Main Content

Analýzy 14. kola Premier League: Doplnený nedeľňajší program

nedeľa, 21. november 2010 10:10 | Autor: Sport7 sk

Analýzy 14. kola Premier League: Doplnený nedeľňajší program
Analýzy 14. kola Premier League: Doplnený nedeľňajší program

Anglická Premier League pokračuje cez víkend kompletným 14. kolom. Vedúca Chelsea v poslednom kole zahanbujúco prehrala doma so Sunderlandom 0:3 a jej náskok na čele tabuľky sa znížil už len na dva body pred druhým Arsenalom. Tretí s trojbodovou stratou na Chelsea je Manchester United, ktorý ako jediný v sezóne ešte neprehral. Prečítajte si našu predzápasovú analýzu ku všetkým stretnutiam. Budeme radi, ak sa s nami podelíte o vaše tipy v diskusií pod článkom...


Sobota


Arsenal - Tottenham, 13:45

Ak sa Arsenalu podarí v bitke o sever Londýna uspieť, môže sa aspoň dočasne dostať na čelo tabuľky Premier League. Proti deravej obrane Tottenhamu majú Gunners veľmi dobré šance. Kanonieri v tejto sezóne počas všetkých odohratých súťažných duelov vsietili až 49 gólov a v Premier League sú s 26 gólmi po Chelsea druhým najpotentnejším tímom. Tottenham je v defenzíve ľahko zraneniteľný, jadro problému je hlavne v koncetrácii zadákov Spurs, čo sa odrazilo aj na postavení tímu v priebežnej tabuľke. Tottenham je až na 7.mieste , strácajúc 3 body na vytúžené 4.miesto, ktoré momentálne okupuje Manchester City. Zverencom Harryho Redknappa sa počas 13.kôl iba jedinýkrát podarilo udržať si čisté konto a to v úvodnom kole tohto ročníka v zápase s Citizens. Navyše obrana Spurs v posledných štyroch zápasoch inkasovala až 9 gólov, vrátane vysokej prehry 4:2 na pôde Boltonu. Na Emirates Stadium pôjde o zaujímavý zápas, Arsenal povzbudený víťazstvami na ihriskách vo Wolverhamptone a v Evertone sa bude snažiť body od súperov doma potvrdiť. Spurs odohrali posledné dva zápasy pred domácimi fanúšikmi, v prvom prípade len remizovali so Sunderlandom, v úspešnom reparáte pribalili Blackburnu na cestu domov prehru 2:4. Kanonieri budú mať v derby zápase zrejme navrch, my však odporúčame skôr stávku na vyšší počet gólov v zápase. Gunners majú úspešný dvojgólový priemer na zápas a obrana Tottenhamu sa zdá ľahko prekonateľná. Taktiež Spurs má svoju útočnú silu, opierajú sa hlavne o skvelé výkony dvojice Rafael van der Vaar a Gareth Bale.

Birmingham - Chelsea, 16:00

Kolesá stroja rozbehnutej Chelsea začínajú škrípať. Po fantastickom vstupe do sezóny za obhajobou majstrovského titulu si hráči zo Stamford Bridge musia vstúpiť do svedomia, pretože posledné výsledky sú pre nich menšou výstrahou. Výhra v Birminghame by bola pre Chelsea dobrou náplasťou za šokujúcu prehru rozdielom triedy 0:3 v poslednom domácom zápase so Sunderlandom. Pre obhajcu titulu to bola prvá domáca prehra od marca, zároveň znamenala prerušenie rekordného počtu minút bez inkasovaného gólu na domácom trávniku. Chelsea týždeň predtým podľahla aj v Liverpoole, medzi dvoma prehrami zaznamenala vydreté víťazstvo 1:0 nad susedom z Fulhamu. Birmingham v tejto sezóne taktiež prišiel o krásnu sériu, keď takmer viac ako rok nepoznal na vlastnom trávniku, ako chutí prehra. Tento pocit mu len nedávno pripomenuli hráči Evertonu, ktorí si z St. Andrew's Stadium odniesli 3 body za víťazstvo 2:0. Birmingham v nasledujúcich 2 domácich stretnutiach odštartoval novú sériu bez prehry, ktorá zatiaľ trvá iba 2 zápasy. Birmingham pomernú väčšinu bodov získava práve na St. Andrew's Stadium, čo ho v minulej sezóne v konečnej tabuľke vynieslo do lepšej polovice. Zverencov Alexa McLeisha vôbec nie je ľahké poraziť a navyše sú špecialistami na remízové výsoledky. Až v 7 z 13 prípadov sa skončili stretnutia Birminghamu v tejto sezóne deľbou bodov. Remíza v uplynulom kole na trávniku Citizens im isto dodá viac sebavedomia aj do zápasu s Chelsea. Fakty predpovedajú po konečnom hvizde rozhodcu nerozhodný stav.

