Main Content

Príde ďalšia hanba pre náš futbal? Klinec do rakvy už je nachystaný

sobota, 30. november 2013 10:30 | Autor: Filip Chudý

Príde ďalšia hanba pre náš futbal? Klinec do rakvy už je nachystaný
Príde ďalšia hanba pre náš futbal? Klinec do rakvy už je nachystaný | zdroj: © TASR

Piatkovou predohrávkou Nitra - Dunajská Streda sa začalo posledné jesenné kolo Corgoň ligy. Po bezgólovom výsledku sa tak pre obe mužstvá už skončila jesenná časť súťaže, ale tiež sa môže stať, že na dlhšiu dobu to bol pre oboch posledný zápas v najvyššej súťaži.

Komentár Filipa Chudého

Zápasom posledného kola jesennej časti Corgoň ligy bol zápas posledných. Ružomberok s Trenčínom síce môžu namietať, veď oni hrajú v sobotu o druhé miesto, no súboj o druhé miesto od konca bol predsalen o niečo očakávanejší.

Nazbierať za 18 kôl 9 bodov je veľmi biedna bilancia, no obaja to „dokázali,“ čo iba svedčí o ich veľmi zlej jeseni. Pritom treba pripomenúť, že na jar obaja išli ako píly. Veď už odpísaná Nitra sa skvelou stíhacou jazdou s prehľadom zachránila a Dunajská Streda nedala v druhej lige šancu nikomu ani len pomyslieť na postup. Lenže na to si dnes už spomenie málokto. Realita týchto dní prinútila obe mužstvá si to rozdať o čierneho Petra.

Domáci boli síce na pohľad lepší, lenže kto nedokáže dať gól, tak ten nemôže vyhrať. Dunajská Streda tak tretíkrát v sezóne na súperovom ihrisku remizovala, pričom vo všetkých zápasoch „bodík“ doslova ukopala. Remíza nič nevyriešila, obe mužstvá majú rovnaký počet bodov, hoci ako posledná bude zimovať Dunajská Streda. Ale bude to veru tuhá zima pre oba kluby, pričom ani zďaleka nemyslím iba na ich postavenie v tabuľke.

Nechcem byť zlým prorokom, no ľahko sa stať môže, že oba kluby sme na dlhšiu dobu videli v Corgoň lige naposledy. Obaja majú veľké problémy, priam až existenčné. Ak Nitra nenájde v zime nového mecenáša, tak iba veľmi ťažko prežije. Predchádzajúci majitelia, súčasní funkcionári, mesto, potencionálni záujemcovia ... to všetko by mohol byť námet na film, pretože sa stalo toho už naozaj veľa. Lenže na všetkých stále záleží, aby mal príbeh šťastný koniec, hoci teraz ho skôr vyzerá presne opačne.

Ani inde to nie je finančne ružové, Dunajskú Stredu nevynímajúc, ale DAC má skôr iný prvotný problém. Korupčná aféra sa stále nevyriešila, pritom pre klub zo Žitného ostrova musí mať iba fatálne následky. Regulárnosť súťaže totiž jej hráčmi narušená bola, čo znamená mínus 3 až 12 bodov, respektíve vylúčenie zo súťaže. A SFZ, ÚLK a verejnosť všeobecne chce exemplárny trest, a to je iba vylúčenie zo súťaže, hoci DAC by „vyhodil“ zo súťaže aj odpočet 12 bodov, hoci až posezónne.

To čo zažila už napríklad hádzaná, volejbal, basketbal, ale aj ďalšie športy u nás na prvoligovej úrovni môže byť čoskoro aj nemilou súčasťou futbalu. A tým je to, že všetky mužstvá, ktoré do súťaže vstúpili, nedohrajú začatú sezónu. Náš futbal zažil v ostatnom čase opakovanú hanbu na pohárovej scéne, reprezentácia je svetu na smiech už tiež dlhšie a na domácej scéne robíme veci dlhodobo naopak. Preto by ďalší klinec do rakvy už ani neprekvapil, lebo je už pripravený.