Main Content

REBRÍČEK: 5 najlepších brankárov desaťročia NHL

sobota, 28. december 2013 10:12 | Autor: Richard Weinfortner

Pozícia brankára je často považovaná za kľúčovú. Keď gólman nezachytá, ťažko sa dá pomýšľať na víťazstvo. Ponúkame štatistický pohľad na mužov v maskách v NHL a vyberáme 5 najlepších zo súčasnej generácie.

Ryan Miller


V rebríčku sme sa rozhodli vyberať len brankárov, ktorí väčšiu časť svojej kariéry odohrali po roku 2004, teda v poslednom desaťročí. Vďaka tomu z výberu vypadli napríklad Brodeur či Hašek a miesto si vyslúžil americký brankár, ktorý je už jedenástu sezónu tvárou Buffala Sabres. Prvý krát sa do brány tohto klubu postavil v sezóne 2002/03, teda tri roky po vydraftovaní. Robil dvojku Martinovi Bironovi, odchytal 15 zápasov a v nich sa jeho tím 6krát tešil z víťazstva. Úspešnosť jeho zákrokov bola 90,2% a v tejto štatistike bol najslabší z trojice gólmanov Sabres. V ďalšom ročníku bol až tretím brankárom, ale po výluke sa už usadil na post jednotky. Svätyňu hájil v 48 zápasoch základnej časti, chytil 91,4% striel súperov a v play-off nastúpil vo všetkých 18 zápasoch. Buffalo sa dostalo až do konferenčného finále, v ktorom prehralo s Carolinou 2:4 na zápasy. Najlepšiu sezónu absolvoval v ročníku 2009/10. Po 69 stretnutiach základnej časti mal 92,9% úspešnosť, vychytal 41 víťazstiev a patril medzi päticu najlepších brankárov NHL. Štatistiky si nepokazil ani v play-off, ale 92,6% úspešnosť Šabliam nestačila a skončili hneď v prvom kole na Bostone. Aj v aktuálnej sezóne si drží úspešnosť nad 92 percentami, ale mužstvo s jednoznačne najhorším útokom súťaže je na chvoste svojej konferencie.

V celej kariére má Miller úspešnosť 91,5% v základnej časti, vychytal 278 víťazstiev a v play-off chytal s úspešnosťou 91,7%.