Main Content

LM: Každý žreb má víťazov a porazených. Teraz víťazom diváci!

utorok, 17. december 2013 13:37 | Autor: Jakub Mihálik

LM: Každý žreb má víťazov a porazených. Teraz víťazom diváci!
LM: Každý žreb má víťazov a porazených. Teraz víťazom diváci! | zdroj: © TASR

V pondelok sme spoznali dvojice pre osemfinálové zápolenie v Lige majstrov. Na jar sa máme na čo tešiť!

Tak je to tu. Skončilo sa hrajkanie v skupinách a začína sa ostrý boj. Osemfinálová časť Ligy majstrov je už skutočne ten turnaj, ktorý svetu ukazuje to najlepšie z futbalu. Po včerajšku sme sa dozvedeli rozlosovanie osemfinálových dvojíc. A veru stojí za to. Liga majstrov sa „očistila“ o tímy, ktoré patria medzi európsku špičku, ale len tú širšiu a teraz sa môžeme tešiť na skutočných majstrov svojho remesla. 

Žreb spôsobil, že z ôsmich favorizovaných tímov, ktoré navyše reálne bojujú v top ligách Európy o majstrovské tituly, dvaja určite vypadnú. Aj to je dôkazom toho, že v tejto fáze nejde už o fazuľky, ale súťaž naberá poriadne grády. Samozrejme, žreb má svojich víťazov a porazených, preto niektoré kluby budú mať ľahšiu cestu ako iné, no to už je údel náhodných žrebov. Real Madrid, Borussia Dortmund a Chelsea v osemfinále skončia len ťažko. Je to pre nich dobrá správa, keďže v lete práve tieto kluby prešli veľkými zmenami, či už na trénerských postoch (Real a Chelsea) alebo hráčskych (všetci traja menovaní). Žreb, ale najmä predošlé výkony spôsobili, že PSG je razom jedným z favoritov na titul, hoci len minulý rok zažili obnovenú premiéru. Bayer nemôže zastaviť kolos s menom Ibrahimović, naviac doplnený o ďalšie superhviezdy. Žreb taktiež spôsobil, že čierny kôň súťaže môže naďalej snívať svoj „čierny“ sen, keďže AC Miláno v súčasnej forme nemusí byť pre Atlético neprekonateľnou prekážkou. Navyše, žreb spôsobil, že ďalej postúpi pravdepodobne Manchester United, ktorý je v súčasnej forme ďaleko za hlavnými favoritmi nielen Premier League, ale aj Ligy majstrov.

Súčasná forma. To je ten dôležitý atribút, ktorý je tak nedôležitý. Hoci špekulácie o osude jednotlivých dvojzápasov sa vynárajú už teraz, o všetkom rozhodne forma februárová. Preto je nebezpečné predpovedať, ako dopadnú všetky zápasy, no špeciálne dva dvojduely. Ak by sme predsa len predpokladali, že Bayern nezabrzdí dva roky rozbehnutý vlak, nedá sa povedať, že Arsenal má reálnu šancu na postup, hoci Arsene Wenger bude najbližšie dva mesiace vyvíjať všetko svoje úsilie, aby presvedčil svojich zverencov o opaku. Bohužiaľ, veď keby v Neapole dostali tretí, ani by sa včera ich meno nedostalo do žrebovanej loptičky. No už vôbec sa nedá predpovedať výsledok druhého z megašlágrov, ktoré nás čakajú v osemfinále. Žreb spojil Manchester City a Barcelonu. Favoritom je samozrejme Barcelona, veď pre Citizens to bude premiérová účasť vo vyraďovacej fáze Ligy majstrov. No sme si istí, že Sergio Aguero a spol. by pri súčasnej forme nevyradili Barcelonu bez Messiho? Sme si istí, že by deravá obrana Barcelony zastavila najpotentnejší útok v Európe? A na druhej strane, sme si istí, že Aguero sa po mesačnej absencii dá dokopy? Sme si istí, že Messi po zranení nezačne tam, kde prestal, čiže v hviezdnych výšinách? O všetkom rozhodne február, a najmä v prípade tejto dvojice.

Tak, či onak, Liga majstrov je opäť témou číslo jeden. Žiadna iná súťaž nie je toľko diskutovaná ako práve táto. Niet sa, čo čudovať. Narozdiel od iných, je napínavá od začiatku až do konca. A je zárukou kvality. Jej včerajší žreb nespôsobil žiadne kontroverzie, ako tomu bolo v prípade MS, a tak sa nemusíme zaoberať žiadnymi konšpiračnými teóriami, stačí sa nám sústrediť na najlepší futbal na svete.