Main Content

Bayern a Juventus už môžu chladiť šampanské, ostatní ešte nie

pondelok, 23. december 2013 10:30 | Autor: Filip Chudý

Bayern a Juventus už môžu chladiť šampanské, ostatní ešte nie
Bayern a Juventus už môžu chladiť šampanské, ostatní ešte nie | zdroj: © TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma, alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého

Po tomto víkende sa uzavrela prvá polovica futbalovej sezóny. Veď až na malé výnimky majú už všade zimnú prestávku, hoci v niektorých prípadoch by sa dala nazvať skôr Vianočnou. Prakticky iba Angličania idú bez prestávky, čo je ich (zlo)zvyk z minulosti.

Pod vianočný stromček sa bude najlepšie prichádzať hráčom Bayernu Mníchov, ktorí čerstvo vyhrali klubové MS, no lepšie povedané, oni ich mohli iba prehrať, keďže nemali na turnaji adekvátnu konkurenciu. Ale na to sú už zvyknutí, keďže niečo podobné zažívajú aj v Bundeslige. Dortmund sa musí začať sústrediť na to, aby si vybojoval miestenku do Ligy majstrov a nikto iný ich na domácej scéne ohroziť nemôže. Preto ak by im dali majstrovský tanier už teraz, chybu by v Nemecku neurobili.

O majstrovskom titule je pravdepodobne rozhodnuté aj v Taliansku. Juventus Turín je tak skúsené mužstvo, že si titul zobrať nenechá. AS Rím bude strácať časom stále viac bodov, Neapol stále iba formuje nové mužstvo a milánske kluby bojujú viac so sebou ako s konkurenciou. Navyše Juventus má podobne ako Bayern aj majstrovskú fazónu, keďže body v lige stratil doteraz iba dvakrát.

Presne takúto fazónu majú v Španielsku až dve mužstvá. A tradične je jedno z Madridu a druhé z Barcelony, no novinkou je to, že Real vystriedalo Atletico. Real stratil body už štyrikrát, čo je síce na prvý pohľad dobrá bilancia, no nie pre Real v španielskej lige. Veď kráľovský klub má tak dobrú východiskovú pozíciu, kým ostatné kluby okolo krachujú, že takáto bilancia preňho je hanbou. Hoci má Real stratu „iba“ päť bodov, v skutočnosti bude potrebovať veľa šťastia, respektíve neschopnosti súperov, aby získal titul.

Vo Francúzsku sa podľa predpokladov presadzujú dva bohaté kluby, no hlavne Parížania by sa mali nad sebou zamyslieť. Titul im síce zrejme neujde, ale bodov už teraz stratili viac, akoby mal taký silný káder v takej konkurencií stratiť za celú sezónu.

Najviac bodov postrácali kluby v Anglicku, čo má dva dôvody. Liga je oproti ostatným tu menovaným najvyrovnanejšia, lenže sa tiež v nej nenachádza zatiaľ klub, ktorý by bol od ostatných lepší, ergo majstrovský. Kto sa takým ukáže v druhej polovici sezóny, ten sa bude tešiť. To je výhoda Premier League, ktorá prinesie vzrušujúce momenty až do záverečných kôl.

V diskusii sa vyjadrite, ako hodnotíte prvú polovicu sezóny v elitných ligách vy?