Main Content

Futbal-LM: Real, ManU a PSG postúpili, Plzeň podľahla Manchestru City 2:4

streda, 27. november 2013 23:05 | Autor: TASR

Bratislava 27. novembra (TASR) - V stredajšom programe 5. kola skupinovej fázy Ligy majstrov 2013/2014 si postup do vyraďovacej časti súťaže vybojovali futbalisti Manchestru United, Paríža St. Germain aj Realu Madrid. Česká Viktoria Plzeň v základnej zostave so Slovákmi Matúšom Kozáčikom, Mariánom Čišovským a Michalom Ďurišom bola blízko k výbornému výsledku na ihrisku Manchestru City, keď po polčase remizovala 1:1 a v 69. minúte vyrovnala aj na 2:2, no nakoniec si z Britských ostrovov odniesla prehru 2:4.

"Červení diabli" vykročil za postupom v 22. minúte. Leverkusen stratil loptu v strede poľa, Giggs rozohral rýchly protiútok a po šikovnom centri Rooneyho sa presadil v sklze Valencia - 1:0. O osem minút neskôr viedli hostia už dvojgólovým rozdielom, Rooneyho center si zrazil do vlastnej siete obranca Emir Spahič. Leverkusen nastúpil do druhého polčasu s odhodlaním zvrátiť nepriaznivé skóre, no nedokázal sa presadiť proti dobre organizovanej obrane United a tak hrozil iba zo štandardiek. Naopak, v obrane kopil jednu chybu za druhou a tak v 66. minúte udreli opäť hostia a Jonny Evans definitívne rozhodol o triumfe a postupe Manchestru. V závere dokonali debakel 5:0 Chris Smalling a Nani.

V druhom stretnutí A-skupiny zvíťazil Šachtar Doneck nad Realom Sociedad San Sebastian vysoko 4:0 a s ôsmimi bodmi sa vyšplhal na druhú priečku tabuľky za Manchester. O góly ukrajinského tímu sa postarali Adriano, Teixeira a dvakrát Douglas.

V B-skupine si v úvode zápasu skomplikoval situáciu Real Madrid, ktorý už v 26. minúte prišiel o vylúčeného obrancu Sergia Ramosa. Napriek tomu však triumfoval nad tureckým Galatasarayom Istanbul 4:1 a do ďalšej fázy postúpil z prvého miesta tabuľky. Na prvý gól Balea ešte odpovedal Bulut, no po zmene strán pridali ďalšie tri Arbeloa, Di Maria a Isco. Na druhé miesto poskočil Juventus Turín, keď zdolal dánsku Kodaň 3:1. Hrdinom zápasu sa stal stredopoliar Arturo Vidal, ktorý zaznamenal všetky tri góly domácich, pričom prvé dva dal z pokutových kopov.

Paríž SG nenašiel premožiteľa ani v 35. zápase v rade v rámci všetkých súťaží, keď zdolal grécky Olympiakos Pireus 2:1. Skóre v Parku princov otvoril už v 7. minúte švédsky kanonier Zlatan Ibrahimovič. Domáci však ihneď po zmene strán prišli o vylúčeného Marca Verrattiho a Gréci, za ktorých v 46. minúte nastúpil aj slovenský reprezentant Vladimír Weiss, využili početnú výhodu desať minút pred koncom, keď sa presadil Manolas. V závere však rozhodol o domácom triumfe a zároveň postupe z prvého miesta útočník Cavani. V druhom stretnutí vyhrala Benfica nad Anderlechtom 3:2.

Futbalisti obhajcu trofeje Bayernu Mníchov zvíťazili na štadióne moskovského CSKA 3:1. Bavori, ktorí už mali istý postup do vyraďovacej fázy, tak v prebiehajúcej sezóne prestížnej súťaže nestratili ešte ani bod a upevnili si pozíciu na čele tabuľky. Zároveň vyhrali už desiaty duel v Lige majstrov v rade a vytvorili tak nový rekord súťaže. Doteraz sa o najdlhšiu sériu delili s FC Barcelona.

