Main Content

Analýzy 11. kola španielskej Primera División: Výber nedeľňajších zápasov

nedeľa, 14. november 2010 09:48 | Autor: Sport7 sk

Analýzy 11. kola španielskej Primera División: Výber nedeľňajších zápasov
Analýzy 11. kola španielskej Primera División: Výber nedeľňajších zápasov | zdroj: SITA

Španielská Primera División pokračuje cez víkend kompletným 11. kolom. Portál Sport7 tradične napísal analýzu k piatim najzaujímavejších zápasov pre tipujúcich. Prajeme príjemné čítanie a úspešné tipy!


Sobota


Atletico Madrid - Osasuna, 20.00

Osasuna dnes večer čelí na štadióne Vicente Calderon domácemu Atleticu. Hostia však na ihriskách súperov neoplývajú skvelými výkonmi, ba ich bilancia sa dá skôr nazvať žalostnou. Ani pred dvoma týždňami tomu nebolo inak.  Osasuna utrpela proti Santanderu prehru 4:1.  V tom istom týždni sa taktiež nemali s čím chváliť ani domáci, keď neuspeli doma s Almeriou a len remizovali 1:1.

Suma sumárum Pamplona v doterajších piatich zápasoch hraných vonku získala jediný bod, zatiaľ čo na druhej strane Atletico na domácej pôde taktiež z piatich zápasov úctyhodných 10. O body prišli už v spomínanom predminulom kole s Almeriou a ešte predtým v Madride zbierala body aj Barcelona.
 
Colchoneros v posledných týždňoch čelia striedavo kvalitnejším a menej kvalitným mužstvám, kým tie ťažšie hrajú zaujímavo mimo domáceho ihriska.  Zápasy vonku odohrali postupne v Bilbau, Valencii, Seville, Villareale a naposledy proti Realu Madrid, zatiaľ čo doma čelili Gijonu, Barcelone, Zaragoze, Getafe a Almerii.

Do zimnej prestávky ostáva 6 zápasov a Atletico práve v tomto zápase  môže opäť naštartovať svoje motory pred predvianočnou sekvenciou o popredné priečky v La Lige.

Okrem všeobecnej neúspešnosti zverencov Josého Antonia Camacha na ihriskách súperov je potrebné pripomenúť aj jeden špecifický ukazovateľ. Osasuna nedokázala skórovať v 9 zápasoch z posledných 13 meraní síl mimo domácej pôdy. My veríme, že tento závažný ,,blok“ v hlavách hostí vydrží aj po zápase s hráčmi Quiqueho Sancheza Floresa.

Barcelona - Villarreal, 22.00

Sobotňajší prime-time prináša aj zápas giganta z Barcelony proti Villarealu, ktorý sú túto sezónu užíva komfortnú jazdu naprieč Španielskom.

Rutina po prvých 10 zápasov a výborné tretie miesto v tabuľke Primera División môže mať pre hráčov Žltej ponorky tak trochu uspávajúci charakter. Na druhej strane, však solídny začiatok môže znamenať, že v tak náročnom zápase nemajú hráči v žltom čo stratiť.

Minulú sezónu to boli práve hráči Villarealu, ktorí ako jediní ukradli z Nou Campu čo i len bodík. Je však na mieste povedať, že čas a okolnosti zápasu hrali hosťom do karát. Hráči Barcy sa práve vrátili z klubových majstrovstiev sveta v Katare. Prvý súťažný zápas po zimnej prestávke La Ligy (2.1.2010) sprevádzali oslavy získanej trofeje a pripomínanie si doteraz nevídaného zisku 6 titulov v jednom kalendárnom roku. Úprimne, po takýchto úspechoch sa domáci hráči len ťažko mohli sústrediť počas celých 90 minút zápasu, čím však určite nechceme znevažovať vtedajší výkon Villarealu.

Zverenci trénera Juana Carlosa Garrida sa teraz budú musieť popasovať  na Nou Campe s domácimi bez akejkoľvek psychologickej výhody. Jednou z veličín oddeľujúcich kvality týchto mužstiev bude s určitosťou aj hviezdny Argentínčan Lionel Messi.  Ten skóroval už 14 krát v jeho 13 zápasoch v tejto sezóne.


Nedeľa


Sporting Gijon - Real Madrid

Domáci hráči z Astúrie sa v nedeľu stretnú s kráľovským Realom. Podobne ako zápasy Barcelony, tak aj zápasy Realu inklinujú skôr k myšlienkam o jednoduchých procesoch s ich súpermi. Ale La Liga nie je iba o týchto dvoch mužstvách a dokonca aj menej známe tímy z času na čas prídu so zaujímavou ponukou. Tým nechceme naznačiť, že domáci hráči si s Realom hravo poradia, hoci kurzy pohybujúce sa okolo 11,00 sú podobne vysoké aj pri slabších tímoch ako Sporting Gijón.

