Main Content

Pozrite si 5 hviedz, ktoré boli kruto podcenené pri drafte NHL

štvrtok, 12. december 2013 10:14 | Autor: Richard Weinfortner

Podarený vstupný draft do National Hockey League môže hokejistovi výrazne pomôcť k prerazeniu do sveta. Ak sa to však nepodarí, nič nie je stratené. Toto je päť najlepších hokejistov, ktorí boli vybraní až v druhej či dokonca tretej stovke, a v predchádzajúcich sezónach NHL dokázali, že sú špičkoví hráči.

Miikka Kiprusoff, 116.miesto v roku 1995


Brankári vo vstupnom drafte nikdy nemajú jednoduchú pozíciu. Konkurencia je pomerne silná, zatiaľ čo miest veľmi málo. Aj preto sú práve muži v maskách často vydraftovaní pomerne nízko a až v priebehu kariéry dokážu svoje kvality. Inak tomu nebolo ani v prípade fínskeho brankára z Turku, ktorý len pred pár mesiacmi ukončil kariéru a tak sú naše spomienky na jeho vynikajúce sezóny v NHL stále čerstvé.

Najvyššie vybranými hráčmi v roku 1995 sa stali Bryan Berard, Wade Redden, Aki Berg a Chad Kilger. Kiprusoff si musel na svoju chvíľu počkať poriadne dlho a dočkal sa jej ako 116.hráč. Pred ním už kluby siahli po 11 gólmanoch, čo tomuto Fínovi nedávalo ideálne vyhliadky. Dokonca aj samotné San José si vybralo tesne pred Kipfusoffom iného brankára – Vesu Toskalu. Svoj prvý zápas v NHL odchytal až v sezóne 2000/01. V ďalšej sezóne kryl chrbát Nabokovovi a v roku 2005 prestúpil do Calgary. Za Flames odchytal sedem sezón, takže tento klub môžeme pokojne označiť za celok, v ktorom sa preslávil a vytiahol. V sezóne 2005/06, v prvej v Calgary, pomohol svojmu tímu k 3.miestu západe, získal Vezinovu trofej pre najlepšieho brankára a zachytal si aj  v All-Stars Game. Miikka Kiprusoff nemohol chýbať ani v bráne fínskej reprezentácie. Napríklad na Svetovom pohári 2004 skončil s 94% úspešnosťou a pomohol Fínsku k druhému miestu. Dve strieborné medaily má aj z majstrovstiev sveta a na Olympijské hry vo Vancouveri 2010 má bronzové spomienky. Pred začiatkom tejto sezóny oznámil ukončenie kariéry vo veku 36 rokov.