Main Content

PROFIL: STEVEN GERRARD - Idol Liverpoolu (+VIDEO)

piatok, 19. november 2010 15:46 | Autor: Lukáš Vráblik

PROFIL: STEVEN GERRARD - Idol Liverpoolu (+VIDEO)
PROFIL: STEVEN GERRARD - Idol Liverpoolu (+VIDEO) | zdroj: SITA

Stačila menšia nepriazeň osudu a Stevena Gerrarda by sme nikdy nepoznali ako kvalitného futbalistu... Mal vtedy iba desať rokov. Kopal si vonku do lopty. Napálil ju plnou silou, ale nevšimol si, že pod ňou sú ostré hrable. Kov sa mu dostal až ku kosti. Všade okolo striekala krv a Steven takmer omdlel. Rodičia ihneď zalarmovali záchranku a tá raneného futbalistu previezla do nemocnice. Nevyzeralo to s ním ružovo. Hrozilo, že dostane tetanus a bude nutné amputovať prsty na nohách. Našťastie, až do takej krajnosti to neprišlo. Gerrard sa zázračne zotavil.

Začínal v maličkom klube Whinston Juniors. Objavili ho hľadači talentov (skauti) z FC Liverpool. Onedlho vstúpil do mládežníckej akadémie britského veľkoklubu. Od začiatku bol obrovským talentom. Mal ale problémy s chrbticou, lebo veľmi rýchlo rástol. To však neodradilo niekoľko špičkových klubov. Medzi nimi aj veľký rival Liverpoolu, Manchester United. Za mládežnícke tímy „červených diablov“ odohral dva priateľské zápasy. Škótskemu manažérovi tohto veľkoklubu, Sirovi Alexovi Fergusonovi, sa štrnásťročný chalan z Whinstonu veľmi zapáčil. Obdivoval, aký mal prehľad v hre a na akom veľkom priestore operoval. Obaja britskí giganti chceli mať vo svojom mužstve takýto klenot a predháňali sa v ponúkaní lepších zmlúv. Bola to ale iba hra prefíkaného Gerrarda. „Pravdupovediac, chcel som len docieliť, aby mi Liverpool ponúkol lepšie podmienky v kontrakte. V skutočnosti som nechcel opustiť Anfield Road. Od United som ale dostal veľmi dobrú ponuku zmluvy,“  hovoril.

VIDEO: TOP 10 gólov Stevena Gerrarda

Jeho kariéra nabrala na obrátkach. V Liverpoole dobre vedeli, čo sa v ňom skrýva. Ako sedemnásťročný podpísal prvú profesionálnu zmluvu. O rok, 29. novembra 1998 debutoval v prvom tíme. Bol to zápas proti Blackburnu. Naskočil v 89. minúte na miesto nórskeho stredopoliara Vegarda Heggema, ale v nasledujúcom stretnúti proti Tottenhamu Hotspur na White Hart Lane už hral od začiatku. Za celú sezónu 1998/1999 zozbieral 20 štartov, ale nič nenasvedčovalo tomu, že by sa mal stať oporou. O dva roky neskôr oslavoval víťazstvo v Pohári UEFA, Anglickom pohári aj Ligovom pohári a odohral až päťdesiat zápasov. Celkom slušné na zelenáča, čo poviete?

Všetko bolo ideálne. Reprezentačný debut si odbil v roku 2000 proti Ukrajine. Aj v drese hrdého Albionu predvádzal dobré výkony a veľmi ho mrzelo, keď kvôli zraneniu zmeškal Majstrovstvá sveta 2002 v Kórejskej republike a v Japonsku. Jeho hviezda naplno rozkvitla o niekoľko mesiacov neskôr. Zahral si na EURE 2004. Začal priťahovať pozornosť veľkých klubov, aj zo Španielska. Prišlo slávne finále Ligy Majstrov, vyvrcholenie sezóny 2004/2005. Liverpool prehrával s milánskym AC po polčase už 0:3. Zrazu ale Angličania vyrovnali na 3:3. Zápas dospel k jedenástkam. Zaskvel sa v nich brankár Jerzy Dudek a Gerrard mohol zdvihnúť nad hlavu trofej pre víťaza Ligy majstrov. Vedenie Liverpoolu ale váhalo s ponukol lepšej zmluvy bez Gerrarda a ten začal vážne uvažovať o odchode do konkurenčnej Chelsea. Tá za neho ponúkala údajne až dvadsaťpäť miliónov libier a chcela z neho urobiť najlepšie plateného hráča celej anglickej Premier League. „Bol to jediný moment v mojom živote, keď som rozmýšľal o odchode z Liverpoolu,“ priznal sa vo svojej autobiografii.

