Main Content

Rozhodne o titule v Premier League Stephen?

štvrtok, 26. december 2013 11:54 | Autor: Jakub Mihálik

Rozhodne o titule v Premier League Stephen?
Rozhodne o titule v Premier League Stephen? | zdroj: © TASR

Anglická najvyššia futbalová súťaž vstupuje do dôležitej fázy sezóny. Rozhodnú najbližšie zápasy o držiteľovi titulu?

Komentár Jakuba Mihálika

Viem, na programe je ešte len 18. kolo Premier League a ja tu splietam o titule. No aj tak mi to nedá, pretože nie je 18. kolo ako 18. kolo. Premier League si to vymyslela dobre. V čase, keď sa ostatné top ligy sveta, rozumej La Liga, Bundesliga, Serie A a Ligue 1 uložili k menšiemu zimnému zdriemnutiu, Premier League nahustila program tak, aby všetky oči darčekmi, Popoluškou, šalátom a inými pochúťkami (v závislosti na zvykoch a tradíciách) znudených futbalových znalcov i neznalcov, smerovali práve na najvyššiu anglickú súťaž.

Len jedenkrát v roku odohrá všetkých 20 tímov kompletné kolo v rámci jedného dňa, aby mohli o dva dni hrať znova. Aj to je špecialita vianočného obdobia na Britských ostrovoch. Už tradične tento deň pripadá na 2. sviatok vianočný, v anglicky hovoriacich krajinách známy ako Boxing day, oficiálne nazývaný St. Stephen´s day, rozumej Štefan. Hoci v období okolo Štefana je sezóna ešte len približne v polovici, poväčšine rozhoduje o tom, kto sa na konci roka bude radovať z titulu. Minulý rok práve v nahustenom programe na prelome rokov ukázal Manchester United, že je najväčším favoritom na titul, keď v rámci štyroch kôl v období vianoc a nového roku vyhral všetky štyri zápasy, zatiaľ, čo jeho súperi vrátane Citizens i Chelsea stratili.

Tento rok je situácia v tabuľke poriadne neprehľadná. Až osmička tímov je natlačená v osembodovom rozpätí, pričom prvá štvorica sa môže kompletne premiešať už aj po jednom zápase. V priebehu najbližších 5 dní sa odohrajú tri kolá a ten, kto ich zvládne najlepšie, bude vstupovať do nového roka ako najväčší favorit na titul. Hoci v tabuľke na vyšších priečkach registrujeme Everton, nedá sa očakávať, že by tento sympatický klub mohol atakovať majstrovský titul. Podobne je na tom Newcastle. Vo všetkej úcte k Tottenhamu, tím, ktorý útŕžil proti silným klubom dva debakle, si titul nezaslúži. United vinou zranení budú musieť v januári priviesť viacero zvučných mien, ak chcú naspäť do TOP 4, titul je skôr zbožným prianím. A tak sa výber najväčších majstrovských kandidátov zužuje na štyri tímy. 

Momentálne vedie Liverpool, no Arsenal, Manchester City i Chelsea sú na dostrel. O titule pravdepodobne rozhodnú vzájomné zápasy medzi veľkými klubmi, takzvané šesťbodové súboje, a ten klub, ktorý ich zvládne najlepšie, môže pomýšľať na titul. Arsenal v decembri stratil slušný náskok a ani jeho forma v Lige majstrov nesvedčí o práve vydarenej časti sezóny pre klub zo severu Londýna. Chelsea trápia ich útočníci, ktorí by za potentnosť Borisa Kollára dali čokoľvek. A tak najlepšie vyzerajú na prelome rokov The Reds a Citizens. City je doma zatiaľ stopercentné, navyše disponujú najlepším útokom v Európe. Liverpool má fenomenálneho Suareza, ktorý v súčasnej forme útočí na Zlatú kopačku. A práve súboj týchto dvoch klubov je na programe dnes, na Štefana. Hoci je priskoro predpovedať, môže sa stať, že víťaz práve tohto duelu bude najväčším favoritom na titul. Minimálne sa pred náročným programom najbližších týždňov dostane na koňa. Práve preto môže byť St. Stephen rozhodujúcim menom v hre o titul, hoci v kopačkách ho rozhodne neuvidíte.