazu stratil záujem predĺžiť zmluvu v Košiciach a chce si vytrucovať odchod z Košíc.

Hráč je svojprávny, má na to plné právo, hoci mu určite radili aj nejakí „mudrci.“ Košice urobili chybu v tom, že mu novú zmluvu neponúkli už kdesi v lete, čím by si ho poistili. Teraz sa im zdá ponúkaných 270 000 € málo, chcú viac, takých 500 000 €. Tieto naťahovačky o eurá ma nezaujímajú, zaujímavejšie je to, že nedávno ešte dorastenec, ktorému vyšlo zopár zápasov sa už tlačí za hranice. Ja vôbec nepochybujem o jeho kvalitách, ale aj sám Duda by si mal uvedomiť, že ide do veľkého rizika, ktoré môže zastaviť jeho rozlet v kariére. Takýto skorý odchod je podľa mňa veľkou chybou.

Nie je to dávno, keď v podobnom veku išiel do Legie Varšava z našej ligy Paraguajčan Jorge Salinas, ktorý hráva na rovnakej pozícii ako Duda. A dovolím si tvrdiť, že Salinas mal väčší talent a ukázal v Corgoň lige ešte viac kumštu ako Duda. Výsledok? V poľskom klube sa nepresadil, lebo nedostal ani poriadnu šancu a s klubom predčasne rozviazal zmluvu. Tým nechcem povedať, že to bude aj prípad Dudu, len hovorím, že jeho odchod, ktorý sa rysuje, bude zbytočne skorým, keďže hráč ešte nemá prakticky nič odohrané.

Ale ani zďaleka nie je jediným, o ktorého je záujem. Skôr zaráža to, že napríklad české kluby poľujú na našich mladíkov (aj z našej druhej ligy) ako dôchodcovia na zľavy v supermarkete. A skúšajú to aj druholigisti z trochu vyspelejších ekonomických krajín. A práve o tom to je, o peniazoch. V Corgoň lige sa nájdu maximálne asi iba dva kluby, ktoré si nedajú skákať po hlave, lebo čoraz viac je takých, čo potrebuje zohnať každé euro, aby vôbec prežili. To je ten raj pre manažérov, ktorí by najradšej iba zarábali na odmenách, no aby zároveň tým naše talenty futbalovo nezabili!

V diskusii sa vyjadrite, aký máte názor na skoré prestupy našich mladíkov za hranice?