Main Content

PROFIL: Garrincha - Anjel, čo nevedel lietať (+VIDEO)

nedeľa, 21. november 2010 14:39 | Autor: Anna Lichvárčiková

PROFIL: Garrincha - Anjel, čo nevedel lietať (+VIDEO)
PROFIL: Garrincha - Anjel, čo nevedel lietať (+VIDEO) | zdroj: google.com

Celé meno tohoto obdivuhodného človeka bolo Manuel Francisco dos Santos, ale väčšina ľudí ho pozná pod menom Garrincha, čo v portugalčine znamená malý vrabček, alebo Mané Garrincha. Je množstvom ľudí považovaný za najväčšieho futbalového virtuóza, ktorý kedy žil. Sám Pelé tvrdí, že Mané si zaslúžil väčší obdiv ako mal on. Ja s ním súhlasím a pravdepodobne budete aj vy, teda ak ešte k jeho obdivovateľom nepatríte.



Garrincha sa narodil 28. 10. 1933 v brazílskom meste Pau Grande (štát Rio de Janeiro). O jeho otcovi bolo známe, že bol notorický alkoholik, čo neskôr Garrincha zdedil a aj sa mu to stalo osudným. Mal niekoľko vážnych vrodených fyzických porúch - rázštep chrbtice, pravú nohu ,neveľmi, ale ohnutú do vnútornej strany a ľavú nohu o ŠESŤ centimetrov kratšiu a vytočenú von, čo mu ale nikdy nevadilo v jeho futbalovom umení.

Medzi skautami veľkých klubov bol známym pojmom, no on, až do svojich takmer 20 rokov, nemal záujem o profesionálny futbal, napriek svojmu nesmiernemu talentu. Keď v roku 1953 podpísal profesionálnu zmluvu s Botafogo, bol už ženatý a mal dieťa. Hneď počas prvého tréningu zaujal vedenie dostatočne na to, aby ho ponechali v klube. Svoj prvý zápas za Botafogo odohral proti Bonsucesso 19. 7. 1953 a strelil v ňom hattrick.

VIDEO: Garrincha - futbalový génius

Napriek tomu, že vo svojej briliantnosti nepoľavil prekvapujúco sa nedostal do reprezentačného výberu na MS 1954. Útočníkov mali Kanárici vždy dosť a v tej dobe sa zameriavali skôr na európsky štýl futbalu. O štyri roky neskôr však už aj vďaka výhre titulu v domácej lige v drese Botafoga v nominácií Brazílie meno Garrincha nechýbalo. Po MS 1962 pomohol Botafogu k ďalšiemu titulu. Do roku 1965, kedy z Botafoga odišiel sa mu to podarilo ešte raz. Garrincha odohral za tento tím 581 zápasov, strelil 232 gólov a stal sa neoddeliteľnou súčasťou klubovej histórie.



O Garrinchu bol veľký záujem v Európe - zmluvu s nim chceli podpísať veľkokluby ako Juventus, Inter, Real Madrid či AC Miláno - ani raz neprejavil záujem. Bolo mu totiž dobre doma, v Brazílií. V roku 1966, keď si už všetci mysleli, že ukončí kariéru ho Botafogo predalo do Corinthians. Od tohto momentu si však už nikdy nezahral tak ako predtým. Pred definitívným koncom kariéry vystriedal ešte niekoľko mužstiev, napríklad hral aj za ďalší zo známych brazílskych klubov, Flamingo.

V roku 1971 sa šuškalo, že by mohol prestúpiť do klubu Julesa Rimeta - Red Star 93, no vrátil sa naspäť do Brazilíe. Klubovú kariéru ukončil o rok neskôr v klube Olaria na okraji Rio de Janeiro. Symbolicky posledný profesionálny zápas odohral v drese národného mužstva Brazílie proti výberu FIFA 19. decembra 1973. V momente, keď Garrinchu striedali rozhodca prerušil hru. Mané obehol vypredaný takmer 150-tisícový štadión a za veľkého aplauzu odošiel do šatne. Až do roku 1982 nezavesil kopačky na klinec, odohral totiž množstvo ďalších exibičných zápasov.

Jeho osobný život bol proti tomu futbalovému pravým opakom. Napriek tomu, že sa toho dlho zdráhal, začal piť rovnako ako jeho otec a počas života spôsobil niekoľko dopravných nehôd - napríklad v roku 1969 umrela jeho svokra pri zrážke s kamiónom. Ženatý bol dvakrát - prvý raz sa oženil v roku 1952 s Nair Marques, s ktorou mal osem dcér. Rozišli sa v roku 1965. O rok neskôr sa napriek veľkému odporu verejnosti oženil so samba speváčkou Elzou Soares, ktorá ho opustila v roku 1977 po tom, ako ju fyzicky napadol pri hádke. O ženy nikdy nemal núdzu. Je o ňom známe, že mal aspoň 14 detí, no  ani jediného syna.

Po sérií osobných a finančných problémov zomrel 19. januára 1983 na cirhózu pečene v Rio de Janeiro. Dlho potom sa zdalo, že bude zabudnutým hrdinom Brazílie. No na jeho hrobe je napísané "Tu odpočíva v pokoji ten, kto bol radosťou brazílskeho národa - Mané Garrincha" a jeden z fanúšikov na hrob neskôr dopísal "Ďakujeme, Garrincha, za to že si žil".

Garincha bol pozoruhodný a zároveň kontroverzný človek, ktorý patril k hŕstke tých hráčov, ktorí mali talent priamo od boha. Veď uznajte, koľkým hráčom vo futbalovej histórií sa podarilo streliť gól z rohového kopu? Garrincha to dokázal viackrát. Zaslúžene sa dostal do FIFA tímu 20. storočia a pravidelne sa v anketách o najlepšieho futbalistu histórie umiestňuje na prvých piatich pozíciach.