Main Content

Futbal-LM: Neapol v zamotanej F-skupine v neľahkej úlohe, Zenit to má v rukách

utorok, 10. december 2013 12:05 | Autor: TASR

Bratislava 10. decembra (TASR) - Skupinová fáza futbalovej Ligy majstrov 2013/2014 vyvrcholí v stredu záverečnými zápasmi 6. kola v skupinách E až H a ani v jednej z nich ešte nie je definitívne rozhodnuté o dvojici postupujúcich. Istotu miestenky v jarnom osemfinále majú zatiaľ iba Chelsea Londýn, Atletico Madrid a FC Barcelona.

Najzamotanejšia je situácia v F-skupine, kde má síce líder Arsenal Londýn na konte pri jedinej prehre až 12 bodov, napriek tomu ešte nemá definitívu. Aktuálny líder anglickej Premier League príde o postup v prípade, že prehrá na ihrisku SSC Neapol o tri a viac gólov a zároveň si Borussia Dortmund pripíše tri body v Marseille nad Olympique. V tom prípade by mali všetci traja adepti na postup zhodný počet 12 bodov a rozhodovalo by skóre z minitabuľky vzájomných duelov. "To vidím prvýkrát po 150 zápasov v Lige majstrov, že dvanásť bodov stále nestačí na postup,"čudoval sa kouč Arsenalu Arsene Wenger po poslednej výhre nad Marseille. "Je to neuveriteľné, ale je to tak. Musíme ale dokončiť úlohu a tak v Neapole nastúpime v plnej sile. Nemôžeme si dovoliť riskovať..."

Arsenal je na tom ale stále najlepšie, stačí mu aj prehra o dva góly. Vicešampión vlaňajšieho ročníka LM Dortmund v prípade triumfu v Marseille postúpi určite, aj remíza mu stačí v prípade, ak Neapol nevyhrá nad Arsenalom. Neapol musí uhrať viac bodov ako Dortmund v Marseille alebo zdolať Arsenal aspoň trojgólovým rozdielom. Talianskemu tímu v neľahkej úlohe pravdepodobne nepomôže slovenský stredopoliar Marek Hamšík, ktorého trápi zranenie chodidla na ľavej nohe. Kouča SSC Rafaela Beniteza cez víkend nahnevala defenzívna činnosť pri nečakanej domácej remíze 3:3 s Udinese, po ktorej diváci svojich miláčikov vypískali. "Proti Arsenalu to musí byť úplne inak. Potrebujeme streliť dva-tri góly, ale najmä ukázať oveľa lepší výkon v obrane. Takto hrať nemôžeme," zdôraznil Benitez.

V E-skupine síce Chelsea naposledy už druhýkrát prehrala s FC Bazilej, napriek tomu si zabezpečila postup do osemfinále. V prípade očakávaného stredajšieho domáceho triumfu nad Steauou Bukurešť už londýnskemu veľkoklubu neujde ani prvé miesto v tabuľke. O druhé miesto si to v priamom súboji "rozdajú" Schalke 04 a FC Bazilej, domáci potrebujú na miesto vo vyraďovačke bodovať naplno. "Všetci si jasne uvedomujeme, že iba víťazstvo nám otvorí cestu ďalej a náš súper to musí cítiť od prvej minúty zápasu. Trávnik musí pod nami horieť," vyhlásil stredopoliar Schalke Kevin Prince Boateng, ktorému bude na ihrisku chýbať suspendovaný spoluhráč Jermain Jones.

Atletico Madrid suverénne kraľuje v G-skupine a do duelu s FC Porto ide s definitívou prvého miesta v tabuľke. K postupovej druhej priečke je výrazne bližšie Zenit Petrohrad v kádri so slovenským obrancom Tomášom Hubočanom - ak vyhrá vo Viedni nad Austriou, môže sa tešiť na jarnú časť súťaže. Zenit si môže dokonca dovoliť aj prehru v prípade, že Porto nezaboduje naplno s Atleticom. Austria Viedeň už nemôže pomýšľať ani na tretie miesto, zaručujúce aspoň pokračovanie v Európskej lige.

V H-skupine má miestenku v osemfinále vo vrecku FC Barcelona, líderskú pozíciu ešte potrebuje potvrdiť aspoň remízou v domácom súboji s Celticom Glasgow, ktorý už určite obsadí posledné štvrté miesto. O všetko pôjde vo vzájomnom dueli milánskeho AC a Ajaxu Amsterdam. Domáci majú o bod viac a tak im na postup stačí na domácom štadióne San Siro aj nerozhodný výsledok, Ajax potrebuje vyhrať. Holandskému tímu bude chýbať trojica zranených - kapitán Siem de Jong, Nicolai Boilesen a Lerin Duarte, obranca Joel Veltman nemôže nastúpiť pre trest. Kouč "rossoneri" Massimiliano Allegri upozorňuje, že Ajax nemožno podceniť. "V posledných zápasoch ukázali, že majú dobrú formu i kvalitný a technicky vhodne vybavený tím. Potrebujeme nastúpiť s odhodlaním, túžbou a najmä - strieľať góly," naznačil Allegri, že v zakončení v tejto sezóne jeho zverenci nemajú zatiaľ potrebnú kvalitu.

Program zápasov 6. kola Ligy majstrov 2013/2014, streda 11. decembra (výkop o 20.45 SEČ):

E-skupina

Chelsea Londýn - Steaua Bukurešť /rozhoduje: Gianluca Rocchi (Tal.)/

FC Schalke 04 - FC Bazilej /Paolo Tagliavento (Tal.)/

Tabuľka:

1. FC Chelsea Londýn 5 3 0 2 11:3 9

2. FC Bazilej 5 2 2 1 5:4 8

3. Schalke 04 5 2 1 2 4:6 7

4. Steaua Bukurešť 5 0 3 2 2:9 3

F-skupina

Olympique Marseille - Borussia Dortmund /Marijo Strahonja (Chorv.)/

SSC Neapol - Arsenal Londýn /Viktor Kassai (Maď.)/

Tabuľka:

1. Arsenal Londýn 5 4 0 1 8:3 12

2. Borussia Dortmund 5 3 0 2 9:5 9

3. SSC Neapol 5 3 0 2 8:9 9

4. Olympique Marseille 5 0 0 5 4:12 0

G-skupina

Atletico Madrid - FC Porto /Deniz Aytekin (Nem.)/

Austria Viedeň - Zenit Petrohrad /Aleksandar Stavrev (Mac.)/

Tabuľka:

1. Atletico Madrid 5 4 1 0 13:3 13

2. Zenit Petrohrad 5 1 3 1 4:5 6

3. FC Porto 5 1 2 2 4:5 5

4. Austria Viedeň 5 0 2 3 1:9 2

H-skupina

AC Miláno - Ajax Amsterdam /Howard Webb (Angl.)/

FC Barcelona - Celtic Glasgow /Sergej Karasjov (Rus.)/

Tabuľka:

1. FC Barcelona 5 3 1 1 10:4 10

2. AC Miláno 5 2 2 1 8:5 8

3. Ajax Amsterdam 5 2 1 2 5:8 7

4. Celtic Glasgow 5 1 0 4 2:8 3