Čo si však myslíme je, že Astúrijci si  zachovajú štatút mužstva hrajúceho zápasy s nízkym počtom gólov aj v nedeľu na El Molinón.

Proti tomu však určite budú Merengues, ktorý z posledných 5 zápolení v La Lige napli sieť neuveriteľných 21 krát a túto stredu navyše proti Murcii v Kráľovskom pohári  pridali ďalších päť presných zásahov. No popri tejto úžasnej gólovej produkcii Realu je však potrebné pripomenúť,  že v troch zo šiestich zápasoch hraných vonku Mourinhovi zverenci odohrali len bezgólové zápasy.

Za hlavného vinníka týchto útočných nedostatkov Realu je novinármi označovaná práve jeho najväčšia hviezda Cristiano Ronaldo, ktorý má sklony k ohromnej túžbe byť jediným hrdinom zápasov Pusiniek.  Problémom sa zdá byť aj súdržnosť tohto relatívne nového mužstva, ktorému sa tréner Mourinho len postupne snaží vštiepiť jeho vlastnú tvár.

Napriek momentálnemu útočnému uragánu Realu  je vidieť Mourinhovu prácu hlavne  v zadných radoch, ktoré boli ozdobou aj v jeho predchádzajúcom pôsobisku. Séria neporaziteľnosti jeho zverencov vyplýva z faktu, že Real v týchto zložitých stretnutiach vôbec neinkasuje a aj preto neodporúčame vsádzať na prekvapujúce víťazstvo domácich.

Tvrdenie o zápase chudobnom na góly navyše podporuje aj štatistika počtu gólov, ktoré videli fanúšikovia v Gijóne.  Jediný štadión, ktorý videl menej gólov od začiatku minulej sezóny ako El Molinón je iba Cornella-El Prat, kde hrá svoje domáce zápasy Espanyol Barcelona. Zverenci Manuela Preciada sú známi skôr svojou defenzívou ako prílišnou aktivitou a tento zápas bude  pre ich štýl určite veľkou skúškou.


Valencia - Getafe


Valencia si  víťazstvom v Lige Majstrov proti Rangers len oddialila negatívnu sériu, ktorú zažíva momentálne v La Lige. Tento pondelok prehrala navyše v Seville a rozšírila tak svoje čakanie na víťazstvo na štyri zápasy.

Valencia momentálne stráca na tretí Villareal už 6 bodov a muži Unaia Emeryho sa budú musieť zaobísť aj bez pomoci Cesara Sancheza, ktorý si od futbalu na niekoľko týždňov oddýchne pre zranenie nohy.
Pri všetkej úcte pre ostatných hráčov Valencie, práve brankár Cesar Sanchez je hráčom, ktorý sa stal pre Los Che nenahraditeľným.  Pri pohľade na zápasy, v ktorých Cesar nehral si rýchlo uvedomíme akú dôveru pre ostatných hráčov prináša jeho prítomnosť.

S náhradníkom Miguelom Moyom medzi žrďami Emeryho zverenci vyhrali len jeden z 11 domácich zápasov. A aj ten jeden víťazný prišiel až v závere sezóny proti už zostupujúcemu Tenerife. Napriek týmto informáciám si nerobíme ohľadom sily hostí z Getafe žiadne ilúzie len na základe tejto takpovediac svojráznej štatistiky.

Pre domácich to bude s určitosťou ťažká noc, no my si napriek tomu myslíme, že s víťazným koncom. Aj keď pravdepodobne toto víťazstvo nebude práve najpresvedčivejšie,  pred lokálnym derby budúci víkend na El Madrigal proti tabuľkovo príbuznému Villarealu padne vhod.


Real Mallorca – Deportivo La Coruňa

V posledných dvoch týždňoch sa zdá, že nad La Coruňou vychádza futbalové slnko.  O prerušenie jej dvojzápasovej víťaznej šnúry sa pokúsi domáca Mallorca.

Galijčania si po výhre na premočenom trávniku štadióna Riazor proti Espanyolu 3:0 poradili minulý víkend vonku s Levante, no popri prvých 10 zápasoch to je len falošný záblesk.

Pred ich úspešným zápasom proti Andulkám z Barcelony vsietili muži Miguela Angela Lotinu len jeden gól z hry v 8 hraných zápasoch. Ten prišiel v závere ich výbuchu na San Bernabeu, kde utŕžili prehru 6:1.
Oproti tomu Mallorca produkuje pod vedením Michaela Laudrupa pohľadnú hru.  A to hlavne na domácej pôde, kde má impozantnú bilanciu. Ak z pochopiteľných dôvodov vylúčime jej domáce zápasy s Barcelonou a Realom, tak vyhrala 18 z 21 zápasov na San Moix a my ani vy nemusíme byť matematikmi aby sme si uvedomili, kto bude doma pánom.