Main Content

FutbalTalent: Kurt Zouma, budúca hviezda Citizens?

nedeľa, 24. november 2013 09:14 | Autor: Jakub Mihálik

FutbalTalent: Kurt Zouma, budúca hviezda Citizens?
FutbalTalent: Kurt Zouma, budúca hviezda Citizens? | zdroj: © TASR

V našej rubrike FutbalTalent vám pravidelne predstavujeme tie najzuajímavejšie talenty súčasného futbalu. Dnes pozornosť zameriame na francúzskeho stopéra, o ktorého javí záujem nespočet európskych veľkoklubov, no najbližšie má zatiaľ k Manchestru City. Tu sa dozviete všetko, čo potrebujete vedeiť o tomto talente s menom Kurt Zouma.

Hoci je v súčasnosti najznámejším francúzskym stopérom do 20 rokov Raphael Varane z Realu Madrid, dnes vám predstavíme hráča, ktorý za hviezdou Merengues v ničom nezaostáva. Ešte len 19-ročný Kurt Zouma v súčasnosti pôsobi v Saint-Etienne, klube francúzskej Ligue 1, kam prišiel ešte v roku 2009 po absolvovaní preslávnej akadémie v Dijone, ktorú vedie samotná Francúzska futbalová federácia. Zouma reprezentoval Francúzsko vo všetkých možných mládežníckych kategóriách a jeho najvýraznejším úspechom bolo tohtoročné víťazstvo na MS do 20 rokov v tureckom Istanbule. Už v nízkom veku však pokukuje po francúzskej reprezentácii. Dvere má určite otvorené, keďže Didier Deschamps, kouč Les Bleus, v apríli tohto roku vyhlásil, že Kurta vidí ako budúceho kapitána francúzského výberu.

Nielen na medzinárodnej úrovni však Zouma púta pozornosť. V prvom tíme Saint-Etienne debutoval už vo veku 16 rokov a za tri sezóny sa stal pevnou súčasťou tohto tímu. Hoci viackrát odmietol špekulácie, spájajúce jeho meno s prestupom do väčšieho klubu, záujem v zahraničí neustále rastie. Keď začal pôsobiť v Ligue 1, jeho tréner mu dokonca zakázal nosiť priezvisko na drese, aby ho uchránil od pozornosti a svetiel reflektorov. Tak dobrý sa mu zdal. Nepomohlo. Skauti veľkoklubov Zoumu sledujú a predbiehajú sa v ponukách za nádejného stopéra. V súčasnosti je za najväčšieho favorita na zisk jeho služieb považovaný Manchester City. Čo v ňom klub z Etihad Stadium vidí?

Prednosti

Napriek svojmu veku je Kurt Zouma veľmi dobre stavaný, čo je na pozícii stredného obrancu žiadaný atribút. Jeho telesná sila mu umožňuje zvádzať úspešné súboje aj s oveľa staršími hráčmi, čo pri tínedžeroch nebýva úplne bežný jav. Je atleticky veľmi dobre vybavený, má skvelý výskok i rýchlosť. Okrem toho výborne číta hru, čo mu umožňuje čisté odoberanie lôpt bez toho, aby si čo i len zašpinil dres.

Jeho výborná hlavička pomáha nielen v defenzíve, ale je hrozbou aj pri súperovej bráne. V tejto sezóne zaznamenal v priemere 10 vyhratých hlavičkových duelov na zápas. S loptou si však tyká aj na zemi, keď v tejto sezóne skompletizoval 86% prihrávok.

Slabiny

S vekom prichádza aj nevyzretosť a práve to je zatiaľ najväčším problémom Zoumu v porovnaní so svojim rovesníkom, Varanem. Zouma minulý víkend zlomil v jednom zo súbojov protihráčovi nohu, za čo vyfasoval desaťzápasový dištanc, čo by sa nestalo, keby bol skúsenejším harcovníkom. Vekom a správnym vedením by však mal aj tento nedostatok pohodlne odstrániť. Ak sa tak stane, Zouma bude jedným z najdominantnejších stredných obrancov v hre.

Problémom však môže byť jeho náchylnosť na zranenia. V minulej sezóne absolvoval vo veku 18 rokov operáciu kolena a odvtedy vynechal zápasy kvôli rôznym zraneniam až v štyroch prípadoch.

Budúcnosť

Napriek vyššie spomenutému sa zdá, že veľkokluby menšie zádrhely neodrádzajú. Ani nemajú prečo, veď Zouma je naozaj talentom, ktorý sa často nevyskytuje. Keďže si v súčasnosti musí odpykávať trest, ktorý skonči až vo februári, nie je vylúčené, že Manchester City, či Liverpool, ako najväčší záujemcovia o Zoumov prestup, začnú v Saint-Etienne mávať šekovou knižkou už počas tejto zimy. Z veľkoklubu sa o miesto na júnové MS získava ľahšie....
 

Meno: Kurt Zouma

Klub: AS Saint-Etienne

Krajina: Francúzsko

Veku: 19

Výška: 187 cm

Pozícia: Stredný obranca, pravý obranca