Blackpool - Wolves, 16:00

Súboj dvoch tímov, ktoré zvyknú zahrať lepšie na súperových ihriskách. Spätný pohľad na posledné 3 odohraté kolá veľa radosti nepriniesol ani jednému z tímov. Wolverhampton nezískal ani bod, prehral postupne na Old Trafford a dvakrát pred vlastnými fans, najprv s Arsenalom, potom s Boltonom. Blackpool získal 2 body za 2 remízy, doma s Evertonom a vo West Hame, prehral vo Villa Parku. Diváci sa množstva gólovej úrody pravdepodobne v tomto dueli nedočkajú. Najrozumnejší sa nám zdá byť tip na strelený počet gólov pod 2,5. V tomto prípade by sme odvážnejším tipérom navrhli zamerať sa aj na úspech hosťujúceho tímu.

Bolton - Newcastle, 16:00

Len málokto by si pred začiatkom sezóny dovolil tvrdiť, že po odohratej tretine súťaže bude Bolton na 5., resp. Newcastle na 8.mieste, pričom mužstvá delí jediný bod. Pravdou je, že oba kluby si tieto pozície plne zaslúžia a preto aj ich vzájomný súboj bude mať náboj hodný tabuľkového umiestnenia. Manažér domácich Trotters Owen Coyle výrazne zmenil herný štýl svojho mužstva, jeho rukopis je výrazne cítiť. Štýl hry Boltonu už nie je iba o fyzickej sile, kondícii a donekonečna nakopávaných loptách. Bolton má momentálne schopný útočný dvojzáprah v zložení Kevin Davies a Johan Elmander. Bolton sa ešte musí naučiť zvládať závery zápasov, aby sa hráči vyhli zbytočným nervom a strachu o udržanie dobrého výsledku. Newcastle v tabuľke síce za Boltonom zaostáva iba o bod, avšak na konte má až 5 prehier, pričom Bolton iba 2 prehry. Newcastle zaznamenal počas prebiehajúcej sezóny niekoľko pozoruhodných výsledkov, víťazstvo na Emirates Stadium nad Arsenalom, domáca výhra nad Sunderlandom 5:1 a nad Aston Villou 6:0, či postup na Stamford Bridge cez domácu Chelsea v Carling Cupe do ďalšieho kola. Nevyhli sa však ani zaváhaniam, zahrňujúc domáce prehry s Blackpoolom a Blackburnom. Stávka na víťazstvo Boltonu sa nám zdá v tomto prípade bezpečná.

Manchester United - Wigan, 16:00

Manchester United zostáva naďalej jediným tímom Premier League bez prehry. Neočakáva sa, že Wigan tieto štatistiky zmení. The Red Devils sú v tabuľke na 3.mieste so stratou troch bodov za vedúcou Chelsea. Manchester mohol pokojne vsieť ligový pelotón nebyť až 6. remíz, ktoré uhrali na súperových trávnikoch. Na Old Trafford sú oveľa presvedčivejší, zaznamenali 5 víťazstiev a 1 remízu. Wiganu sa na Old Trafford nedarí. The Latics od roku 2006 v Manchestri nebodovali, inkasovali 17 gólov a strelili iba jeden. Zverencov Roberta Martineza delí iba jedno miesto od pásma zostupu a hoci uhrali niekoľko zaujímavých výsledkov, doplácali hlavne na svoju nedisciplinovanosť. Do základnej zostavy domácich by sa už mohol vrátiť Wayne Rooney, ale so stávkami na Rooneyho ako na strelca gólu radíme radšej počkať.

West Brom - Stoke, 16:00

Stoke má s West Brom veľmi dobré štatistické údaje, ktoré dúfa v najbližšom stretnutí predĺži. The Potters v posledných 25 stretnutiach s West Brom iba jediný raz prehrali. Z posledných 7 vzájomných zápasov až 6-krát vyhrali. Stoke sa dvoma domácimi víťazstvami v rade nad Birminghamom a nad Liverpoolom rozbehol a na pôdu West Brom cestuje s úmyslom jednoznačne bodovať. Roberto Di Matteo, manažér West Brom, postrádal počas týždňa až 6 hráčov plniacich si reprezentačné povinnosti. Celý káder mal k dispozícii až v piatok, preto ťažko povedať, ako dokáže mužstvo pripraviť na najbližší zápas. West Brom si v posledných 4.kolách pripísal jediný bod a hoci pred domácim publikom zaznamenali počas tejto sezóny v súťažných stretnutiach iba jedinú prehru, v zápase so Stoke budú zrejme ťahať za kratší koniec povrazu., pravdepodobná je deľba bodov.

Liverpool - West Ham, 18:30

FC Liverpool sa bude musieť až mesiac zaobísť bez Stevena Gerrarda, ktorý utrpel zranenie v priateľskom stretnutí reprezentačných výberov Anglicka a Francúzska. Táto udalosť by mohla West Hamu dať nádej na zisk bodu v sobotňajšom podvečernom zápase na Anfield Road. Liverpool prežíva ťažkú sezónu, už-už sa zdalo, že The Reds sa dostávajú z najhoršieho von, ale výkony FCL sú stále ako na hojdačke. Gerrard bude Liverpoolu veľmi chýbať, mužstvo je na jeho výkonoch priam závislé. Hoci Avram Grant priviedol West Ham v tejto sezóne iba k jednému víťazstvu, podarilo sa mu v posledných troch zápasoch až trikrát remizovať, čo by mohlo byť odrazovým mostíkom pre hráčov pre získavanie bodov za víťazstvá. West Ham držal bezgólový stav aj na Emirates Stadium až do 88.minúty, v tomto prípade by sa im remízový stav mohol podariť udržať aj po konečnom hvizde arbitra.


