Main Content

Rovnica Citizens: Peniaze šejkov + Sergio Aguero – Roberto Mancini = Úspech?

streda, 11. december 2013 17:11 | Autor: Jakub Mihálik

Rovnica Citizens: Peniaze šejkov + Sergio Aguero – Roberto Mancini = Úspech?
Rovnica Citizens: Peniaze šejkov + Sergio Aguero – Roberto Mancini = Úspech? | zdroj: © TASR

Anglický futbalový Manchester City dlhodobo nevedel nájsť recept na úspech v najprestížnejšej klubovej súťaži sveta. Po včerajšom výkone a výsledku na ihrisku úradujúceho šampióna Ligy majstrov, Bayernu Mníchov, sa zdá, že na Etihad Stadium našli správnu rovnicu prísad, potrebných na to, aby sa ambiciózny projekt presadil aj v Európe.

Komentár Jakuba Mihálika

Keď pred piatimi rokmi kupovali arabskí šejkovia tradičný anglický klub Manchester City z rúk thajského premiéra, vyhlásili, že do niekoľkých rokov budú čeliť tým najväčším futbalovým značkám ako Real Madrid, FC Barcelona a Manchester United. Po relatívne krátkom časovom období sa im podarilo preniknúť medzi najužšiu špičku v rámci anglického futbalu. V roku 2011 získali FA Cup, o rok neskôr dokonca majstrovský titul v Premier League. Úspech vo futbalovej Európe však neprichádzal.

Nejde len o to, že Citizens Ligu majstrov nevyhrali. Oni dokonca neprenikli aj do záverečných fáz súťaže a dvakrát po sebe nepostúpili ani zo základnej skupiny. Hanba pre tak disponovaný a bohatý klub.

Prišla však zmena. Od novej sezóny už v klube nepôsobí dobrácky manažér Roberto Mancini. Sympatický Talian síce vychádza dobre s hráčmi, no v na Etihad Stadium sa rátajú len výsledky a tie v Európe s nabitým kádrom Mancini nedosahoval. Jeho prepustenie bol pre City potrebný krok, pretože pre Manciniho bola Liga majstrov prekliata. 

Prišiel nový tréner, ktorý okrem priateľského prístupu vie ponúknuť taktiku a disciplínu a na milionárskom klube to okamžite vidieť. Hoci párkrát zakopli v tejto sezóne v domácej súťaži, pri konfrontáciách s hlavnými favoritmi vždy uspeli. Obdivuhodná je najmä ich ofenzíva, ktorá nastrieľala suverénne najvyšší počet gólov v súťaži. Úspech prišiel aj v Lige majstrov. Konečne! V relatívne prechodnej skupine si už dávno Citizens zabezpečil postup medzi šestnástku najlepších. To sa očakávalo, hoci dva uplynulé neúspešné ročníky vyvolávali obavy u fanúšikov. No záverečné európske prekvapenie si Citizens nechali na posledný zápas základnej skupiny. 

Na súperovom ihrisku porazili Bayern Mníchov! Ten Bayern, ktorý minulý rok vyhral Ligu majstrov. Ten Bayern, ktorý cez víkend nadelil o poháre bojujúcim Brémam 0:7. Ten Bayern, ktorý v úvode viedol 2:0. Výhra Citizens v Allianz Arene dokázala viacero vecí. Jednou z nich je, že útok Citizens je momentálne vo famóznej forme a vyniká najmú Aguero, čo teší nielen modrú časť Manchestru, ale aj argentínsku reprezentáciu. Druhou je, že Citizens majú obrovskú silu otáčať zápasy aj proti favoritom a svojou ofenzívnou smršťou poraziť kohokoľvek. Ďalšou je, že pod správnym trénerom to už nie je len žoldnierska légia, ale legitímny spolufavorit akejkoľvek súťaže. A hlavne, Citizens už nie sú v Európe na smiech. Citizens sú pripravení na európsky úspech!