Main Content

PÚCHOV V PROBLÉMOCH, DOSTANE SA Z TOHO?

sobota, 6. november 2010 01:35 | Autor: Lukáš Vráblik

PÚCHOV V PROBLÉMOCH, DOSTANE SA Z TOHO?
PÚCHOV V PROBLÉMOCH, DOSTANE SA Z TOHO? | zdroj: SITA

Futbalisti Púchova síce túto sezónu bojujú na zelených trávnikoch o záchranu, ale dôležitejší je teraz ten zápas na funkcionárskom poli. S klubom zo stredného Považia sa finančná kríza vôbec nemazná. Časy, keď Púchov remizoval s Barcelonou, hral kontinentálne súťaže či bol stabilizovaný, sú ďaleko preč.

Teraz sa borí s dlhmi. Voči hráčom aj Únii ligových klubov. „Podlžnosti nie sú malé. Na licencii to je okolo štyritisíc eur a zvyšok približne stopäťdesiattisíc eur,“  povedal majiteľ klubu Jaroslav Rosina pre regionálne noviny. Vyhrajú aj tento boj?

Veľmi zlá situácia


V minulej sezóne hráči Púchova dosiahli fantastické tretie miesto ako nováčik, po jesennej časti dokonca viedli pelotón. Dlhy už boli vtedy, ale kolektív bol výborný a hrali akoby sa nič nedialo. „Vzhľadom na finančné pokrytie klubu nastala vážna a neúnosná situácia,“  vyjadril sa manažér Ľubomír Talda. „Je to tu naozaj ťažké. Veríme, že majiteľ to všetko vyrieši, nastanú krajšie dni a futbal v Púchove začne fungovať, ako má,“  povedal Jaroslav Vágner, tréner „A“ mužstva. „Všetci sme v neistote, čo bude ďalej. Nálada samozrejme nie je najlepšia. Nikto z nás nie je z toho nadšený. Vedel som, že už minulý ročník  boli problémy, ale i tak neskrývam menšie sklamanie,“ konštatoval krajný záložník Michal Trhan. „Ja som v mužstve jeden a pol roka a v kabíne boli ústrednou témou vždy peniaze. Hoci mzdy meškali vždy niekoľko mesiacov, vždy sme podali maximálny výkon. Verili sme, že sľuby, ktoré sme dostávali, sa aj naplnia. Nestalo sa tak a pravdepodobne to bolo len odďaľovanie konca. V mužstve bola vždy dobrá nálada a kolektív. Preto sme z toho tak sklamaní. Myslím si, že väčšina hráčov už ani neverí, že sa tu bude hrať I. liga,“ povedal odchovanec klubu Milan Loduha.

Postihne ich osud Prievidze?

Na túto otázku nám Ľubomír Talda jednou vetou: „Reálne to hrozí.“ Je smutné, že kedysi úspešné a bohaté kluby, ktoré vychovali kvalitných hráčov slovenských a európskych rozmerov v poslednom čase zanikajú. Púchov produkoval Tománkovcov, Jozefa Chovanca či Ľubomíra Luhového. Veľavravná je práve Prievidza. Netreba veľa vymenovávať, najznámejší odchovanci sú Martin Škrtel a Ladislav Petráš. Bašty slovenského futbalu možno nakoniec spojí rovnaký osud – zánik. „Dnešné pomery sú všade ťažké. Či to je futbal, alebo firmy. Snažíme sa to zo všetkých síl obrátiť v blaho  púchovského futbalu,“ hovoril Jaroslav Vágner.

Sponzor sa hľadá ťažko

V stopách Matadoru, v minulosti financujúceho púchovský futbal pokračuje Continental. Ten však dáva prostriedky iba na mládež. Na chod „A“ mužstva neprispieva. „Prebiehajú rokovania. Snažíme sa, aby Continental pokryl väčšie výdaje klubu,“  povedal Ľubomír Talda. Zostáva ešte mesto, primátorom je Marián Michalec. Podľa zákulisných informácii sa však vraj vyjadril, že si futbal v Púchove praje na amatérskej báze. „V prvom rade to  je na terajšom  vedení a majiteľovi. Musíme sa pokúsiť, aby mesto vstúpilo do púchovského futbalu. Ale jednoducho nemôžeme čakať od mesta, že to bude celé financovať, lebo to je nereálne. Celkovo dnes peniaze chýbajú. Musí sa to riešiť celoplošne. Nielen šport, ale aj iné odvetia majú problémy,“  pokračoval. Kouč Jaroslav Vágner doplnil svojho nadriadeného a asistenta v jednej osobe: „Neviem, či by to bolo najšťastnejšie riešenie. Mládež bez mužov sa robiť nedá. Chlapci, ktorí by vychádzali z dorastu, by nemali kde pokračovať. Pritom prechod k dospelým je najťažší.“  Uvidíme, či sa niečo zmení voľbami primátora, ktoré sa uskutočnia koncom novembra.
   