Nedeľa


Blackburn - Aston Villa, 14:30

Futbalisti z Villa Parku pod vedením Gerarda Houlliera boli počas minulého víkendu blízko k senzačnej výhre nad Manchestrom United a boli by prvým tímom, ktorému by sa podarilo The Red Devils v tejto sezóne zdolať. Ešte 10 minút pred koncom Villania viedli 2:0, no United strhujúcim finišom zachránili aspoň bod za remízu. Aston Villa ukázala svoj potenciál a aj napriek oslabeniu o skúsených hráčov ako sú Emile Heskey, John Carew, Stiliyan Petrov, či Nigel Reo-Coker, nie je vôbec cítiť, že by Aston Villa svoje opory výraznejšie postrádala. Samozrejme skúsených hráčov treba a aj preto Houllier do svojho kádra priviedol svojho krajana, 37-ročného veterána Roberta Piresa. Pires dva mesiace zarezával spolu s Arsenalom, no po tom, čo v lete zostal voľným hráčom po angažmáne vo Villareali, zrejme nebude v optimálnej hernej forme. Preto v Ewood Parku by výrazne ovplyvniť hru Aston Villy nemusel. Kľúčovými hráčmi pre Villanov sú momentálne Ashley Young a Gabriel Agbonlahor, samozrejme ak sú plne fit. V dobrom svetle sa ukazujú aj mladíci Barry Bannan a Marc Albrighton. Aston Villa príliš vody u súperov nezvykne mútiť, keď zo šiestich zápasov prehrali až štyri. Blackburn si pod vedením Sama Allardycea z Ewood Parku vytvoril nedobytnú pevnosť. Rovers v minulom ročníku prehrali na domácej pôde iba trikrát, v tejto sezóne síce už dvakrát, avšak podľahli súperom top kategórie, Arsenalu a Chelsea. Víťazstvá nad Wiganom a Newcastle boli z radu povinných. Pred týždňom Rovers podľahli na White Hart Lane Tottenhamu vysoko 4:2 a Allardyce očakáva od svojich hráčov v nedeľňajšom stretnutí 3 body. Prejdime k tipu na zápas. Misky váh sú v tomto prípade trochu naklonené na stranu domácich, ale Rovers taktiež postrádajú viacerých zranených hráčov. Do oka nám padol tip na strelca gólu v zápase, Morten Gamst Pedersen by mohol byť práve tým jazýčkom na miske váh, ktorý rozhodne o osude duelu. V ofenzíve je nebezpečný tak ako v drese Rovers, tak aj v drese svojho reprezentáčného tímu Nórska. Gólovo sa presadil aj už v spomenutým zápasoch s Wiganom a Newcastlom, zatiaľčo jeho nádherný priamy voľný kop pomohol Nórsku k víťazstvu 2:1 nad Írskom v stredajšom priateľskom stretnutí.

Fulham - Manchester City, 17:00

Tlak na Roberta Manciniho neustále rastie. Citizens cestujú po dvoch domácich bezgólových remízach do Fulhamu a na to, aby si Talian udržal miesto na lavičke City, potrebuje od svojho mužstva víťazstvá. Manchester City však z posledných piatich kôl dokázali vyhrať iba v jednom prípade, na trávniku West Brom. Manciniho chlapci si stále držia pozíciu zaručujúcu miestenku v budúcoročnej edícii Ligy majstrov. Fanúšikovia talianskeho manažéra verejne kritizujú a svoje emócie vyjadrili aj počas zápasu s Birminghamom pri striedaní Garetha Barryho za Carlosa Teveza. Na Craven Cottage by mal Mancini zabudnúť na jeho defenzívne zameranú hru, fanúšikovia chcú vidieť góly. Citizens striedajú dobré a zlé výsledky. Za sebou majú víťazstvo nad Chelsea, West Brom, za úspech sa dá pokladať aj domáca remíza s Červenými diablami. Prekvapili prehrami v Sunderlande, či vo Wolverhamptone. Manažér domácich Mark Hughes bude mať o motiváciu navyše, Manchester City bol jeho predošlým zamestnávateľom, avšak z lavičky sa predčasne porúčal. Osobné pocity do nedeľňajšieho súboja miešať nebude, práca futbalového kormidelníka má podľa jeho názoru práve takýto charakter. Fulham spôsobil problémy len nedávno majstrovskej Chelsea na Stamford Bridge, podľahli 0:1 až v samom závere zápasu. Za úspech možno pokladať aj remízu na pôde Newcastlu v poslednom kole. Na Craven Cottage by domáci v dueli proti Citizens mohli uspieť a urýchliť odchod Manciniho z kresla tímu z Manchestru.


Ďalšie víkendové analýzy


Corgoň liga
Premier League
1. Bundesliga

Primera Division