Main Content

V Premier League každému niečo chýba, preto v nej nevidno majstra

pondelok, 30. december 2013 10:30 | Autor: Filip Chudý

V Premier League každému niečo chýba, preto v nej nevidno majstra
V Premier League každému niečo chýba, preto v nej nevidno majstra | zdroj: © TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma, alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého

Kým všetky ostatné najlepšie ligy sveta majú prestávku, tak anglická liga žiadnu nemá. Preto všetky oči futbalových priaznivcov smerujú na Britské ostrovy, čo ešte zvyšuje prestíž tejto súťaže. Prestávka by síce mohla futbalu a hlavne hráčom pomôcť, ale v Anglicku sa na to nehľadí, im je teraz jedno, že ich reprezentanti a všeobecne hráči z tejto súťaže budú opäť na koncoročnom vrcholnom podujatí hrať s vyplazeným jazykom a vavríny zoberú už tradične iní, ktorí si teraz kdesi šunky váľajú.

Angličanov teraz zaujíma, kto zoberie vavríny v ich súťaži, pričom sa u nich už dlhé roky traduje, že kto je hore teraz, tak hore aj ostane. A vlastne ono je to aj logické, keďže práve teraz je polovica sezóny, hral už každý s každým, čiže nazbieraný počet bodov nemôže byť v ničom klamlivý. Preto by som nehovoril o nejakej povere, ale o logickom fakte, ktorý vyúsťuje z danej situácie.

Podľa tejto anglickej tradície, by sa mal stať majstrom Arsenal. Ja hovorím, že je to na 33 % možné, pretože podľa videného a porovnania kádrov mi vychádzajú traja vyrovnaní kandidáti na titul. Zdôrazňujem, neopisoval som prvé tri miesta z priebežnej tabuľky. Arsenal, Manchester City a Chelsea sú podľa mňa jediní reálni ašpiranti na titul majstra Anglicka, ale kto to bude, v tejto chvíli naozaj netuším, lebo zo žiadneho z nich necítim vôňu víťazov.

Arsenal má nadpriemerný káder, a to doslova. Na každom poste má hráča, ktorý patrí medzi to lepšie, ale zároveň nemá žiadneho najlepšieho, teda okrem Özila, ktorého letný príchod predurčil Arsenal po dlhých rokoch na boj o titul. A keďže nečakám, že Wenger privedie v zime ďalších 2-3 jemu podobných, šance Arsenalu vidím iba v tom, že dvaja zvyšní moji kandidáti nenaberú pravý majstrovský kurz.

Manchester City a Chelsea majú lepšie kádre ako Arsenal, ale zatiaľ nemajú majstrovskú mentalitu, akú mal napríklad Manchester United pod Fergusonom. Káder City ešte nemá vybudované správne city ku klubu. Skutočný tím sa totiž musí dlhodobou prácou vybudovať, nie ho nakúpiť. Chelsea týmto nákupno-spoznávacím procesom už prešla, ale aj tak by potrebovala dokúpiť gólového útočníka. Veď jej útočníci sú na smiech už len tým, že až traja „modrí“ stredopoliari strelili v lige viac gólov.

Zvyšok? Podľa mňa nemá v tejto chvíli šancu a už iba prestupové obdobie môže niečo zmeniť. ManU má síce káder aktuálnych majstrov, ale to Ferguson z nich vytlačil majstrovské extra body, hoci Moyes odvádza podľa mňa dobrú prácu. Aj Everton je toho dôkazom, lebo jeho tohtosezónne postavenie je tiež z časti jeho prácou. K Liverpoolu som sa už vyjadril minule a snáď už iba Tottenham stojí za zmienku, teda pardon, jeho výkonnosť za zmienku asi ani nestojí. Tieto kluby sú síce dobré, ale iba jeden bude peňažne odmenený Ligou majstrov.

V diskusii sa vyjadrite, ako vidíte šance na titul v anglickej lige vy?