Dlhy narobilo už predchádzajúce vedenie

Už predošlé predstavenstvo okolo pána Kaplana sa podpísalo pod zadĺženosť klubu. Jej dôsledky je cítiť doteraz. „Nerád by som hovoril o minulosti. Je pravda, že vedenie bývalého majiteľa nejaké podlžnosti urobili. Musíme ich znášať doteraz a určitou mierou ovplyvnili klub,“  povedal Ľubomír Talda.

Trápia sa

„A“ mužstvo FK Púchov si neudržalo výkonnosť z minulého ročníka a zatiaľ sa drží na desiatej priečke prvoligovej tabuľky. Nad hladinou sa drží o jeden bod pred ružomberskou rezervou. „Finančné problémy sa nejakým percentom podpísali pod výkonnosť mužstva. Nemôžeme sa ale na nich hnevať, prakticky sa spolu zišli týždeň pred prvým kolom a do majstrovského zápasu doma so Šaľou išli prakticky bez letnej prípravy,“  hovorí Jaroslav Vágner.

Otázka: Čo bude s hráčmi?

Pokiaľ by prišlo k najhoršiemu a futbal v Púchove vyriekol svoj koniec, ponúkala by sa otázka, čo s hráčmi. Viacero ich je na hosťovaní do tejto zimy. To je prípad Mateja Kopeckého z Nitry, Štefana Jantoša z Považskej Bystrice, Milana Marušinca z Trenčína, Christiana Carreru zo Slovana Bratislava, Romana Kučerňáka z Baníka Ostrava a kvarteta z Dubnice – Tomáš Struška, Michal Trhan, Marek Svorada a Miloš Šupák. Čo ale s kmeňovými, s tými, ktorí majú zmluvu v FK Púchov? „Možno chlapcov čaká  podobný osud ako tých v  lete – vtedy odišiel prakticky celý káder (11 hráčov, väčšina zo základnej zostavy – pozn. redaktora),“ vyjadril sa Ľ. Talda. „Väčšina z nás by si musela angažmán hľadať zrejme v nižších súťažiach,“ hovoril krutú realitu útočník Vladimír Luhový. „Pokiaľ by prišlo k zániku, osobne by som to mal veľmi ťažké. Som po vážnom zranení a dlhú dobu som nemohol nastúpiť na majstrovský zápas. Snažím sa ale situáciu riešiť a pravdepodobne by som hrával naďalej I. ligu za iný klub. Ak by to nevyšlo, musel by som rozmýšľať nad nižšími súťažami,“  potvrdil Milan Loduha. „Najhoršie je, že ja na to slová už ani nemám. Všetko, čo sa tu deje okolo futbalu, trvá už veľmi dlho. Ja už ani neverím, že to bude lepšie. Je to na iných ľudoch. Nerozmýšľal som nad tým, čo bude. Možno by som úplne skončil s futbalom,“ prekvapil Jozef Martinka.

ČO NA TO BÝVALÍ PÚCHOVČANIA?


František BREZNIČAN (FK Bodva Moldava nad Bodvou): „Je veľmi smutné, čo sa deje. Mne to je naozaj ľúto, lebo som v Púchove zažil najlepšiu partiu a stále verím, že sa nájde niekto kompetentný, ktorý pomôže ľuďom okolo Ľuboša Taldu. Dúfam, že sa zobudí i mesto a začne konať. Púchov nikdy nič iné nepreslávilo viac ako šport – či už futbal, alebo volejbal.“

Peter MIČIC (Dukla Praha):
„Je mi to ako každému Púchovčanovi ľúto. Futbal v Púchove si zaslúži minimálne tú I. ligu. Na druhú stranu, bolo to iba otázkou času, pretože zlá situácia v klube trvá, odkedy odišiel Matador z futbalu. Doteraz sa to lepilo všetkými možnými spôsobmi, ale futbalový klub by nemal takto fungovať.“

Dominik ŠTEFÚN (FC Petržalka 1898)
: „Situácia v Púchove je veľmi zlá. Ťahá sa to už veľmi dlho. Ešte minulý ročník som bol jeho súčasťou a viem, ako to tam funguje. Je veľmi smutné, že sa nenájdu ľudia, ktorí by podali pomocnú ruku. Futbal dobre reprezentoval Púchov a v Pohári UEFA aj Slovensko. Uvidíme, ako sa to vyvinie. Dúfam, že sa klub podarí zachrániť!“


Michal VANÁK (Zemplín Michalovce): „
Určite je smutné, že v tak pomerne bohatom meste ako Púchov sa nenájdu peniaze na futbal, ktorý tu má veľkú tradíciu.“