O úvodný gól stredajšieho programu LM sa postaral v 17. minúte holandský krídelník Arjen Robben, ktorý sa presadil tvrdou strelou zvnútra šestnástky. Druhý zásah Bayernu pridal v 56. minúte po individuálnej akcii Mario Götze. Dvadsaťjedenročný nemecký reprezentant prekľučkoval pomedzi niekoľkých domácich hráčov a ľavačkou poslal loptu za chrbát brankára Igora Akinfejeva. V 61. minúte síce domáci znížili, keď Keisuke Honda premenil pokutový kop po ruke Danteho, no už o štyri minúty upravil na rozdiel dvoch gólov rovnako z jedenástky Thomas Müller.

Plzenskí futbalisti odohrali s favoritom Manchestrom City vyrovnaný duel. Domáci sa ujali vedenia v 33. minúte zásluhou Agüera, ktorý premenil penaltu po ruke Rajtorala. Hosťom sa však podarilo vyrovnať dve minúty pred polčasom, keď im vyšlo prečíslenie a Hořava prestrelil brankára Harta. V 65. minúte Nasri naklonil misky váh opäť na stranu domácich, ale Plzeň dokázala odpovedať aj na tento zásah, keď sa už o štyri minúty presadil Tecl - 2:2. Dvanásť minút pred koncom však rozhodol o triumfe domácich Negredo a na konečných 4:2 upravil Edin Džeko. Plzeň tak v tabuľke stále nemá ani jeden bod.

5. kolo skupinovej fázy LM 2013/2014:

A-skupina:

Bayer Leverkusen - Manchester United 0:5 (0:2)

Góly: 22. Valencia, 30. Spahič (vl.), 66. Evans, 77. Smalling, 88. Nani. Rozhodoval: Svein Oddvar Moen (Nór.)

Šachtar Doneck - Real S. San Sebastian 4:0 (1:0)

Góly: 37. Adriano, 48. Teixeira, 68. a 87. Douglas. Rozhodoval: Olegario Benquerenca (Port.)

B-skupina:

Juventus Turín - FC Kodaň 3:1 (1:0)

Góly: 29., 60. a 63. Vidal (prvé dva z 11m) - 56. Mellberg. Rozhodoval: Jonas Eriksson (Švéd.)

Real Madrid - Galatasaray Istanbul 4:1 (1:1)

Góly: 37. Bale, 51. Arbeloa, 63. Di Maria, 81. Isco - 38. Bulut, ČK: 26. Ramos (Real). Rozhodoval: William Collum (Škót.)

C-skupina:

Paríž St. Germain - Olympiakos Pireus 2:1 (1:0)

Góly: 7. Ibrahimovič, 90. Cavani - 80. Manolas, ČK: 46. Verratti (PSG). Rozhodoval: Craig Thomson (Škót.)

/Weiss za hostí od 46. minúty a videl ŽK/

Anderlecht Brusel - Benfica Lisabon 2:3 (1:1)

Góly: 19. Mbemba, 77. Bruno - 34. Matič, 52. Mbemba (vl.), 90. Rodrigo. Rozhodoval: Daniele Orsato (Tal.)

D-skupina:

CSKA Moskva - Bayern Mníchov 1:3 (0:1)

Góly: 61. Honda (z 11m) - 17. Robben, 56. Götze, 65. Müller (z 11m). Rozhodoval: Antony Gautier (Fr.)

Manchester City - Viktoria Plzeň 4:2 (1:1)

Góly: 33. Agüero (z 11m), 65. Nasri, 78. Negredo, 89. Džeko - 43. Hořava, 69. Tecl. Rozhodoval: Firat Aydidnus (Tur.)

/za hostí Kozáčik celý zápas, Čišovský celý zápas a videl ŽK, Ďuriš do 90.+1 minúty, Bakoš od 86. minúty/