Main Content

Je súčasné trápenie Manchestru United vinou Davida Moyesa?

nedeľa, 8. december 2013 10:33 | Autor: Jakub Mihálik

Je súčasné trápenie Manchestru United vinou Davida Moyesa?
Je súčasné trápenie Manchestru United vinou Davida Moyesa? | zdroj: © TASR

Najúspešnejší anglický futbalový klub, Manchester United, nezažíva v tejto sezóne najpamätnejšie obdobie svojej histórie. Po včerajšej prehre s Newcastlom sa Red Devils prepadli až na deviate miesto po pätnástich kolách. Obhajca titulu padá do priemeru. Je to vina ich nového trénera, Davida Moyesa?

Komentár Jakuba Mihálika

Manchester United sa trápi. Už v lete som upozorňoval na to, že David Moyes nevykročil vo svojom novom pôsobisku tou správnou nohou. Predčasné? Možno. No teraz, len necelý polrok po jeho nástupe, je zrejmé, že Manchester United pod jeho taktovkou zaznamenáva ústup zo svojich obvyklých pozícií. 


Za ostatných dvadsať rokov bol Manchester United synonymom boja o titul. Preto súčasné deviate miesto po takmer polovici súťaže nemôže byť dôvodom na úsmev pre fanúšikov United. Ba čo viac, ani herná tvár nie je uspokojivá, a to trápi United najviac. Je to všetko Moyesova vina?  
Ešte dlho budú škótskeho trénera porovnávať s jeho predchodcom. Možno všetkých nasledujúcich trénerov United budú porovnávať s Fergusonom. Hlavným rozdielom medzi týmito dvoma je to, že zatiaľ, čo Moyes je slušným trénerom, ktorý pri dlhšom časovom horizonte môže tím pozdvihnúť, Ferguson doslova robil zázraky. Zatiaľ, čo Fergusonov tím sa stal synonymom gólov z posledných minút zápasov, Moyesovci ich vtedy skôr inkasujú. Tento fakt súvisí s tým, že David Moyes pri nástupe do klubu zvýšil tréningové dávky, čo pravdepodobne spôsobuje to, že hráči v záveroch zápasov nie sú natoľko čerství, ako tomu bolo v minulých sezónach. Vplýva to aj na Robina van Persieho, ktorý pri zvýšenej záťaži zbiera menšie zranenia. A vplýva to najmä na starších hráčov, ktorých majú United požehnane. 


Nalejme si však čistého vína. Hlavný problém United je nedostatočná kvalita kádra. Duo Robin van Persie – Wayne Rooney patrí k top dvojiciam sveta. Keď sú obaja zdraví a v pohode, dokážu zničiť akýkoľvek tím. Ak nie sú, po nich potopa. Defenzíva United je prestarnutá. Moyesovi sa ponúkajú mladíci Smalling, či Jones, no tí ešte nedorástli na úroveň Vidića s Ferdinandom. Patrice Evra takisto už nie je top medzi obrancami. Achillovou pätou United je stred poľa. Ryan Giggs je legenda, ale roky sa späť vziať nedajú, Antonio Valencia neprináša dostatok herných možností a o mizérii stredu poľa United svedčí fakt, že najsvetlejším zjavom tejto sezóny je mladučký Adnan Januzaj. Moyesova vina? Áno aj nie. Ferguson svoj tím poznal, dokázal z neho vymačkať aj to, čo v ňom nebolo, Moyes sa s ním ešte len zžíva. Vinovatý je však v prestupovom aspekte, z ktorého mali United získať v lete oveľa viac. Ak sa podarilo „strýkovi Držgrošovi“ Arsenovi Wengerovi prilákať superstar Mesuta Ozila, United, ktorý má ešte väčší cveng, mal siahnuť po hviezde podobných rozmerov, nie po zúfalom prestupe v podobe Fellainiho. Možno v januári, no túto sezónu nezachráni ani to, pretože prípadné posily z veľkoklubov by nastupovať v Lige majstrov nemohli a titul je už stratený.


Ak teda máme nájsť hlavnú príčinu prepadu United, musíme okrem mena David Moyes pridať aj podcenenie prestupového obdobia, slabší káder v porovnaní s Chelsea, Citizens, Arsenalom, ale aj Spurs a Liverpoolom, zvýšená tréningová záťaž, na ktorú hráči United neboli pripravení a fakt, že Ferguson robil zázraky. Nehádžme to všetko na Moyesa.