Main Content

Lewandowského prestup do Bayernu mení Bundesligu. K horšiemu!

nedeľa, 5. január 2014 12:16 | Autor: Jakub Mihálik

Lewandowského prestup do Bayernu mení Bundesligu. K horšiemu!
Lewandowského prestup do Bayernu mení Bundesligu. K horšiemu! | zdroj: © TASR

Nejeden fanúšik futbalu si v ostatných rokoch začal čoraz viac všímať nemeckú futbalovú Bundesligu. Kvalitné a vyrovnané tímy, úspechy v európskych ligách, to všetko spôsobovalo, že Bundesliga sa pomaly a zdravo doťahovala aj na dve najlepšie súťaže na svete. Teraz sa však zdá, že šmahom ruky môže prestíž súťaže začať klesať.

Komentár Jakuba Mihálika

Asi každý z nás uznanlivo kyvkal hlavou pri sledovaní progresu, ktorý za ostatné roky zaznamenala nemecká futbalová súťaž a nemecký futbal, ako taký. Bez horibilných prestupov, dlhov a turbulencií sa zdvihla úroveň nemeckého futbalu do závratných výšin. Svedčili o tom výsledky nemeckých klubov v európskych súťažiach, svedčila o tom relatívna vyrovnanosť ligy. Viacerí len opovŕžlivo hodili rukou nad španielskou ligou, kde je to všetko aj tak len o „Reale s Barcelonou“. Nemecká súťaž púta(la) čoraz väčšiu pozornosť.


Niet divu, veď Bayern Mníchov s Borussiou Dortmund sa dostali v minulom ročníku do finále Ligy majstrov, čo z nich robilo 2 najlepšie kluby v Európe. Dnes a v najbližších mesiacoch, či rokoch môže však byť všetko úplne inak. V čase pred minuloročným finále si nemecké kluby hladkali pivom a Bratwurstom naplnené pupky, veď chválil ich celý svet pre ich prácu s mládežou a finančnú stabilitu. Nechali sa však len opiť rožkom ponúknutým Bayernom Mníchov. Bayern už vtedy plánoval totálnu dominanciu v nemeckom futbale, nie systémové pozdvihnutie celej súťaže. Svedčí o tom fakt, že Mníchovčania skupujú všetko, čo sa v Nemecku mihne a vykazuje známky kvality. Ani nie preto, že to potrebujú, ale preto, aby oslabili súpera. Taká nemecká Sparta Praha z prelomu tisícročí. Najnovším dôkazom je Robert Lewandowski, predtým to bol Mario Gotze, predtým Manuel Neuer, a tak ďalej.

Prestup Roberta Lewandowskeho do Bayernu z konkurenčnej Borussie nie je vecou doplnenia kádra, je to len krok, ako oslabiť najvážnejšieho rivala v boji o titul. S Bayernom sa žiaden nemecký klub nemôže rovnať finančne, úspechy Borussie Dortmund boli skôr výsledkom zázračnej práce s hráčmi. Ani raz za posledných 5 rokov sa BVB nemohli šírkou kádra rovnať Mníchovu, predsa neraz vyhrali. A to Borussia bola schopná ako jediná súťažiť s Die Roten. Bola. Keď sa väčší, silnejší a slávnejší klub rozhodne skúpiť takmer celú vašu hráčsku kvalitu, len preto, aby vás oslabil, veľa s tým nenarobíte. Borussia za posledné roky prišla o Sahina, Kagawu, či Gotzeho, no vždy dokázala zázračne vytiahnuť hráča, ktorý svojho predchodcu zastúpil. Teraz však prišli asi o najväčšiu oporu, a čo je horšie, už aj tak ekonomicky slabší klub, oňho prišiel bez finančnej kompenzácie. Z toho sa len ťažko spamätáte, najmä, ak sa ako supi zbiehajú agenti okolo Gundogana, či Reusa. 

Prirodzeným vyústením je oslabenie klubu, nedá sa vyťahovať esá z rukávov do nekonečna. A z Bundesligy sa tak stáva závod jedného koňa, veď Bayer Leverkusen na prvé miesto nemal a nemá, Schalke má toľko talentu, že je len otázkou času, kedy Bayern svoju pozornosť zamerá svoj zrak opäť ich smerom a skúpi Draxlera, Meyera, či Goretzku. Ostatní sa s Bayernom môžu v jednej vete ocitnúť len pri ohlásení výsledku 7:0. 

Už teraz je Bundesliga rozhodnutá prakticky po 25 kolách a tento trend bude pretrvávať, ak bude pokračovať systematické ničenie konkurencie v podaní Bayernu. Tým nechcem označiť Bayern za nejakého zlého, škaredého draka. Ale predsa len aj vo vedení Die Roten by sa mohli zamyslieť nad tým, či je pre prestíž ligy a teda aj ich víťaza (Bayern) dobré, ak sa zo súťaže, v ktorej účinkujú, stáva nie španielska liga, ale škótska, s dopredu jasným víťazom. V období, keď sa z nej pomaly stávala najkvalitnejšia súťaž na svete, pridal kone zo susedných záprahov do svojho vozu a zvyšku ubzikol. Fanúšikov aj tohto klubu to bude tešiť možno rok, možno dva, potom im však bude chýbať to napätie, ktoré napríklad práve derby BVB s Bayernom zdobilo tri-štyri uplynulé roky. Bayern nemeckej lige rozhodne nepomáha!

A pomohol si Robert Lewandowski? Nemyslím. Možno prešiel do klubu s väčšou prestížou, ale sám, ako súčasť tímu dvojnásobných ligových šampiónov videl, že Bayern sa dá poraziť, ak k nim neprebehnú všetci hráči. Vybral sa ľahšou cestou, no na konci môže zistiť, že je v slepej uličke. Guardiola s Bayernom nehrá na klasického stredného útočníka, a pritom má  teraz až dvoch, jeho a Mandžukiča. 

Tento prestup tak môže mať samých porazených. Borussiu, ktorá stratí dych, Lewandowskeho, ktorý nebude mať dostatok priestoru, nemecký futbal, ktorý príde o napínavosť a Bayern, z ktorého sa stane Celtic Glasgow. No bodajby som sa mýlil.