Main Content

Taktická analýza: Rozbor demolácie Tottenhamu v podaní Man. City

utorok, 26. november 2013 11:02 | Autor: Jakub Mihálik

Taktická analýza: Rozbor demolácie Tottenhamu v podaní Man. City
Taktická analýza: Rozbor demolácie Tottenhamu v podaní Man. City | zdroj: © TASR

V nedeľnom šlágri anglickej Premier League na seba narazili dva takticky vyspelé celky. Domáci Citizens, disponujúci najlepšou ofenzívou v súťaži, vyzvali hosťujúci Tottenham, ktorý až do nedele inkasoval druhý najmenší počet gólov v lige. Zverenci Pellegriniho potupili Spurs vďaka skvelému výkonu a dodržiavaniu taktických pokynov. Pozrite sa pod lupou na detaily ich výkonu.

Už pred zápasom Citizens so Spurs bolo jasné, že tento zápas prinesie doslova prehliadku taktických ťahov oboch trénerských mágov, Pellegriniho a Villasa-Boasa. Stretli sa totiž dvaja predsezónni kandidáti na titul, ktorí na letné posily vynaložili najviac finančných prostriedkov zo všetkých tímov Premier League. Najmä Villas-Boas však ešte stále nenašiel ideálnu zostavu, a tak viselo vo vzduchu niekoľko otáznikov. Zostavu na šláger kola na Etihad Stadium portugalský kouč nakoniec prispôsobil momentálnym zraneniam, ale aj tomu, ako Citizens nastupujú už niekoľko týždňov. Nevyšlo. A to hneď z niekoľkých dôvodov.

Nedostatky Spurs

„Flákač Lloris“

Ak by sme mali hodnotiť dôvody totálneho výbuchu Spurs v Manchestri, mohli by sme sa obmedziť na hodenie všetkej viny na brankára Llorisa, ktorý už v 15. sekunde dovolil odfláknutým výkopom to, aby sa Navas dostal k úvodnému gólu zápasu. Lloris zlyhal aj pri druhom góle, opäť nezvládnutým výkopom. V tom prípade by sme našu analýzu ukončili, no nebola by to až tak celkom pravda, aj keď obrovská vina na Llorisa určite padá. Brankár jeho triedy musí byť koncentrovaný od prvého dotyku s loptou a nemôže dovoliť posadiť súpera na koňa už v prvej minúte. Stalo sa, no Lloris rozhodne nie je sám, koho treba po zápase so City pokarhať.

Žalostná ľavá strana

Hoci Tottenham disponuje vo svojom kádri dvoma kvalitnými ľavými bekmi, obaja sú momentálne zranení, a tak už takmer mesiac je ľavým obrancom číslo jeden dlháň Jan Vertonghen, pôvodným „povolaním“ stopér. Hoci vo svojom debute na tomto poste prekvapil, silnejší súper kalibru Citizens odhalil jeho nedostatky. Smerom dopredu sa belgický reprezentant snažil, hoci vo svojom úsilí ostával na ľavej strane osamotený. Vo svojom debute v základnej zostave totiž argentínsky mladík Erik Lamela výrazne sklamal.
Náhrada za Garetha Balea sa zatiaľ na White Hart Lane nenašla, hoci to na ľavom krídle skúšali viacerí. Ich spoločná chyba však ostáva tá istá. Či už Sigurdsson, Chadli alebo teraz Lamela, ani jeden z nich nedrží pozíciu pri autovej čiare, ktorou by roztiahol defenzívny val súpera, tak, ako to robí pravá strana pokrytá Towsendom alebo, v zápase so City, Lennonom. Obrázok nižšie charakterizuje celé prvopolčasové „snaženie“ ľavej strany, keď Lamela sa tlačí do stredu poľa, kde však čelí sformovanému bloku City a ďalší obrázok dokumentuje snahu osamoteného Vertonghena vymslieť aspoň niečo.

(Ne)hrajúci Soldado

Tottenham smerom dopredu nevymyslel nič, preto nemohol pomýšľať na zvrat Llorisových chýb. Najväčšou oporou tímu má byť ex-valencijský Roberto Soldado, no v zápase proti City akoby ani nenastúpil. Tomu, že mal len minimálnu podporu, sa budeme venovať ďalej, no aj keď dostal loptu, či Tottenham rozbiehal rýchly protiútok, väčšinou zvolil zlé riešenie, čo stálo Spurs šancu na častejšie ohrozenie Pantillimonovej brány.

Faktor Erikssen

Najvýraznejším podporovateľom gólových úspechov Soldada zo začiatku sezóny bol dánsky playmaker Christian Eriksen. Momentálne kvôli zraneniu nehráva a v kádri Spurs to cítiť viac, ako by chceli. Jeho úlohu mal prebrať Nemec Holtby, no ostalo len pri tom „mal“. Situáciu sa snažil zachraňovať medzišestnástkový Paulinho, ktorý nabehal nespočet kilometrov a v snahe zastúpiť Holtbyho sa najčastejšie dostával na hrot, no to zase spôsobilo, že chýbal tam, kde mal byť, v strede poľa, kde mal spolu so Sandrom zvádzať súboje so silnou stredovou dvojicou Citizens.



Obrázok: Paulinho klasicky nabieha až na hrot. O jeho útočnej snahesvedčí fakt,že bol najčastejšie vystavený ofsajdu. (Mimochodom,všimnite si pozície Lamelu, ktorý je opäť v strede a nepodporuje Vertonghena na ľavej strane.)

