Main Content

Corgoň liga je odrazom slovenskej spoločnosti

pondelok, 2. december 2013 07:30 | Autor: Filip Chudý

Corgoň liga je odrazom slovenskej spoločnosti
Corgoň liga je odrazom slovenskej spoločnosti | zdroj: © TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého

Jubilejný 20.ročník našej samostatnej súťaže má za sebou jesennú časť, čo je vždy dobrý čas na bilancovanie. A každý by si mal naozaj dôkladne zbilancovať všetky fakty. Pozitív a aj negatív bolo dosť, dokonca niekto môže pozitívum brať ako negatívum a naopak. Záleží, ako sa na danú vec pozriete.

Pozitívom je určite mierny nárast počtu divákov, hoci treba dodať, že menej sa už asi ani nedá a stále je to aj tak málo. Všetci čakáme na lepšie štadióny, ktoré by mali, ak sa zas nestane niečo „slovenské,“ pribúdať ako huby po daždi. Ďalším pozitívom je viac gólov, ktoré sú korením futbalu, ale skeptik môže povedať: „Však keď sa stávkovalo na väčší počet gólov...“

Z takýchto porovnávaní by som bol schopný napísať dizertačnú prácu, ale nemala by veľký zmysel, pretože skôr sa treba zamerať na riešenie problémov, hoci najprv ich treba aj pomenovať. Futbal je spoločenský fenomén a najlepšie odráža realitu v každej krajine, Slovensko nevynímajúc. Ak je teda náš futbal chorý, čo evidentne dlhodobo je, tak potom sa nečudujme, že naša krajina takto vyzerá. No už naozaj neviem kto je na tom horšie, či Slovensko všeobecne, alebo slovenský futbal?

Len ma vedia udiviť niektoré články o tom, že táto jeseň bola do plaču a podobne. Veľmi by ma zaujímalo, koľko zápasov ich autori aj reálne videli. Ja som videl určite niečo vyše 100 zápasov komplet (celkovo ich bolo 114) a ani raz som neplakal. A to som určite videl viac negatív ako oni. Asi to bude tým, že zároveň som videl viac pozitív ako negatív.

S Corgoň ligou to vôbec nie je ružové, ale zďaleka ani tragické. Je to produkt, ktorí sme si vytvorili sami ako spoločnosť. Róbert Vittek napríklad po návrate povedal, že videl v Bundeslige horšie kvalitatívne zápasy, ale Nemci aj z takého zápasu dokázali urobiť duel európskej úrovne. Keď to dokážu Nemci, prečo by sme to nedokázali aj my?

Na Slovensku je to tak, že stačí jeden negatívny prívlastok a už je to viac sledované. Vidieť to všeobecne, vidím to aj ja na vlastných článkoch. Preto ak chce niekto tvrdiť, že Corgoň liga je zlá, tak má pravdu, ale pravdu má aj ten, kto ju považuje za kvalitnú súťaž. Ale aby sa stala ešte lepšou, tak ju čaká dlhá cesta, čo uzná každý. Preto najbližšie tri mesiace treba využiť na plnohodnotnú prácu a nie iba dúfať, že negatívne veci zmiznú samé.

V diskusií sa vyjadrite, či ste videli viac pozitív, alebo negatív za prvých 19 kôl?