Main Content

Hokejová Liga majstrov? Áno, prosím!

utorok, 10. december 2013 12:22 | Autor: Jakub Mihálik

Hokejová Liga majstrov? Áno, prosím!
Hokejová Liga majstrov? Áno, prosím! | zdroj: © TASR

Nová elitná klubová súťaž pod názvom Liga majstrov by mala začať už v auguste 2014. Slovenský hokej si pravdepodobne vybojuje miestenku pre jeden klub, v rámci voľnej karty od organizátorov súťaže. Je táto súťaž vítaná pre Slovensko a pre celú hokejovú Európu?

Komentár Jakuba Mihálika

Tých pokusov tu už bolo. Hokejová IIHF sa už niekoľkokrát snažila o priblíženie sa futbalovej Lige majstrov, ktorá by mala v hokejovom svete aspoň zlomkový cveng. Nepodarilo sa. Problémom bol prístup zväzov, klubov, sponzorov, všetkých. Teraz je však situácia iná, keď o novú prestížnu súťaž sa snažia samotné kluby. Tímy z tradičných hokejových krajín ako Švédsko, Švajčiarsko, Fínsko, Česko, Nemecko, Rakúsko, kde sa hrá hokej vcelku kvalitný, sa už nechcú prizerať tomu, ako im KHL postupne berie diváka za divákom, a tak chystajú protiúder. Nadnárodná súťaž Západu Európy, tvorená finančne stabilnými a na hokejovej mape etablovanými klubmi, by mohla mať úspech.

A čo Slovensko? Naša extraliga je na pokraji zrútenia. Viaceré kluby, ak nie všetky, sa držia len silou vôle. Prežívajú len tak-tak. Majú zapotreby pchať sa do nejakej ďalšej súťaže? Rozhodne. A malo by byť prioritou SZĽH, či Pro-Hokeja, aby sme onu spomínanú voľnú kartu dostali. Účasť slovenského klubu v súťaži by bola na prospech hneď z viacerých dôvodov.

Prvým je atraktivita. Druhý slovenský klub, po Slovane v KHL, by bol na očiach hokejovej Európe. S tým sú spojení sponzori. S tým je spojený záujem o slovenský hokej. S tým sú spojené financie. Postupnosť poznáte.

Druhým je udržanie slovenskej extraligy, ako takej. Keďže miestenku by mal podľa Pro-Hokeja získať vždy majster extraligy, vízia účasti v tejto prestížnej súťaži by primäla Košice, Piešťany a ďalšie kluby, ktoré uvažujú nad ochodom do zahraničných súťaží, aby prehodnotili svoje zajačie úmysly. 

Tretím je rôznorodosť. Hoci je KHL kvalitná súťaž, ja osobne už dlho upozorňujem na to, že jednostranná zameranosť slovenskej reprezentácie na hráčov práve z tejto súťaže, nemusí byť v medzinárodnej konkurencii na prospech veci. Pri založení tejto prestížnej ligy by viacero slovenských hráčov pôsobilo nielen v kádri nášho účastníka, ale aj mnohých českých, rakúskych, či nemeckých klubov. Iný štýl hokeja, viacero možností pre slovenskú reprezentáciu.

A propos KHL. Dôvod číslo štyri. Ruská súťaž sa po kvalitatívnej stránke príliš neposúva, už sa posúva len geograficky, a tak by sa prípadná konkurencia mohla zaslúžiť o to, že aj v KHL začnú rozmýšľať nad vylepšeniami. Veď Fíni, Švédi, Česi, či Švajčiari robia hokej tak, že má k čomu inšpirovať aj východného obra.

Dôvodom číslo päť je medzinárodná konkurencia pre slovenský hokej. Okrem Slovanu, ktorý potom tvorí aj gro slovenskej reprezentácie, sa zvyšok klubov a hráčov len ťažko dostáva do priameho porovnávania so zahraničnými klubmi. Hráme sa tu na vlastnom piesočku, ktorý je navyše tvrdý a prepadáva sa. Pravidelný kontakt s vyspelou hokejovou Európou nám môže byť len prospešný. Aby nám neutiekol už aj posledný vlak...