Všetko zásluha Citizens

Aby sme však len nehanili Spurs, musíme priznať, že všetko si svojou aktivitou hráči City zaslúžili. Precízna taktika Pellegriniho je radosť pre oko, ak sa správne dodržiava a jedenástka, ktorá v nedeľu vybehla na Etihad Stadium, ju naplnila do bodky. Citizens nemali výraznú slabinu, no niektoré taktické momenty vynikali nad zvyškom.

Brilantný Navas

Pred zápasom sa v záberoch kameramanov striedali tváre Jesusa Navasa a Erika Lamelu, ktorých režisér prenosu identifikoval ako hlavnú dvojicu, predurčenú rozhodnúť o osude zápasu . Lamela vo svojom debute na ľavej strane nepresvedčil. Smerom dopredu obrane domácich nezatápal, hoci vďaka poslabšej defenzívnej činnosti Navasa a s podporou Vertonghena k tomu príležitosť mal. Navyše však zlyhal aj pri bránení Navasových výpadov po pravej strane. Odhliadnúc od toho, že španielsky subtílny krídelník pohodlne predviedol svoju kopaciu techniku pri úvodnom góle zápasu, najviac bolo vidieť to, že ľavá strana formácie Spurs horí, pri treťom góle Sergia Aguera.

Vertonghen sa pri bránení situácie nevyznamenal, keď absolútne neriešil, čo sa deje za jeho chrbtom a Erik Lamela napriek svojej rýchlosti nepokryl únik Navasa, pre ktorého bola finálna prihrávka na Aguera už jednoduchou  záležitosťou.

Aj tento súboj teda vyšiel lepšie pre Citizens.

Na ďalšom obrázku vidíme, ako sa pohybovali dve hlavné krídelné hviezdy oboch tímov. Lamela sa príliš často tlačil na os ihriska, zatiaľ, čo Navas rozťahoval defenzívu Spurs a z kraja mohli tak prichádzať nebezpečné centre do nesformovanej obrany.

Fernandinho + Touré

Najpodrobnejšie si posvietime na duo v strede poľa Citizens Fernandinho – Touré, pretože ich pôsobenie bolo vrcholom v rámci výkonu Citizens. Pred sezónou City kúpili z ukrajinského Šachťaru brazílskeho záložníka Fernandinha za 30 miliónov libier, čo vyvolávalo viacero otáznikov, no Fernandinho aj v tomto zápase potvrdil, že postupne vysokú čiastku spláca. Hoci sa v ostatnom čase Yaya Touré vysúva čoraz častejšie viac do útoku, pôvodne je podobným typom hráča ako práve Fernandinho. Táto vzájomná podobnosť umožňuje dvojici dopĺňať sa,

nahrádzať jeden druhého a veľmi efektívne spolupracovať.

Vo futbale všetko so všetkým súvisí, a tak až pri tejto dvojici sa dozvieme, prečo Tottenham tak výrazne zlyhal. Bol to práve pressing Yaya Tourého, ktorý nútil Spurs k stratám lopty. Africký stredopoliar vystupoval zo stredovej línie vysoko za rozohrávajúcimi obrancami, ktorí v problémoch odovzdávali loptu. To by však nebolo možné, nebyť zaistenia zo strany Fernandinha, ktorý držal rovnováhu v strede poľa.
Z hĺbky stredu poľa mal Fernandinho dokonalý prehľad o tom, čo sa pred ním deje. Keď Yaya Touré vystúpil kvôli pressingu vyššie, Fernandinho zaisťoval prípadné úniky hráčov, ktorí by uspeli v súboji jeden na jedného. Pressing City je účinný, keďže každý hráč Spurs je obsadený, no aj keď sa náhodou podarilo prejsť niekomu stredom poľa, stopku mu vystaví Fernandinho.

Nielen však stred poľa bol doménou tejto dvojice. Ak sa niektorý z rýchlych krídel(väčšinou Lennon) dostal za chrbát svojho strážcu, Fernandinho z centrálnej pozície vystúpil a útoku zabránil skôr, než predstavoval hrozbu.

Vzájomné dopĺňanie vidieť na ďalšom obrázku, na ktorom pri vystúpení Fernandinha, Yaya ostáva v strede v zabezpečovacej pozícii.

Dvojica Touré – Fernandinho mala zvádzať v zápase vyrovnaný súboj s dvojicou Sandro – Paulinho. Možno by to aj bol vyrovnaný súboj (Sandro mal porovnateľné čísla s Fernandinhom a Paulinho s Yayom Tourém), keby Paulinho nemusel vypĺňať priestor, nepokrytý Holtbym a keby Sandro nemusel zaťahovať ručnú brzdu pri chybách ostatných spoluhráčov.  Veľka diera medzi Sandrom a Paulinhom tak umožnila opanovať stred poľa práve dvojici Citizens, u ktorej sa úspech v zápase pre zverencov Pellegriniho začínal a končil. Skvelý výkon však podal celý tím, keď Negredo dokázal, že nie je len hromotĺkom v strede útoku, ale výborne sa hýbe po celom ihrisku, Aguero potvrdil, že je jedným z najlepších útočníkov sveta, makali aj Nasri, Zabaleta a ďalší. Citizens jednoducho miestami ukazujú záblesky geniality, ako v zápase proti United, či teraz Spurs, no vedia vybuchnúť, najmä proti slabším súperom.