Main Content

Arrivederci, Signora, arrivederci, tutti, futbal je krutý!

štvrtok, 12. december 2013 10:40 | Autor: Jakub Mihálik

Arrivederci, Signora, arrivederci, tutti, futbal je krutý!
Arrivederci, Signora, arrivederci, tutti, futbal je krutý! | zdroj: © TASR

Po včerajších záverečných zápasoch skupinovej fázy Ligy majstrov je jasné, kto postúpil do vyraďovacej fázy v bojoch o ušatú trofej. Z hry von sú niektorí výrazní favoriti, naopak, ďalej prekĺzli tímy, ktoré nepredviedli dostačujúce výkony.

Komentár Jakuba Mihálika

Máme za sebou ďalší ročník bojov v skupinovej fáze Ligy majstrov. A treba povedať, tento rok bolo opäť na čo pozerať. Fenomenálne individuálne predstavenie Ronalda a Ibrahimovića, ktorí súkali rekordné počty gólov stranou. Zaujali aj tímy. Teda až na Steau Bukurešť, ktorá vytvorila negatívny rekord 23 zápasov v rade v Lige majstrov, v ktorých nedokázala zvíťaziť. Zlatá Žilina. Ostatné tímy boli dôstojným účastníkom Ligy majstrov, niektoré však viac ako druhé.

Bohužiaľ, postúpiť môže len šestnástka vyvolených, a tak sme boli svedkami niekoľkých smutných vypadnutí. Napriek tomu, že desaťmiliónové Portugalsko malo v hlavnej časti až dvoch zástupcov, slávne kluby Benfiky a Porta nedokázali postúpiť. Zlyhali aj Ajax, či Celtic, ktorí však mali náročný žreb, či Šachťor, od ktorého sa predsa len postup očakával. Z východného bloku postúpil Zenit, hoci získal len slabučkých šesť bodov. Postúpilo aj Schalke, ktorému rozhodcovia darovali v poslednom zápase červenú kartu pre súpera, ako aj druhý gól, pri ktorom bolo až päť hráčov v ofsajde. Gazprom je všemocný.

Najväčšie prekvapenie však majú na svedomí Taliani. Na začiatku sezóny sme sa nádejali, že tento ročník môže byť pre kluby z Apeninského polostrova prelomovým v snahe o návrat medzi európsku smotánku. Výborne sa neukazovali len tímy prvého sledu, ale taká Fiorentina , ktorá nedosiahne ani na prvú trojku v Serii A, valcuje v Európskej lige, výrazne sa posilnili AS Rím, Neapol, či Juventus. A práve dva posledne spomínané kluby včera zažili nečakaný šok. Juventus Turín cestoval ešte v utorok na zápas do Istanbulu, ktorý mal rozhodnúť o postupujúcom zo skupiny, ovládnutej Realom. Stará dáma mala napriek slabému štartu do súťaže, všetko vo svojich rukách a stačil jej na postup bod z horúcej pôdy Galatasarayu. V Istanbule však peklo zamrzlo a trávnik pripomínal skôr bojisko pri Staliningrade ako ihrisko Ligy majstrov. V utorok sa zápas nedohral, čo bolo správne rozhodnutie. V stredu však zaúradoval tlak UEFA, ktorá by prípadným nerozhodnutím stratila manévrovací priestor pred pondelkovým žrebom. A tak sa, stoj, čo stoj, zápas musel v stredu dohrať, hoci bol trávnik v ešte horšom stave ako deň predtým. Utrpel futbal, utrpeli diváci, utrpeli oba kluby, z ktorých však nakoniec jeden šťastný, po hodinovom utrpení, predsa len vyšiel. Vecchia signora, jeden zo spolufavoritov súťaže je z hry von.

Z hry von je aj onen „čierny kôň“, na ktorého viacerí tipovali neapolský SSC. Aj keď sa ocitli v skupine smrti, ich káder, ambície a aj herný prejav, naznačovali, že s ich postupom cez Arsenal a Borussiu by to nemuselo vyzerať až tak bledo. Veru nevyzeralo. Neapol získal dvanásť bodov, viac ako ktorýkoľvek iný klub na postupovom druhom mieste, s výnimkou Citizens. Porazili každého súpera vo svojej skupine, aj finalistu Ligy majstrov, aj prvý celok anglickej Premier League, dvakrát aj nepríjemné Marseille. Nestačilo.

A tak česť talianskeho futbalu zachraňuje AC Miláno. Paradoxne. Rossoneri strácajú v talianskej lige na prvý Juventus neuveriteľných 22 bodov a pred nimi sa vyhrievajú kluby ako Janov, FC Turín, či Hellas Verona. V Lige majstrov predviedli možno jeden postupu hodný výkon. V prvom zápase porazili s vypätím všetkých síl Celtic. Potom im v Amsterdame darovali rozhodcovia v nadstavenom čase remízovú penaltu, v treťom kole využili indisponovanosť Messiho na remízu s Barcelonou,  v Barcelone však už spravodlivo prehrali, Kaká, ktorého poliali živou vodou sám porazil Celtic a včera bol slovami De Boera „Ajax dvakrát lepší“ ako Rossoneri. Postupuje však AC ako jediný zástupca talianskeho futbalu, postupuje nesprávny klub. Futbal je jednoducho krutý. A kruté bude aj čakanie všetkých fanúšikov na ďalšiu porciu najlepšieho futbalu v Európe. Trojmesačné odpočítavanie začína práve od-te-raz.