Main Content

Futbalový Ježiško nám na Vianoce nadelil poriadnu nudu!

utorok, 24. december 2013 08:54 | Autor: Jakub Mihálik

Futbalový Ježiško nám na Vianoce nadelil poriadnu nudu!
Futbalový Ježiško nám na Vianoce nadelil poriadnu nudu! | zdroj: © TASR

Anglická Premier League mala včera na programe obrovský šláger, keď dovtedy vedúci Arsenal privítal druhú Chelsea. Deň pred Vianocami sme sa však futbalového darčeku nedočkali.

Aj vy ste netrpezlivo čakali celý víkend na pondelok? Ja áno, lebo malo prísť dlhoočakávané derby dvoch londýnskych veľkoklubov, ba čo viac, prvých dvoch tímov tabuľky Premier League. A pri pohľade do kalendára som sa nádejal, že by súboj týchto dvoch celkov mohol byť vianočným darčekom pre všetkých futbalových fajnšmekrov. Čakal som krásnu atmosféru, bojovnosť, čisté vkĺzačky, milimetrové pasy na 40 metrov, a hlavne nejaké tie góly. Veď Premier League. Veď prvý s druhým.


Hneď prvé sklamanie prišlo pri zverejnení základných jedenástok oboch tímov. Mourinho prišiel na Emirates jednoznačne s defenzívnou taktikou, keď do stredu poľa postavil silový trojlístok Lampard-Ramires- Obi Mikel. Podporilo to aj zaradenie Fernanda Torresa na hrot, ale Chelsea si v tomto roku už zvykla hrať bez útočníka, keď za celých 12 mesiacov sa ani jeden z ich útočníkov gólovo nepresadil mimo Stamford Bridge. Sklamal ma aj Wenger, ktorý nepredpokladal defenzívnu taktiku Chelsea a nespravil nič smerom k invencii nielen pred zápasom, ale ani počas 90 minút jeho priebehu. V zálohe Gunners sa miestami objavovali až štyria Pirlovia, schopní nádhernej prihrávky z hĺbky poľa, ale neschopní prieniku za chrbáty silového trojlístku Chelsea. A tak sme sledovali hrajkanie sa tesne za úrovňou stredovej čiary. 

V prvom polčase nestojí za zmienku asi vôbec nič, okrem Lampardovej strely, ktorý si pomýlil zakončenie v súperovej šestnástke s odkopom zo šestnástky vlastnej a zo 6 metrov napálil brvno. Prekliatie obojsmerného stredopoliara. 

Ja, večný optimista, som čakal zlepšenie a nárast vzrušenia aspoň v polčase druhom. Vzrušenie prišlo, no nie také to, ktoré by vás prinútilo zabudnúť na variace sa zemiaky na šalát, ale také to napätie „kedy to už skonči?“. Hráči nám ponúkli strkanice, hádky, fauly, minely v prihrávkach, hoc aj na 5 metrov a nula gólov. Olivier Giroud, aby upevnil ducha vianoc príde vynadať Ramseymu za to, že zakopne loptu, keď súper leží na zemi. A môžeme pokračovať.



O tom, v akej atmosfére sa londýnske derby nieslo svedčí záber na znechutené „calm down“ v podaní pána rozhodcu, a to pri tom muži s píšťalkou radi pútajú pozornosť, aj keď nemusia. A tak sa zdá, že jediným darčekom, ktorý nám chceli hráči oboch londýnskych celkov pod stromček ponúknuť je to, že chceli do záberov kamier čo najviac zapojiť príťažlivú fyzioterapeutku Chelsea, Evu Carneiro. Ďakujeme, potešilo.
Situáciu sa na konci zápasu ešte pokúsil zachrániť Oliver Giroud, ktorý chcel napätie uvoľniť troškou tanca, no do jeho pokusu o Macarenu sa zapojili len niektorí.



A tak sa večer predvianočný príliš nevydaril. Nedočkali sme sa vytúženého darčeku pod vianočný stromček v podaní dovtedy dvoch najlepšie postavených tímov v Premier League. Videli sme totálnu nudu, ktorá nás len upevnila v presvedčení, že by si titul zaslúžili tímy, ktoré svojim futbalom bavia a ktoré majú na konte najviac strelených gólov. Štedrý deň síce futbaloví priaznivci strávia s horkým pocitom v ústach, ktorý snáď prerazí aspoň ten šalát, no už na Štefana sa práve tieto dva tímy stretnú spolu v zápase, ktorý môže rozhodnúť o tom, kto sa bude radovať z titulu. Neskoro, ale predsa príde vianočný darček. Ak ho budete budúci rok chcieť včas, budete musieť v budúcom roku viac poslúchať. Aj tým neposlušným však prajem: Šťastné a veselé!