Liverpoolčanom sa dlho nedarilo, ale manažér Rafael Benítez kúpil španielskeho ostrostrelca Fernanda Torresa z Atlética Madrid. Vysolil síce za neho nemalú čiastku, no aj tak sa mu to vyplatilo. Hoci je „El Niňo“ každú chvíľu zranený, odvádza pre Liverpool výborné služby. Na jeho spoluprácu s Gerrardom je radosť pozerať.

Minulá sezóna ale Liverpoolu vôbec nevyšla. Skončil až na siedmom mieste, Benítez bol odvolaný a Gerrard išiel na Majstrovstvá sveta do Afriky v nie príliš veľkej pohode. Hoci sa na neho Angličania spoliehali, rovnako ako iní hráči veľmi sklamal. Proti Američanom otvoril hneď v úvode skóre, no prišla už známa Greenova chyba. Po prepadáku s Nemeckom (1:4) išli Angličania s hanbou domov.

Gerrard opäť veľmi vážne rozmýšľal nad svojou budúcnosťou. Interes o neho mali v Reale Madrid, kam ho chcel priviesť José Mourinho. Neskôr sa vraj ozvala zase Chelsea a Barcelona. „Premýšľam, či je správne, aby som celý svoj futbalový život zanechal Liverpoolu. Pokiaľ chcem vyskúšať niečo nové, musím sa rozhodnúť teraz. Dosiahol som veku, keď podpísaná zmluva bude poslednou v kariére,“ hovoril. Nakoniec zotrval v Liverpoole. Začiatok ročníka si ale určite nedajú zarámovať. Dlho sa topili v pásme zostupu (!) a vyplávali z neho len nedávno. Veria v európske poháre, ale zrejme aj to je už nereálny cieľ.

VIDEO: Steven Gerrard - Idol Liverpoolu

BITKA NA KONCI ROKU 2008

Hoci bol Steven Gerrard dlho považovaný za vzorného futbalistu i človeka, bitka, ktorá sa odohrala 29.decembra 2008 pošramotila jeho dobrú povesť. Po tom, čo jeho tím udolal tri body zo stretnutia s Newcastlom United, si vyrazil oslavovať do baru a tam zbil miestného DJ Marcusa McGheena, lebo mu nechcem zahrať pieseň od Phila Collinsa. Hádka vyvrcholila v bitku. McGhee prišiel o zub, ale verdikt súdu bol taký, že Gerrard bol nevinný. Bránil sa tým, že konal v sebaobrane. „Všetko sa odohralo veľmi rýchlo. Bolo tam veľa krvi. Steven Gerrard rýchlo pochopil, že je zle a snažil sa utiecť,“  povedal jeden svedok.

SÚKROMIE A ZAUJÍMAVOSTI

*  v sezóne 2004/2005 strelil parádny gól do siete Olympiakosu Pireus a odvrátil tak koniec Liverpoolu v Lige Majstrov
* jeho bratranec Anthony nastupuje za Walsall
* v októbri 2007 zrazil desaťročného chlapca, ale bol nevinný, lebo ten mu podbehol pod auto
* je jediným futbalistom, ktorému sa podarilo skórovať vo finále Anglického pohára, Pohára UEFA a Ligy Majstrov
* v decembri 2007, keď bol na zápase, vtrhol do jeho domu vo Formby lupič
*v tom istom mesiaci ho za zásluhy o rozvoj šport anglická kráľovná vyznamenala Rádom Britského impéria
* má dve dcéry: Lilly-Ellu a Lexie
* jeho manželka Alex Curranov sa zaujíma o módu: nedávno dokonca priviedla na trh aj svoj parfum (ALEX)

KTO JE STEVEN GERRARD

Narodený: 23. marca 1980 vo Whinstone (Veľká Británia)
Výška: 183 cm
Hmotnosť:
83 kg
Stav: ženatý
Profesionál: od 1997
Klub: FC Liverpool
Úspechy: víťaz Ligy majstrov 2005, finalista Ligy Majstrov 2007, víťaz Pohára UEFA 2001, dvojnásobný víťaz Anglického pohára