Main Content

Juan Mata ďalší v Mourinhovom zozname hráčov, ktorých zničí?

štvrtok, 2. január 2014 14:18 | Autor: Jakub Mihálik

Juan Mata ďalší v Mourinhovom zozname hráčov, ktorých zničí?
Juan Mata ďalší v Mourinhovom zozname hráčov, ktorých zničí? | zdroj: © TASR

Španielsky futbalista Juan Mata nemá v momentálnej situácii na ružiach ustlané. Napriek nesporným kvalitám je v nemilosti hlavného kouča Chelsea, Josého Mourinho. Stane sa tak ďalšou obeťou v Mourinhovom zozname hráčov na odstrel?

Komentár Jakuba Mihálika

Juan Mata v minulej sezóne patril k najlepším hráčom Premier League. V tej aktuálnej viac vysedáva na lavičke ako hrá a o žiarení nie je chýru ani slychu. Nie, hráč nezostarol, ani sa vážnejšie nezranil. Len do jeho klubu prišiel nový tréner. José Mourinho je známy tým, že to berie „od podlahy“. Nepozerá sa na meno, prestupovú sumu, či pozíciu v klube. Posadí kohokoľvek, kedykoľvek. Pri obnovenom pôsobení v Chelsea si u Romana Abramoviča vydobyl pozíciu, v ktorej on rozhoduje o hráčskom kádri, nie ruský magnát. A tak sa všetci prizerajú tomu, ako Juan Mata chátra.


Dvadsaťpäťročný odchovanec Realu Madrid hrá jednu z najdôležitejších sezón svojej kariéry. Španielska reprezentácia postupne hľadá spôsoby, ako sa udržať na absolútnom vrchole vo svete futbalu. Blížia sa majstrovstvá sveta, na ktorých obhajujú Španieli titul a Juan sa po vydarenej sezóne hotoval na prienik do základnej zostavy Furie rojy. Omyl. Teraz bude rád, ak sa na turnaj v nabitom kádri vôbec dostane. 
U Mourinha v tíme to však nepôjde. Portugalčan v minulosti viackrát dokumentoval, že svojimi rozhodnutiami vie zničiť kariéry akokoľvek kvalitného futbalistu. Preto sa musí mať Mata na pozore a kývnuť na odchod zo Stamford Bridge čo najskôr. Využiť by pri tom mal telefónny zoznam, v ktorom by našiel mená svojich predchodcov zo zoznamu „odsúdencov“Josého Mourinha. Shaun Wright-Phillips bol v roku 2005 vyhlásený za Hráča roka Premier League a figuroval v elitnom tíme súťaže. Malo to tú chybu, že obliekal dres Manchestru City. O hráča mal záujem aj Arsenal, no Mourinho sa ho rozhodol kúpiť za približne 25 miliónov eur, len preto, aby ho nemal nikto iný v tíme. Shaun presedel celú sezónu na lavičke, lebo prednosť u Josého mali Damien Duff, Joe Cole, a Arjen Robben. Súperi boli o jedného Shauna slabší, Shaun odvtedy len paberkoval a už sa nikdy nedostal na úroveň spred nákupu.

Ak už Juan Mata bude vytáčať telefón, môže zavolať Ricardovi Quaresmovi. Počas pôsobenia v Interi vyhlásila 20-miliónová posila z FC Porto: „Odňali mi šťastie a sebavedomie. Ráno som sa budil s plačom, že som musel chodiť na tie tréningy.“ Pritom José predtým s Quaresmom pracoval v Chelsea a o tom, že sa s ním nepohodne, sa mohol presvedčiť skôr, ako si Quaresma zničil v Interi kariéru. Najlepšie však spraví, ak sa na čísla spýta v materskom Reale, kde by mu mohli o Josém mnohé porozprávať Iker Casillas, či Kaká, ktorý už je späť v AC Miláno, a ktorého ako druhého najdrahšieho futbalistu histórie držal Mourinho v Reale napriek tomu, že od začiatku vyhlasoval, že Kaká je až číslom 2.


Dnes je v podobnej situácii Juan Mata. Mourinho do klubu priviedol Williana, ktorého popri Hazardovi, Schurrlem, či práve Matovi vôbec nepotreboval. Chcel len prekaziť plány Andreho Villasa-Boasa, ktorý s Willianom počítal ako jednou z náhrad za Balea. Aby dokázal svoju pravdu, Williana stavia na úkor svojej hviezdy a Juan Mata je na odpis. Pozitívnou správou je aspoň fakt, že Mourinho Matovi v odchode brániť nebude. Moja rada znie: Uteč, Juanito, uteč skôr, než bude neskoro!