Main Content

REBRÍČEK: 10 najlepších hokejistov roka 2013 podľa Sport7.sk

utorok, 31. december 2013 13:28 | Autor: Dávid Lech

Kalendárny rok sa nám pomaly blíži ku koncu a tak mnohí začíname bilancovať. V hokeji sme mali možnosť vidieť množstvo fantastických hokejových výkonoch na viacerých frontoch. Nielen v najlepšej hokejovej lige sveta vynikali hráči. Aj v Európe sme mali možnosť sledovať viacero svetových výkonov. Prinášame Vám rebríček desiatich najlepších hokejistov roka 2013.

Alexander Salák

Alexander Salák

Tímy: Färjestad, SKA Petrohrad

26-ročný Čech sa vďaka výkonom v sezóne 2012/2013 zaradil medzi najlepších gólmanov chytajúcich v Európe. Svoj Färjestad v minulej sezóne doviedol do semifinále, kde však nestačili na Luleu a prehrali 4:1 na zápasy. Salák bol najlepším gólmanom švédskej najvyššej hokejovej súťaže. Brankárom vládol v štatistike percentuálnej úspešnosti zásahov (93,92%) a taktiež v priemere inkasovaných gólov na zápas (1,62). V play-off si udržal veľmi solídnu 92,2% úspešnosť a v priemere púšťal len 2,34 gólov za zápas.

Po sezóne sa sťahoval do Kontinentálnej hokejovej ligy, kde kraľuje bránkovisku SKA Petrohradu, ktorý aj vďaka Salákovým fantastickým výkonom patrí medzi najlepšie tímy v KHL. Salák v súčasnej sezóne odchytal 25 duelov, 15-krát sa radoval z víťazstva a jeho percentuálna úspešnosť sa momentálne pohybuje na hranici 93,9%. V priemere za zápas inkasuje len 1,67 gólov. Vďaka svojim parádnym výkonom v roku 2013 tak otvára náš rebríček.